Rome, “een stad vol cultuur”

Renata Schoon op 25 May 2017
Vroeg uit de veren, want onze vlucht vertrekt al om 07.15 uur, maar dan zijn we er wel mooi op tijd. Bij aankomst nemen we een taxi naar ons appartement in het centrum (je kunt ook met de trein naar Station Termini, maar met 4 personen is een taxi al snel voordeliger en ook wel zo relaxt). Het is ca. 30 – 45 minuten tijden, afhankelijk van het verkeer.

Rome is een grote stad, maar het historische centrum is relatief klein. Het wordt grofweg begrensd door de rivier de Tevere, Villa Borghese, station Termini, en het Romeinse forum. Ons appartement ligt in de hippe wijk “Monti”, nabij het historisch centrum. Het is de 1e keer dat we een appartement hebben in een stad, meestal gaan we naar een hotel, maar oh wat is dit fijn en wat een aanrader! Het appartement is van alle gemakken voorzien, 2 slaapkamers, 2 badkamers, ruime eetkeuken, woonkamer en een groot dakterras met een prachtig uitzicht over de stad. Iedere dag is er een kleine markt in ons straatje, waar je naast kleding en snuisterijen ook heerlijk fruit, vlees en/of groente kunt kopen. Op ongeveer 5 minuten lopen ligt een kleine supermarkt, prima voor de nodige drankjes en hapjes.

Rome is een wandelstad bij uitstek en in de middag besluiten we dan ook om het historisch centrum te verkennen. Dwalend door de straten en stegen ontdek je altijd wel een onverwachte bezienswaardigheid, de ene keer een kerk, dan weer een fontein of standbeeld. Je blijft je verbazen over zoveel moois! Uiteraard genieten we tussendoor van een heerlijke Italiaans ijsje. Door de oude, krappe straatjes van Rome gaan we door naar een prachtig oud gebouw: Het Pantheon. Het is een enorm gebouw dat meteen een enorme indruk maakt. Het Pantheon is gratis te bezoeken, vergeet niet naar boven te kijken als je binnen bent. Uiteraard kunnen we de Trevi Fontein niet missen. Je verwacht dat het op een groot plein staat, maar niets is minder waar. Deze fontein staat ingebouwd op een klein pleintje tussen allemaal gebouwen, maar daardoor zeker niet minder mooi. De mythe gaat dat als je een muntje in de fontein gooit, je ooit weer terugkeert naar Rome. We zouden ca. 5 km lopen, maar uiteindelijk werd het 12,5 km zonder dat er erg in hadden. Bij ons appartement genieten we nog even op het dakterras. Later op de avond eten we bij het restaurant op de hoek, smaakvol en zeer betaalbaar. Het was een drukke, maar prachtige dag!

De 2e dag staat een Fietstour op het programma. Onder begeleiding van een Nederlandssprekende gids verkennen we de stad. Fietsen in Rome is een uitdaging op zich, maar we slaan ons er prima doorheen. We fietsen o.a. langs de volgende bezienswaardigheden: Colosseum, Il tempio di Marte Ultore, Mercati traiani, Trevi Fontein, Spaanse trappen, La strada dei pittori, La porta Flaminia, Il mausoleo d’Augusto (primo imperatore di Roma), Il Parlamento, Piazza Navona, Pantheon, Ghetto ebraico, Campidoglio, Piazza Venezia, Forum Romanum en Campo de Fiori. Je fietst steeds kleine stukjes en krijgt dan weer uitleg bij de desbetreffende bezienswaardigheid, een erg leuke manier om de stad te verkennen.

