Zuid-Afrika | De wereld in 1 land

Renata Schoon op 24 September 2019
Zuid-Afrika, een bestemming die al een tijdje op mijn lijstje staat om te bezoeken en nu gaat het dus echt gebeuren! Met een groepje Travel Counsellors vliegen we via Rome naar Johannesburg (met Alitalia) en na een korte stop nemen we een binnenlandse vlucht naar Durban (met Mango Airlines, prima basic vliegmaatschappij). Nu kan ons avontuur beginnen. We ontmoeten onze gids/chauffeur en na ca. 3 uur rijden komen we aan in St. Lucia (mocht je zelf gaan rijden, houdt er dan rekening mee dat ze links rijden, de wegen zijn overigens prima, alleen beter om niet ’s avonds te rijden o.a. doordat er amper verlichting is).

De volgende ochtend genieten we van een heerlijk ontbijt, waarna we naar Nkundusi Village rijden. Dit is een Zulu dorpje waarbij je hun levenswijze en gebruiken leert en ziet. We lunchen op een mooie buitenlocatie en dan is het alweer tijd om aan boord te gaan van de Hippo & Coc Boat Safari. Deze tour duurt ca. 2 uur waarbij je (zoals de naam al doet vermoeden) nijlpaarden en krokodillen ziet, maar ook mooie vogels. Er worden diverse mooie plaatjes geschoten. In St. Lucia is het sowieso mogelijk dat je in de avond zomaar een nijlpaard op de weg ziet, opletten dus. Wij besluiten om een avondsafari te reserveren, dit stond niet op het programma, maar is zeker een unieke beleving. Met een safari truck en Ranger gaan we met lampen op zoek naar dieren. Goed kijken of er ergens ogen oplichten. We hadden de stille hoop om een Luipaard te zien, maar helaas (die laten zich namelijk voornamelijk in de avond zien, maar goed je moet wel geluk hebben). Wel zien we een buffel (ook 1 van de Big 5).

Onze volgende bestemming is Mkuze waar we in een sfeervol boutique hotel verblijven met een prachtige tuin, hier houden we het wel even vol. In de middag hebben we een Game Drive in Manyoni Private Game Reserve. Wat een beleving, we zien o.a. neushoorns, leeuwen, struisvogels, olifanten, aapjes, te veel om op te noemen en wat een indrukken zeg! Je kunt een Game Drive maken in een Private Game Reserve of een Nationaal Park en daar zit wel een verschil in. De Private Game Reserves zijn eigendom van privé eigenaren en hier vind je ook wel privé lodges (dat is overigens niet altijd zo). De Nationale Parken zijn eigendom van de overheid en zij onderhouden ook het park (je kunt hier bijv. in een rest camp overnachten). In de Private Game Reserves mag je niet met je eigen auto op safari. De wegen binnen het park zijn niet geasfalteerd. De Rangers hebben onderling contact om door te geven als er ergens groot wild is gespot (vaak mogen er maximaal 2 of 3 auto’s tegelijk op een plek kijken, zodat het nooit te druk wordt). Daarnaast mogen de Rangers van de gebaande paden, waardoor je heel dicht bij de dieren komt (een fantastische ervaring). In de Nationale Parken mag je met je eigen auto rijden, dat zorgt ook voor een totaal andere beleving dan in een safari truck met Ranger. De meeste wegen binnen het park zijn voor een groot gedeelte geasfalteerd, maar soms kunnen de zijwegen zandwegen zijn (je moet sowieso op de gemarkeerde wegen blijven). Onze vrijdagmiddagborrel houden we in Manyoni Private Game Reserve, met een geweldige zonsondergang genieten van een heerlijk glaasje “Amarula” (lokaal likeurtje), cheers!

Dan breekt alweer dag 5 aan. Na het ontbijt maken we een boottocht op Lake Jozini en kunnen we vanaf het water wild spotten. In de middag hebben we een Game Drive in Umkhuze Game Reserve, een Nationaal Park, waardoor we goed het verschil kunnen ervaren met een Private Game Reserve. Helaas hebben we de pech dat er recentelijk een brand is geweest waardoor het lastig is om dieren te spotten. Na een stuk rijden zien we nog wel wat dieren. In de avond hebben we een echte “Braai” oftewel BBQ, heerlijk.

Vandaag vroeg op voor de binnenlandse vlucht naar Kaapstad en dan zit ons verblijf in Kwazulu Natal er alweer op. Bij aankomst rijden we naar Camps Bay voor de lunch en daarna hebben we een tour per bus door Kaapstad en zien we de diverse wijken. Wat een verschillen, hier zie je letterlijk “de wereld in 1 land”, het ene moment waan je je in Afrika, dan in Amerika en vervolgens in het Caribisch gebied, bijzonder om te ervaren. Bij Waterfront nemen we kort even een kijkje, hier kun je naar hartenlust shoppen en wat eten/drinken. We eten vanavond in het hotel. Vanuit onze hotelkamer hebben we direct zicht op de Tafelberg en we zitten vrij hoog dus het zicht is goed.

Op dag 7 staat de Cape Peninsula Tour op het programma. Via een prachtige route rijden we langs de kust naar Kaap de Goede Hoop waar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Daarna maken we een stop bij Boulders Beach waar we pinguïns kunnen spotten. Bijzonder om op dit mooie strand een hele kolonie pinguïns te zien. Ze zijn lekker aan het chillen op een rots of maken zichzelf en/of elkaar schoon met hun snavel of ze waggelen een paar stapjes vooruit en nemen een duik in de zee. Dit mag je zeker niet missen als je in deze omgeving bent! Gisteren konden we helaas de Tafelberg niet op door het weer, maar onderweg terug naar Kaapstad krijgen we het goede nieuws dat we alsnog naar de Tafelberg kunnen. Met de lift gaan we omhoog en wat een geweldig uitzicht heb je dan, wauw! In de verte zien we ook Robbeneiland liggen, helaas is onze tijd in Kaapstad te kort om ook daar een bezoek aan te brengen, dus wellicht iets voor een volgende keer.

En dan breekt alweer onze laatste dag aan. Na het ontbijt gaan we weer op pad en maken we eerst een stop bij het kantoor van Travel Counsellors in Kaapstad, leuk om dit even te hebben gezien. Daarna rijden we richting Stellenbosch waar we een wijnproeverij en lunch hebben bij Simonsig Wine Estate. Een heel andere omgeving, maar wederom mooi, vooral om al die wijnvelden te zien. De wijnen smaken voortreffelijk en het eten ook, een beleving die je zeker ook moet meemaken als je naar deze regio gaat. Na de lunch gaan we naar de luchthaven van Kaapstad en zit deze prachtige reis er helaas alweer op…

De Big 5 hebben we nagenoeg allemaal gezien, op de Luipaard na, nou reden om nog een keer terug te gaan naar dit prachtige land.

Ook enthousiast geworden om naar Zuid-Afrika te gaan? Ik help je graag, groepsreis of individueel, beide is mogelijk!

Hartelijke reisgroet, Renata