Cruise naar IJsland ideaal voor natuurliefhebbers

Tenny Jonkers-Weijnen on 17 June 2018

Deel dit:

Een reis naar het noorden van Europa is ideaal voor natuurliefhebbers. De natuur is magnifiek en ruig en de dierenwereld is enorm divers. Geniet van de luxe en de rust aan boord van het cruiseschip, waar ook veel activiteiten plaats vinden en de maaltijden steeds weer een bijzondere gewaarwording zijn. Alles wordt voor je geregeld. Niets moet en (bijna) alles mag. Je ziet tijdens een cruise veel verschillende landen en plaatsen en overal kun je een excursie doen. Je komt steeds op een nieuwe bestemming aan en wie weet nodigt het je uit om een keer terug te komen. Deze cruise heb ik in de zomer gemaakt, waarbij ook de kans op het spotten van walvissen en papegaaiduikers aanwezig was. Uiteraard bezoek je niet alleen IJsland, maar op weg ernaartoe doe je ook Bergen (Noorwegen), de Shetland Eilanden en de Faeröer eilanden aan.

We hadden een relatief “klein” cruiseschip: de MS Astoria. Klein, omdat er “maar” ongeveer 500 passagiers aan boord konden. Dat vond ik heel plezierig, omdat je dan makkelijker de fjorden en de havens invaart, je de bemanning en veel van de gasten herkent. Tijdens de excursies ga je dan ook niet met een groot aantal touringcars op stap.

We vertrokken vanaf Zeebrugge en na een dag op zee kwamen we aan in Bergen. Een mooie stad in Noorwegen, heel bekend door de wijk Bryggen, de gekleurde, houten huizen aan de haven. Maar ook heel interessant is een bezoek aan Troldhaugen, het vroegere huis van componist Edvard Grieg, waar zijn muziek op de piano ten gehore gebracht werd.

Volgende stop was in Lerwick op de Shetland eilanden. Vanuit Lerwick zijn we naar het noordwesten van het eiland gereden en je ziet onderweg heuvels bedekt met turf en heide en met heel veel schapen. Een interessante stop was bij de landengte Mavis Grind waar de Noordzee en de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten. Gek idee eigenlijk.

Daarna door met ons schip naar Tórshavn, een prachtig klein dorpje op de Faeröer eilanden dat tot Denemarken behoort. Hier hebben we op eigen gelegenheid rondgelopen. Het is goed te overzien en verdwalen zul je niet zo snel.

Langzaam maar zeker kwam IJsland in zicht. We zijn rond IJsland gevaren van de oostkant via het noorden en het westen naar Reykjavik. Wat een schitterend land is dit toch, zo ruig, zo puur en zo bijzonder. Er zijn bijna geen bossen en bomen te vinden; die zijn vroeger gekapt om houten huizen te bouwen en vuur te stoken.

Zelfs tegenwoordig beschouwen veel IJslanders trollen en elfen nog als iets dat serieus genomen dient te worden. Snelwegen worden dikwijls om de vermoedelijke onderkomens van elfen heen gebouwd en de eigenaardige steenvormen zijn in de ogen van de IJslanders de door zonlicht veranderde trollen. Mijn bucketlijst is weer wat korter geworden, want het spotten van walvissen heb ik kunnen afstrepen tijdens deze reis. We hebben diverse bultrugwalvissen gezien. En ook dolfijnen en papegaaiduikers. Geweldig!

En hoeveel watervallen we gezien hebben, dat is bijna ontelbaar. De mooiste waren in ieder geval de Godafoss en Gullfoss watervallen.

In Reykjavik bezoek je uiteraard wat ze noemen de gouden cirkel bestaande uit een bezoek aan het National Park Pingvellir, de indrukwekkende waterval van Gullfoss én uiteraard de Geysir. De Geysir spuit heet water op vaste momenten met een enorme straal naar boven Rijd je door de omgeving, dan zie je ook overal de aarde dampen. Heel indrukwekkend.

Het eindpunt van onze cruise is in Reykjavik bereikt en daar vandaan vlogen we terug naar Nederland. Maar IJsland zal ik zeker nog een keer gaan bezoeken en dan ook het binnenland verkennen. Het blijft een heel fascinerend land met vriendelijke mensen, veel rust en vrijheid, prachtige ruige omgeving, maar soms ook met grote verlatenheid.

Wilt u ook naar IJsland? Laat het mij weten, dan regel ik iets moois!

Deel dit:

Terug Naar Boven