Het monument Vittorio Emanuele is een reusachtig wit monument aan de Piazza Venezia dat voor Victor Emanuel II gemaakt is. Hij was de eerste koning van Italië na de eenwording in 1870. Voor het gebouw staat een bronzen paard op een sokkel met een lengte van 12 meter. Vanaf de bovengalerij is het Colosseum te zien. Dit gebouw kun je niet missen, want op veel plekken in de stad zie je dit gebouw er bovenuit steken. Hier vlakbij staat de Zuil van Trajanus. Deze zuil is van onder tot boven bewerkt en is waarschijnlijk oorspronkelijk gebouwd als grafmonument voor keizer Trajanus.

Na de fietstour gaan we terug naar ons appartement om even te relaxen. In de avond lopen we weer richting het historisch centrum. Op aanraden gaan we eten in een restaurant waar nonnen “Ave Maria” gaan zingen. Een bijzonder restaurant met zeer vriendelijk personeel. Alleen was het wel iets anders dan we hadden verwacht. Het Ave Maria werd wel gezongen, maar wij hadden nonnen in traditionele kledij verwacht en dat was niet zo. Desalniettemin was het een unieke ervaring.

De 3e dag doen we het ’s morgens even rustig aan en kopen we later op de ochtend een dagkaart voor het OV. Het Vaticaan staat op het programma, want Rome zien zonder de St. Pieter te bezoeken, kan natuurlijk niet. We gaan met de metro naar de halte Ottaviano – S Pietro en genieten eerst van een heerlijke cappuccino met wat lekkers. Daarna wisselen we onze vouchers om en wachten we bij de entree op de gids. We hebben een wandeling met Nederlandse gids geboekt en gelukkig maar, want de wachtrijen zijn bizar. Wij kunnen zo doorlopen met de groep. Om het Vaticaan in te kunnen moet je eerst langs strenge beveiliging, je tas gaat door de scanner en daarna moet je door een detectiepoortje lopen. Houd er rekening mee dat als je de kerk in wilt, je niet wordt toegelaten met blote knieën en schouders (dit wordt ook duidelijk vooraf aangegeven op de vouchers en ik verbaas me er dan ook over dat er toch mensen zijn die het niet weten). Als inleiding tot de Sixtijnse kapel kom je langs diverse andere beschilderde wanden en plafonds die zo mooi zijn dat ik mij niet kan voorstellen dat de Sixtijnse kapel indrukwekkender is, maar ook hier verwonder ik mij weer. Veel afbeeldingen zijn in een soort 3D geschilderd (Michelangelo), heel bijzonder om te zien, want het lijken net beelden. Na de Sixtijnse kapel komen we bij de St. Pieters Basiliek. Niet alleen is het leuk om te zien vanwaar de paus jaarlijks zijn 'urbi et orbi' uitspreekt, het gebouw zelf is zeker ook de moeite waard. Vergeet niet om ook naar de Crypte (“kelder”) te gaan, hier vind je de diverse graven.

Na alle drukte van het Vaticaan is het heerlijk om even bij te komen in de rust van park Villa Borghese. We nemen de metro naar Flaminio en halen bij 1 van de vele tentjes een heerlijk broodje. Na het vele lopen eerder vandaag, besluiten we om in het park een “golf-karretje” te huren en in een uurtje verkennen we op een zeer relaxte manier dit mooie park met een paar prachtige uitkijkpunten. Vanuit het park lopen we richting het Hard Rock Café om de avond af te sluiten met een heerlijke Hamburger (dit ligt redelijk dichtbij het park).

Dan is onze stedentrip alweer bijna voorbij, de 4e dag genieten we nog van een heerlijk ontbijt in ons appartement en rond een uur of 10 worden we opgehaald door de taxi om ons weer naar de luchthaven te brengen. Een ding is zeker, het was veel te kort en we komen zeker nog een keer terug! Nog een handige tip: overal in de stad en parkjes bevinden zich waterkraantjes en/of fonteinen. Hier kan je gewoon uit drinken, het is schoon drinkwater. Het scheelt je een hoop geld aan flesjes water en het is heerlijk koud!

Ook genieten van “La Dolce Vita”? Ik vertel je er graag meer over!

Ciao, Renata