Verrassend Duitsland!

Renata Schoon op 19 October 2011
Ik wilde wel eens een anders dan anders studiereis en ben daarom meegegaan naar Baden- Württemberg in Duitsland.

Route: Karlsruhe, Baiersbronn, Triberg, Titisee, Hochschwarzwald, Freiburg, Tripsdrill, Heidelberg

We vertrekken vroeg in de ochtend per trein (heerlijk in de 1e klasse, echt een aanrader) naar Karslruhe. Bij aankomst gaan we lunchen in het Brauhaus Kühler Krug en eet ik het streekgerecht “Spätzle” (een soort verse pasta), het smaakt prima. Hierna bezoeken we het ZKM (Zentrum für Kunst und Medientechnologie Karlsruhe). Dit is een opmerkelijk cultuurinstituut wat bestaat uit diverse musea, instituten en projecten die zich onder meer richten op kunst, media, muziek en economie. Ook erg leuk om met kinderen heen te gaan. Uiteraard mag een stadsrondleiding niet missen. Karlsruhe is een van de drie grote steden in de deelstaat Baden-Württemberg. Vanaf het centrum, waar het Duitse constitutionele hooggerechtshof staat, heeft de stad een opvallende waaiervorm die uitloopt naar de mooie omgeving. We gaan per bus naar Baiersbronn voor onze overnachting. De volgende ochtend maken we een tour langs diverse toeristische activiteiten, zoals het Murgel Spielhaus (een gebouw waar kinderen heen kunnen om diverse activiteiten te doen of gewoon heerlijk te spelen) en speciale wandelpaden in de bossen, met activiteiten voor kinderen (zoals klimbomen, muziekinstrumenten van hout en spelletjes in de natuur). We lunchen in Seidtenhof, in de zomer kunnen kinderen hier ook helpen op de boerderij. Daarna gaan we per bus naar Triberg voor een bezoek aan de Vogtsbauernhöfe Gutach, een openluchtmuseum dat gaat over de historie van het Zwarte Woud (met diverse oude huizen/boerderijen). Onderweg naar ons volgende overnachtingshotel maken we nog een stop bij WiesenBett, oftewel: “het Betere Boerenbed”, in Triberg. Hier overnacht je in een luxe tent voorzien van echte bedden, toilet, een mini fornuis, een gezellige eethoek en potkachel. We overnachten zelf in een hotel bij de Schluchtensee.

De 3e dag bezoeken we een nieuw zwemparadijs in de buurt, erg leuk om met de kinderen een dag heen te gaan. Vervolgens rijden we naar de Titisee met het idee om een boottocht te maken, helaas is er heel veel mist en mogen de boten niet uitvaren. We besluiten om koffie te gaan drinken en genieten van een punt echte “Schwarzwalder Kirschtorte”! Dat is zeker een aanrader en niet te vergelijken met de taart zoals wij die in Nederland verkopen. Nadat de buikjes vol zijn, gaan we op pad naar Freiburg. Deze stad ligt aan de zuidoostelijke rand van het Rijndal en aan de westelijke voet van het Zwarte Woud. De stad staat bekend om haar ontelbare parken en andere stille natuurgebieden binnen de stadsgrenzen. Daartoe behoren de Schlossberg en de berg Schauinsland, die 1284 meter hoog is en slechts enkele kilometers van de binnenstad ligt. Daarnaast wordt Freiburg omringd door meren. Een stadsrondleiding is zeker de moeite waard, het is een erg mooie en gezellige stad! Na een overheerlijke lunch (lekker eten kunnen ze wel in Duitsland), gaan we naar het Erlebnispark Tripsdrill. Dit is een wildpark waarbij je tevens kunt overnachten in een Schäferwagen (soort pipowagen) of een boomhut. Tevens is er nog een klein attractiepark waar je met een speciaal toeristentreintje heen kunt. We eten die avond in een blokhut midden in het wildpark. Een aparte gewaarwording om in het donker door het wildpark te lopen, we krijgen speciale zaklampen mee om de dieren goed te kunnen zien.

Na een goede nachtrust in de pipowagen bezoeken we het attractiepark naast het wildpark. Aan het einde van de ochtend rijden we naar Heidelberg, een romantische en prachtige stad met een mooie ligging aan de Neckar. Het kasteel dat zo'n 70 meter boven de Neckar op de Königstuhl ligt, de huisberg van de stad, is zeker ook een bezoek waard. Wij krijgen een stadsrondleiding door de historische Altstadt. In het centrum ligt de Marktplatz met een van de talrijke mooie fonteinen van Heidelberg, met deftige burgerhuizen, vele cafés en diverse kleine winkeltjes. En natuurlijk de beroemde Heiliggeistkirche. Van hieruit is het maar een paar stappen naar de Kornmarkt, voor veel mensen het mooiste plein van Heidelberg. In de middag volgt de transfer naar het station van Mannheim voor onze terugreis naar Nederland. We reizen wederom in de 1e klasse en genieten van een heerlijke salade in onze eigen coupé.

Ik vertel u graag meer over deze prachtige bestemming en de vele mogelijkheden!