Stedentrip naar kleurrijk Marrakesh

Tenny Jonkers-Weijnen op 28 January 2020
Henri, mijn partner, werd 60 jaar en als verrassing cadeau heb ik een midweek naar Marrakesh geboekt. Pas een dag voor vertrek, kreeg hij de bestemming te horen. Hoe verrast was hij!

28 januari ’S morgens vroeg zijn wij met Transavia vanuit Amsterdam naar Marrakesh gevlogen. Het was maar 7C in Nederland. Een vlucht van ongeveer 3,5 uur. Nadat we zijn aangekomen op de overzichtelijke, moderne Airport Menara van Marrakesh zijn we in het transfer busje van het hotel gestapt, wat tegen een schappelijke prijs erbij te boeken is. Inmiddels was de temperatuur gestegen naar een zeer aangename temperatuur van 23C. We logeerden in P’tit Habibi, een boutique hotel, een Riad met slechts 5 kamers. Alle kamers waren verschillend en sfeervol ingericht, waarvan 2 suites met een eigen terras. Het hotel ligt aan de noordkant van de Medina in een rustige straat. Het heeft een schitterende binnenplaats en een dakterras. We werden heel hartelijk ontvangen met muntthee en koekjes. En overal is aan gedacht: de manager had klein geld, die we bij hem konden wisselen, een plattegrond met enkele routes en een telefoon, voor het geval we hulp nodig zouden hebben. Want het is een wirwar van straatjes en alles lijkt op elkaar. Na ons geïnstalleerd te hebben heeft een medewerker ons buiten de poort gebracht en vandaar uit zijn we zelf gaan lopen naar Jardin de Majorelle. Een prachtige tuin met vnl. cactussen en een berbermuseum. Hier hebben we ook heerlijk geluncht. Het is even wennen, de drukte, de warmte, al die brommers. Daarna zijn we naar het Plein Jaa el Fna gelopen. Door de souks met veel bedrijvigheid. Op het plein waren mannen met apen en anderen met slangen. Niet prettig om te zien. Wij zijn bij café de France op het dakterras wat gaan drinken en hebben een prachtige zonsondergang gezien. Het was maar een km of zo lopen naar het restaurant el Jardin, maar dat werd minstens het driedubbele. Wat een wirwar van straatjes. Maar het eten was er heerlijk en een geweldige locatie. Een grote binnenplaats met bomen en veel groen. Vanaf het restaurant was het een minuut of 10 naar het hotel lopen. Maar ook dat ging weer via een grote omweg. Uiteindelijk hebben we gebruik moeten maken van de mee gekregen telefoon, omdat we het niet meer konden vinden.

29 januari Na een heerlijk Marokkaans ontbijt, zijn we met de taxi naar het ontmoetingspunt van de fietstour gegaan. We waren met 10 personen. En een Nederlandssprekende Marokkaanse dame was onze gids. Wij hadden elektrische fietsen en dat fietste heel relaxt. Best spannend om door Marrakesh te fietsen, maar het ging prima!! Zelfs door de souks. Bij het Jaa el Fna plein hebben we verse sap gedronken en bij een herborist (kruiden apotheek) gezien hoe argan olie gemaakt wordt. Leuk om te zien. Nadat we de fietsen teruggebracht hebben, zijn we lopend naar de Jardins de Gueliz gegaan om daar te lunchen. En toen met de taxi naar de poort van de souks om museum Jardin Secret te bekijken. We waren weer vlak bij het restaurant van gisteren en nadat we de straat 2x op en neer hebben gelopen, hebben we eindelijk de weg naar onze Riad gevonden. Trots!! In de Riad had de manager grijze (tussen wit en rosé in) Marokkaanse wijn geregeld en een heerlijke chocolade verjaardagstaart met het getal 60 kaarsje er op. Manlief is echt jarig. We hebben ‘s avonds dichtbij gegeten in Il Limoni.

30 januari We zijn als eerste met de taxi naar Paleis Bahia gereden. Het was nog vroeg, dus niet druk. Wat een schitterend paleis en zoveel groter dan het op het eerste gezicht lijkt. Met prachtige tuinen en allerlei gangen en kamers. Natuurlijk was het toen tijd voor een koffiestop, boven op het terras met uitzicht op het drukke gebeuren beneden. Daarna zijn we naar de Joodse wijk Mella gelopen. Natuurlijk was het weer een puzzel om bij de synagoge te komen. Weer een hele andere sfeer in deze synagoge, terwijl je dat buiten helemaal niet ziet of merkt. We hebben een taxi genomen naar de Saädische graftombes. Ook dit was weer heel indrukwekkend. Daarna zijn we naar de stadspoort Bab Agnaou, een van de oudste poorten, gelopen en een klein stukje verder op genoten van het prachtig zicht op het Atlasgebergte met sneeuw. We hebben de middag afgesloten met koffie en de laatste stukjes van de verjaardagstaart boven op het terras van onze Riad. Voor het avondeten in Dar Zellij werden wij door iemand van het restaurant opgehaald, omdat het moeilijk te vinden is. Wat een gave ambiance, een tafel met rozenblaadjes, obers in lokale kledij en geweldig eten. Met als ‘toetje’ een buikdanseres. Na het eten werden we ook weer teruggebracht, wat een service.

31 januari We zijn vanochtend eerst naar Paleis El Badi geweest. Dit is ook erg mooi en doet niet onder voor het Paleis El Bahia. En we hebben nog wat door de straatjes van de Medina gelopen. Gelukkig mochten wij onze kamers gebruiken totdat wij vertrokken. Om 17.00 uur stond de taxi klaar en bracht ons naar het vliegveld. Rond 23.00 uur arriveerden wij op Schiphol en werden door een transfer busje opgehaald, die ons naar onze auto op een parkeerterrein in de buurt bracht.

Samenvattend: Marrakesh is een geweldige stad, heel kleurrijk en divers met prachtige bezienswaardigheden. Je moet wel tegen de drukte, de chaos, de warmte en de vele brommertjes kunnen. Het is goed te doen voor stedenrip van een dag of vier.

Wil je ook een stedentrip naar Marrakesh? Laat het mij weten, dan regel ik iets moois!