Romantisch Wenen

Renata Schoon op 29 November 2019
Wenen in kerstsfeer is prachtig en zeker een aanrader. De prachtige hoofdstad van Oostenrijk heeft zeer veel te bieden. Bijzonder mooie gebouwen, zeer vriendelijke mensen, heerlijke sfeer, je voelt je in deze stad echt meteen thuis!

We hebben een ochtendvlucht zodat we meteen een volle dag hebben. Vanaf de luchthaven kun je eenvoudig per openbaar vervoer naar de stad reizen (hetzij met de speciale trein, maar met de reguliere trein is het ook prima te doen). Bij aankomst in ons hotel hebben we geluk, want de kamer zal met een uurtje gereed zijn (dit is een zogeheten “Urban Luxury” hotel met kamers die net even anders dan anders zijn, zo hebben we een heuse hangmat in de kamer en Panorama ramen). We genieten eerst even van een heerlijke Cappuccino in het gezellige restaurant. Nadat we onze spullen in de kamer hebben gezet, gaan we richting het centrum. We hebben een uur een Segway gehuurd, wat een ervaring. Ik had niet eerder op een Segway gestaan, maar je hebt het vrij snel onder de knie en het is een leuke manier om de stad te verkennen. Tussendoor even hier en daar stoppen voor een mooie foto. Na deze belevenis gaan we heerlijk lunchen en wandelen we naar het museum Das Haus der Musik (o.a. met een trap gemaakt van pianotoetsen die geluid maken zodra je erop stapt), onderweg komen we langs de Stephansdom, wat een prachtig gebouw.

Door de hele stad vind je kerstmarkten, maar de kerstmarkt voor het Rathaus is wel de grootste. Een grote markt vol met kraampjes, lichtjes, een grote ijsbaan en volop eten en drinken. Uiteraard genieten we van een heerlijke mok Glühwein. Later in de middag gaan we nog naar het Prater park, voor een rit met het beroemde, 65 meter hoge reuzenrad. Op de top genieten we van een prachtig uitzicht over heel Wenen. Na een volle en indrukwekkende dag gaan we naar ons hotel en besluiten om die avond in het hotel zelf te eten (prima verzorgd).

De Vienna City Card is echt een aanrader, je kunt dan onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en je krijgt korting bij ruim 210 musea, attracties, theaters, winkels en restaurants. Het openbaar vervoer is sowieso heel goed geregeld en sommige dingen liggen nogal wijd uit elkaar, dus ideaal om daar met de tram, metro of bus heen te kunnen.

De 2e dag genieten we eerst van een heerlijk ontbijt en gaan daarna per tram naar slot Schönbrunn, waar we met een audiotour dit oude keizerlijke zomerpaleis verkennen. Schloss Schönbrunn laat zien hoezeer keizer Franz Joseph en keizerin Sissi in weelde leefden. Hierna lopen we nog een rondje op de kleine kerstmarkt die op het plein voor het slot stond. Met de tram gaan we naar het Techniek Museum, vanaf de halte van de tram is het nog een stukje lopen door het park voordat je bij het museum bent. Het is een interactief museum, wat het ook voor kinderen erg leuk maakt. Er is aandacht besteed aan de spoorwegen, luchtvaart, scheepsbouw en industrie, maar ook aan fijnere techniek, zoals gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten, en aanverwante zaken zoals milieu, energie, communicatie en mobiliteit. Na dit bezoek gaan we naar hartje centrum en in patisserie Aida trakteren we onszelf op Cappuccino met Sachertorte (die taart mag je niet missen als je in deze stad verblijft). Dan staat er een rondleiding door de Wiener Staatsoper op het programma, wat een indrukwekkend gebouw, prachtig! Zeker de moeite waard om dit te doen, dagelijks is er rond 15.00 uur een rondleiding. Natuurlijk kun je ook naar een Opera gaan, dagelijks kun je hiervoor kaarten kopen bij 1 van de personen die voor het gebouw staan, mocht je nog twijfelen of je dit wel of niet wilt doen. Na alle indrukken gaan we richting ons hotel om even te relaxen voordat we vanavond in de stad gaan eten. Deze avond gaan we voor een echte Wiener Schnitzel, die bijna nog groter is dan je bord zelf, het smaakt zeer goed. Dit is ook eigenlijk iets wat je niet mag overslaan als je Wenen bezoekt.

Onze laatste dag is alweer aangebroken, maar we hebben nog een volle dag, want we vliegen pas later in de avond naar huis. Onze bagage kunnen we in het hotel afgeven. Na wederom een heerlijk ontbijt lopen we naar Slot Belvedere (ons hotel ligt hier nl. vlak naast). Dit is echt de moeite waard, het gebouw op zichzelf is heel mooi, maar binnen kun je schilderijen van diverse kunstenaars bewonderen, waaronder Gustav Klimt (De Kus is 1 van zijn bekendste werken en is zeker indrukwekkend). Nadat we alles hebben gezien, lopen we buiten nog even langs de kleine kerstmarkt. Aangezien we nog tijd over hebben, gaan we naar het Natuurhistorisch Museum, de thuisbasis van wereldberoemde en unieke objecten, zoals de 29.500 jaar oude Venus van Willendorf, de stellerzeekoe en enorme dinosaurusskeletten. Dit museum is geschikt voor elke leeftijd en wederom een aanrader. Het Maria-Theresien-Platz ligt voor het museum en ook hier vind je een kerstmarkt, we drinken nog even een Glühwein om vervolgens naar ons hotel te gaan om de bagage op te halen. We gaan op de luchthaven wat eten en dan is het alweer tijd om in het vliegtuig te stappen en deze prachtige stad achter ons te laten.

In een paar dagen hebben we ongelooflijk veel gezien en gedaan, ongetwijfeld zal de stad in de zomer ook erg mooi zijn, maar als de kerstmarkten er zijn, is het zeker leuk om ook heen te gaan.

Wil je meer informatie over Wenen? Ik help je graag!

Hartelijke reisgroet, Renata