Zuid-Thailand, Khao Sok & Khao Lak

Renata Schoon op 20 October 2018
Eigenlijk was het niet de bedoeling om met ons gezin dit jaar ver weg te gaan, maar toen kwam er opeens een leuke prijs op mijn pad (een arrangement in Khao Sok) en we besloten om dit in de herfstvakantie te gaan doen.

Voor Zuid-Thailand vlieg je naar Phuket (helaas zijn er geen directe vluchten, dus we moeten overstappen in Singapore). Na aankomst in Thailand volgt een korte transfer naar ons 1e hotel, even lekker bijkomen van de vlucht in een klein plaatsje net boven het drukke Phuket. Het langgerekte zwembad lonkt en daarna genieten we van de rust, onder het genot van een heerlijke cocktail.

De volgende dag worden we vroeg opgehaald voor onze transfer naar het verblijf in Khao Sok. Khao Sok is een groot Nationaal Park, gelegen in het centrale deel van Zuid-Thailand. Je vindt hier veel tropische dieren, variërend van olifanten en stekelvarkens tot neushoornvogels, slangen, aapjes en bijzondere vissen. Helaas kun je de dieren niet altijd even goed zien, dus goed speuren naar de hoge toppen van de bomen en wie weet, zie je een aap. Wat meteen opvalt, zijn de junglegeluiden. Bij aankomst worden we verwelkomt met een drankje. Prim is onze gids de komende dagen en zij geeft ons per dag uitleg wat we gaan doen. Na de incheck gaan we naar onze tenten, in een werkelijk prachtige omgeving. De tenten zijn ruim ingericht (1 met een 2-persoonsbed en 1 met 2 x 1-persoonsbed) en voorzien van een fan, elektriciteit, koffie/theefaciliteiten en een prima badkamer met douche, toilet en wastafel en voor de tent een zitje en een hangmat.

We verblijven op basis van volpension en voor elke maaltijd gaat er een gong af als het eten klaarstaat. Na een heerlijke lunch gaan we naar de rivier voor onze 1e activiteit. We gaan de rivier verkennen met een kano, maar we hoeven niet zelf te peddelen, want dit wordt voor ons gedaan. Dus volop genieten van de dingen om je heen. Na ca. 1,5 uur komen we bij ons eindpunt aan, waar een grote safaritruck op ons wacht waarmee we naar het olifantenkamp gebracht worden. Hier verblijven olifanten die nu kunnen relaxen en niet meer hard hoeven te werken. Het is erg mooi opgezet, met een ruime poel waar ze in kunnen badderen en genoeg ruimte om heerlijk (los) te kunnen lopen. De Mahouts (verzorgers) zijn zeer vriendelijk en leggen ons uit hoe je de dieren verzorgt. We mogen eten klaarmaken en dat dan aan de olifanten voeren. We vragen ons af of het niet veel te veel is wat we klaarmaken, maar een olifant eet gemiddeld rond de 200 á 250 kg en daarnaast drinken ze ook nog dagelijks ca. 100 liter water. Na het voeren, mogen we de olifanten wassen. Wat indrukwekkend is dit zeg, we spuiten ze nat, scrubben ze met de achterzijde van een kokosnoot, heel bijzonder allemaal. Na dit mooie avontuur worden we weer naar het resort gebracht. Er is gelegenheid om ons nog even op te frissen voor het diner. Dit is in het centrale deel en hier zien we ook een film over olifanten en krijgen we nog een dansshow te zien. Er zijn hier ook diverse spelletjes die je mag gebruiken, dus we doen nog gezellig een spelletje Jenga. Drankjes zijn tegen betaling, maar dat is prima te doen, frisdrank is ca. € 1,20 omgerekend en een biertje ligt ook rond die prijs.

De volgende ochtend gaan we na het ontbijt naar onze volgende locatie, het Rainforest Camp, met drijvende tenten waar we deze nacht zullen gaan slapen. Onze koffers worden naar het bagagedepot van het resort gebracht en wij nemen alleen een kleine tas mee met de spullen die we daar nodig hebben. Onderweg stoppen we bij een lokale Thaise markt en hier kijk je je ogen uit (dit hadden we al eens eerder in het Noorden gezien, maar je blijft je verbazen, zoveel vlees wat open en blootligt, diverse insecten, bijzonder hoe dit allemaal kan). Daarna maken we nog een korte stop bij de Ratchaprapa Dam: een indrukwekkende dam op het Cheow Larn meer waarbij je een prachtig uitzicht hebt. Na een kort ritje komen we aan bij de pier van het meer en vervolgens gaan we per longtailboats naar het drijvende tentenkamp. De tocht er heen is echt prachtig, wat is dit een mooi gebied! Na de tocht van ongeveer 1,5 uur zien we de drijvende tenten van het Rainforest Camp. We worden afgezet bij het middelste gedeelte, waar het restaurant is. We krijgen een welkomstdrankje en kunnen meteen inchecken. Ook hier zijn de tenten luxe ingericht en van alle gemakken voorzien, maar het allermooiste is toch wel het uitzicht over het prachtige meer en de vele junglegeluiden om je heen. Als je wilt, kun je zo voor je tent zwemmen, maar je mag ook gebruik maken van de kano’s die er zijn. Na de lunch gaan we met onze gids Prim een jungle trekking maken. We varen eerst een stuk met een longtailboot waarna we uitstappen en omhoogklauteren door de jungle. Tussendoor legt Prim ons alles uit wat we tegenkomen. Aan te raden om goed schoeisel aan te doen en zorg ervoor dat je DEET meeneemt. Onze jongste zoon blijkt een bloedzuiger op zijn buik te hebben (viel van boven in zijn shirt), beetje DEET erop en het beestje valt er meteen af. Prim maakt het nog even schoon en doet er een pleister op, gelukkig doet het niet zoveel pijn, het is meer de schrik. De heren bezoeken nog een grot met o.a. grote spinnen en vleesmuizen, ik besluit om boven even te wachten, want dat is niet echt mijn ding. Als we terug zijn bij het kamp frissen we ons even op en genieten daarna van een dinerbuffet. Moe, maar voldaan, duiken we ons bed in en luisteren nog even naar alle junglegeluiden om ons heen.

De volgende ochtend gaan mijn man en onze oudste zoon nog met een kanotocht mee waarbij onderweg diverse dingen worden uitgelegd door de gids. Ik geniet lekker op de veranda van een kop koffie en het mooie uitzicht. Na de lunch worden we opgehaald door de longtailboot en varen we terug naar het vasteland. Daarna gaan we met een minibus (waar onze koffers alweer keurig in staan) naar onze volgende en tevens laatste bestemming van deze reis, Khao Lak.

Onderweg hebben we fikse regenbuien, maar koud is het niet. Het is al laat in de middag als we aankomen bij ons resort. De komende dagen genieten we van onze villa met privé zwembad (en jacuzzi) en van zon, zee, strand. Khao Lak is een heerlijke bestemming, er zijn genoeg winkeltjes en heerlijke restaurantjes waar je voor relatief weinig al een flink bord vol eten hebt.

Wat een prachtige reis is dit geweest en wat is Zuid-Thailand mooi! Zeker een aanrader en ik vertel er je graag meer over.

Hartelijke reisgroet, Renata