Huttentochten in Europa

Sonja Schillings op 01 July 2017
Sinds ik dertig jaar geleden ben begonnen met avontuurlijke reizen heeft wandelen/hiken altijd een primaire plek in mijn reisprogramma gekregen. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en van de natuur te genieten. Omdat een trekking in Nepal al jaren op mijn bucketlist stond ben ik in 2014 gaan trainen om in april 2015 mijn eerste trekking in het Annapurna gebergte in Nepal te maken. Dit smaakte naar meer en mijn volgende doel was een trekking naar het basiskamp van de Mount Everest (op ca. 5400m hoogte). Dit vergde een goede voorbereiding; werken aan mijn conditie, hoogtetraining, goede kleding/schoenen en de juiste rugzak.

Zodoende besloot ik een huttentocht in Europa uit te proberen, dit werd een 5-daagse tocht in de Vanoise (Frankrijk). En sindsdien ben ik verkocht en zal een huttentocht jaarlijks op mijn reisprogramma staan. Ik had leuke mensen ontmoet en nu gaan we ieder jaar met ongeveer hetzelfde groepje op pad. In 2018 en 2019 ben in naar de Dolomieten in Italië geweest ( Val di Fassa en Val di Sole) en 2020 naar Oostenrijk (Silvretta). Nu ben ik nog aan het uitzoeken welke tocht ik in 2021 ga maken.

Mijn tip is vooral; zorg voor een goede uitrusting neem maximaal 8kg aan spullen mee en zorg dat je in goede conditie bent door voorafgaand aan je tocht te trainen. En je dient aanpassingsvermogen te hebben. Afhankelijk van de soort tocht (vnl. de hoogte) dien je ook rekening te houden met het weer in de bergen. Je kunt pech hebben door veel regen of overvallen worden door een flink pak sneeuw (terwijl er in Europa een hittegolf is).

Huttentochten heb je op van allerlei niveaus. Individueel of in een groep, op verschillende hoogtes, qua zwaarte en aantal dagen. Zodoende ook heel goed te doen met kinderen. En wil je niet je spullen zelf dragen dan is er ook nog een mogelijkheid van bagagevervoer. Dus voor ieder wat wils.

Tijdens een huttentocht slaap je meestal in slaapzalen in een stapelbed of lager (bedden naast elkaar), dus het kan zijn dat je de kamer met andere mensen moet delen. In sommige hutten kun je ook met z’n tweeën of per gezin slapen. Dus ook hier zijn er verschillende mogelijkheden.

Ik boek mijn huttentochten altijd bij een van onze leveranciers. Dit maakt het mij als reiziger gemakkelijk en betaalbaar (zelfs goedkoop) en alles is geregeld; een goede wandelkaart, de route (en vaak heb je nog zelf de keuze om deze ter plekke aan te passen) en gereserveerde slaapplaatsen.