Een themareis naar Schotland

Tenny Jonkers-Weijnen on 13 October 2019

Deel dit:

Mijn vriendin, die ik dit jaar 40 jaar ken, en ik zijn helemaal verslaafd aan de boeken van Diana Gabaldon, De Reizigers serie (in het Engels heten ze “Outlander”). De eerste 4 van de 8 boeken zijn inmiddels verfilmd en te zien op Netflix. Het verhaal van de eerste 3 boeken speelt zich in Schotland af. En heel veel filmlocaties zijn goed te bezoeken.

Dus wat doe je dan als je onze 40-jarige vriendschap wilt vieren? Precies, samen vijf dagen naar Schotland afreizen en met een huurauto de filmlocaties van Outlander bekijken en natuurlijk genieten van de schitterende omgeving. Het weer is goed, de zon schijnt en de omgeving is in herfstkleuren, oranje, geel, bruin. Alleen dat al is prachtig.

Wij vliegen naar Edinburgh en halen de huurauto op. Dat links rijden gaat prima, want we hebben gekozen voor een auto met automaat (zijn wij in Nederland ook al gewend). Mijn vriendin loodst mij door de rotondes heen, want dat is nog wel een uitdaging en we komen zonder stress aan bij ons hotel in Edinburgh, dat iets buiten het centrum ligt. We gaan, na het inchecken, gelijk de oude stad in. Een wandeling van zo’n 20 minuten, maar dan snuiven we gelijk Edinburgh al een beetje op. We bekijken natuurlijk ook Edinburgh Castle en via de Royal Mile lopen we naar het Palace of Holyroodhouse. In het centrum komen we al ons eerste Outlander locatie tegen. Zo geweldig om dat te zien en te herkennen uit de film.

De volgende dag vertrekken we al op tijd, want we hebben een vol programma. Natuurlijk passeren we de Forth bridge, een prachtige, roodgeverfde brug. We bezoeken diverse filmlocaties, zoals Hopetown House en Blackness Castle. Dit kasteel is heel bijzonder, want het is gebouwd in de vorm van een schip. Ze noemen het ook het schip dat nooit uitvaart. We eten een heerlijke zalm, krab sandwich in de lokale pub, dat zeer kleurrijk is versierd. In de middag bezoeken we nog Linlithgow Palace, het plaatsje Culross, waar je je zo weer in 1700 waant en Aberdour Castle. Dan wordt het tijd dat we doorrijden naar onze volgende overnachting in Newtonmore. Je rijdt dan echt door de Highlands, wat nog mystieker werd door de late middagzon.

’s Morgens maken we eerst een prachtige wandeling in de omgeving en rijden dan door de glenns (heuvels) naar het Culloden Battle Field, vlakbij Inverness. Dit is zo indrukwekkend en een must als je Schotland bezoekt. Er is een prachtig museum, waar veel uitgelegd wordt over de slag tussen de Engelsen en de Jacobieten, waar veel mensen het leven hebben gelaten. Je kunt nog over het slagveld lopen, er straalt veel respect en rust uit.

Via de prachtige route, dat langs de oever van Loch Ness loopt (leuk om het interactief museum te bezoeken), zijn we weer zuidelijk gereden, naar Glenfinnan. Volgens de reisboekjes is dit één van de mooiste routes in Schotland en dat kunnen wij beamen. Wist je dat daar ook de hoefvormige brug, die in de film van Harry Potter voorkomt, ligt? Via dezelfde route zijn we weer teruggereden naar ons hotel in Ballachulish. In het water bij het hotel zien we drie dolfijnen zwemmen, wat een geluk!!

We hebben nog een aantal wensen op ons lijstje staan, voordat we ’s avonds de vlucht naar huis kunnen nemen. We rijden door de Rannoch Moors (de moerassen omringd met heuvels) naar Doune Castle. Wij zijn een aantal keren langs de kant van de weg gestopt om te genieten van de omgeving, wat is het hier schitterend. Doune Castle is een zeer goed bewaard kasteel en dat kun je ook nog van binnen bekijken. Dit kasteel komt ook veelvuldig voor in de tv serie. Zo ook Falkland, een mooi authentiek plaatsje. En als laatste en dat was nog niet eens heel makkelijk te vinden, bezoeken we Lallybroch. Dit is het ouderlijk huis van de hoofdrolspeler Jamie. Dat was een topper van een afsluiting!

Schotland is een bestemming, waar je langer moet verblijven en zeker als je van natuur, wandelen en geschiedenis houdt. Ik ga er zeker nog een keer heen.

Wil je ook naar Schotland? Laat het mij weten, dan regel ik iets moois!

Deel dit:

Terug Naar Boven