De Griekse Cycladen; weer eens wat anders dan de Spaanse Balearen

Tessa Korenhoff-Sciarone on 08 August 2019

Deel dit:

Dat Mykonos het Griekse Ibiza wordt genoemd is oud nieuws. Maar er zijn nog meer overeenkomsten tussen de Cycladen en Balearen. Zo lijkt het kleine Paros op Formentera en heeft Naxos wat weg van Mallorca. Het is verder vliegen en gemiddeld wat duurder, maar wat zijn dit prachtige eilanden!

Met mijn gezin reis ik in augustus 2019 bijna 3 weken rond op de Cycladen. We huren een auto die gemakkelijk meegaat op de ferry’s tussen de eilanden. We slaan Santorini over want dat hebben we al gezien. Vooral Paros en Naxos zijn nog redelijk onontdekt en dus is het een ware ontdekkingsreis.

Het hoogtepunt is Naousa op Paros. Wat een heerlijk vissersdorp. Ze zeggen dan ook dat het de mooiste van Griekenland is. Smalle straatjes vol spierwitte gebouwen, winkels, barretjes en restaurants. Gezellige haventjes en de lekkerste vis, rechtstreeks van één van de plaatselijke vissersboten. Een fijne smeltkroes van nationaliteiten flaneert over de boulevard. Het zijn bijzonder nette mensen allemaal, er hangt een hele relaxte sfeer. De accommodaties zijn ook juwelen en in de omgeving zijn leuke strandjes te vinden. Ik word er heel blij van! Vanwege de kleinschaligheid, vele Italianen, het onontdekte en de mooie accommodaties doet het me aan Formentera denken. Ook is Paros het kleine zusje van party-walhalla Mykonos, zoals Formentera van Ibiza is. En dus vind je ook op Paros een gezellig maar minder massaal nachtleven, net als op Formentera.

Mykonos is een happening! De exclusieve beachclubs die tot de vroege uurtjes doorgaan en het bruisende labyrint van Mykonos stad, wat volledig autovrij is. Oneindig veel gezellige straatjes met (geweldige!) restaurants, bars, boetiekjes en de iconische windmolens. Maar Mykonos is duur, extravagant en met meerdere cruiseschepen in de haven ook heel druk in het hoogseizoen. Waar je op Naxos €8 voor een salade betaalt en op Paros €18, ben je op Mykonos €28 kwijt. En €200 voor 2 ligbedjes met parasol op de populaire stranden in het zuiden is geen uitzondering. Ik zie de gelijkenis met Ibiza, maar moet toegeven dat het hier wel ver gaat. Veel meer dan meegaan in de gekte, of de gekte aanschouwen is er op Mykonos niet te doen.

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen, net als Mallorca van de Balearen. Er is hier meer te zien dan op de andere eilanden. Een huurauto is noodzakelijk en brengt ons, via vaak een onverharde weg, naar verrassend leuke plekken; diverse stranden, ruïnes, bergdorpen en een gave hoofdstad. Op het ene strand eet je met je voeten in het zand terwijl er livemuziek speelt. Op het andere strand begint in de namiddag de DJ de muziek op te voeren. Dan een wit zandstrand met zulk kristalhelder water dat je je in de Caribbean waant en het andere strand is een waar kitesurf-paradijs. Er staat op de meeste plekken een flinke wind, dit ken ik niet van de andere eilanden. Verder liggen de prijzen hier bijzonder laag. Een broodje gyros als lunch eet je bijvoorbeeld voor een paar euro. Naxos kent een paar gezellige badplaatsen, met elk zijn eigen charme en vaak veel families, ook Nederlandse.

De Cycladen zijn een aanrader voor iedereen die het echte Griekenland wil proeven. Overal witte huizen, blauwe koepelkerkjes, smalle straatjes met schattige winkels, prachtige stranden, authentieke tavernes, windmolens, resten van de Griekse oudheid en een fijn publiek. Ook Mykonos heeft naast die heftige partyscene deze zo typische kenmerken van de Cycladen. Daarmee is het toch totaal anders dan de Spaanse Balearen. Wil je hier ook heen? Ik help je graag met de beste plekjes.

Deel dit:

Terug Naar Boven