Skien in Fins Lapland

Resie Schuurkes on 24 December 2011

Deel dit:

Lapland kerst 2011,

Nadat Resie alles voor ons had geregeld konden we vertrekken: op naar Levi, Finland.

We hadden vroeg in de morgen de Arke fly vlucht rechtstreeks naar Kitilla, bij aankomst sneeuwde het een beetje en was het al lekker koud: -10 graden. Er stond een bus klaar die ons naar het Panorama hotel bracht, dit is slechts 20 minuten rijden van het vliegveld. Onze kamer lag aan de kant van het hotel met uitzicht op Levi EN op de piste! De kinderen konden niet wachten, dus zijn we meteen na de lunch met het gondeltje van het hotel naar LEVI gegaan. Waar je uitstapt bij de gondel zit meteen het grootste ski verhuur bedrijf. Liftpas gekocht en toen meteen gaan boarden. Wel even wennen, ski-en met kunstlicht, want het schemert tussen 10:00 en 15:00 uur; daartussen is het gewoon donker!

De volgende dag hebben we gebruikt om het hele gebied te verkennen. Het is erg leuk ski-en, niet zo wild als in de Alpen, maar meest rood en zelf één zwarte piste. Wat opvalt is de rust (het is nooit druk bij de lift) en we kwamen zelf wilde rendieren tegen! Er zijn genoeg gelegenheden om onderweg even op te warmen of te lunchen. Mocht je aan de andere kant van de berg geen zin hebben om terug te ski-en dan is dat geen probleem. De hele dag rijden er bussen tussen de onderliggende dorpjes en de punten waar de verschillende ski-liften beginnen.

We hadden van te voren drie activiteiten geboekt via Resie. De eerste die we deden was een tocht met sneeuw scooters. Alles perfect geregeld; we werden opgehaald vanuit het hotel, voor vertrek kregen we warme pakken, schoenen etc en na wat instructies 2 uur rondrijden. Vooral de kinderen (12 en 14 jaar) die achterop zaten vonden het geweldig! De tweede activiteit was een tocht wandelen met sneeuwschoenen. Vanuit Levi liepen we onder begeleiding zo het bos in dwars door de verse (diepe) sneeuw. Opnieuw een leuke ervaring, waarbij je al snel te warm bent gekleed! Na weer wat dagen ski-en en genieten van de omgeving gingen we als laatste tour een tocht maken met slee honden: de Huskey safari. Opnieuw prima geregeld, we werden opgehaald bij het hotel, kregen opnieuw warme kleding mee en gingen toen rijden naar de Huskey-farm (ongeveer 45 minuten van Levi). Prachtig om te zien hoe enorm enthousiast de honden zijn als je aankomt. Wat willen ze graag lopen! De kinderen mochten voor bij de gids op de slee en wij reden daar in groepjes achter. Het enige wat je hoeft te doen is afremmen, want de honden lopen vanzelf. Na twee uur door een prachtig landschap te hebben gelopen, mochten we nog even met de honden spelen en na een warm drankje zat ook dit avontuur er weer op.

Levi is een gezellig dorpje met een grote variëteit aan restaurants: van een kroeg met kaas fondue, tot een chique restaurant met echt rendieren biefstuk. Een pizzeria ontbreekt niet en er is zelfs een sushi bar.

Wij hadden half pension gekozen. Het eten in het Panorama hotel was uitstekend, maar de variatie wat minder. Volgende keer gewoon lekker uit eten in Levi!

Helaas hebben wij het beroemde "Noorderlicht" niet gezien, maar we hebben wel een geweldige vakantie naar Fins Lapland gehad!

Familie van den Berg, Empel

Deel dit:

Terug Naar Boven