De Salento in het zuiden van Puglia, Italië: Caribische stranden en authenticiteit in de hak

Tessa Korenhoff-Sciarone on 07 April 2018

Deel dit:

Vanaf Bari rijden we nog bijna 3 uur door naar het zuidelijkste puntje van de hak van de laars, daar waar toeristen niet meer komen. We horen alleen nog maar Italiaans, 2 weken lang. Met vaak temperaturen rond de 35 graden brengen we veel tijd door in het water en dat is geen straf. De azuurblauwe zee en witte stranden doen ons denken aan de Caribbean. Dit in combinatie met authentieke dorpen en een geweldige keuken maken Puglia (Apulië) een geweldige bestemming!

Omdat we verliefd werden op die prachtige villa, komen we in Torre Pali terecht. Een kustplaats aan de Salento. De kuststrook Salento, westkant van de hak, wordt de Malediven van Europa genoemd en daar is niks aan gelogen! Niet eerder in Europa zagen we zulke mooie stranden en zee. Het strand is hagelwit en de heel langzaam diep wordende zee azuurblauw. Iedere dag bezoeken we een ander strand. Torre San Giovanni is onze favoriet. Met twee gezinnen kunnen we bij een strandtent een ‘villa’ huren. Een gigantische parasol, met zoveel strandbedjes als we willen. Het is duur, maar dat hebben we zeker voor deze prachtige plek over. Andere stranden zijn (bijna) net zo mooi, maar veelal drukker. Logisch ook dat iedereen het water opzoekt in de warmte. Zelfs winkelen kan in het water; karen met strandspullen en kleding rijden door de branding.

In Italië is lekker eten en goede wijn eigenlijk wel een garantie. De regionale keuken van Puglia behoort tot de besten van het land. Vanwege het warme en droge klimaat gedijen groenten, olijfolie en tarwe hier heel goed. Niet verwonderlijk dus dat de extra virgine olijfolie naar alle uithoeken van wereld wordt geëxporteerd. Een van de meest bekende streekgerechten is de pasta orecchiette alla cime di rape, kleine oorschelpjes met raapstelen. En natuurlijk zijn vis- en schaaldieren in dit kustrijke gebied in overvloed te vinden. Je kan werkelijk overal geweldig eten; bij de strandtent, de trattoria, de supermarkt, onze eigen bbq, het heel goed aangeschreven restaurant, het simpele tentje met plastic stoelen.. We genieten ook van de meest eenvoudige ingrediënten. Zo ontwikkel ik een tomatenverslaving, want zo lekker heb ik ze niet eerder gegeten. En ook burrata, romiger dan ooit, is dagelijkse kost. Maar wat ik zeker niet zal vergeten is de rauwe visschotel in het visrestaurant van Torre Pali; alle soorten en maten vis- en schaaldieren rauw. Goddelijk! Bij het eten ook keer op keer heerlijke wijnen. Een leuk extraatje bij dit alles is dat het eten en drinken heel goed betaalbaar is. Een fles huiswijn kost tussen de € 6,- en € 8,-. Salute!

Heel bijzonder is ook dat we in 2 weken tijd slechts een enkele buitenlander hoor. Dat betekent echter niet dat het rustig is. Nee, in het hoogseizoen is de Salento een favoriet vakantieoord van Noord-Italianen. Veel stranden zijn dan ook overvol. In de bekende steden als Lecce en Otranto horen we wel veel toeristen, maar dat mag de pret niet drukken. We vinden het heerlijk om door de straten van deze steden te struinen, een handjevol kerken te bezoeken, het beste restaurant te kiezen en uiteindelijk weer in de ongerepte Salento ‘thuis’ te komen. Gallipoli en Santa Maria de Leuca liggen vlakbij de Salento en daar komen we dus vaker, vooral om te eten. Santa Maria de Leuca is de meest zuidelijke plaats van de hak. De Adriatische en Ionische Zee komen er samen. Vanuit SMdeL maken we een boottoch. We mogen ook zwemmen in een grot. Gallipoli vinden wij de leukste plaats! De oude stad ligt op een schiereiland en met de opvallende Castello ademt het historie uit. Je vindt er smalle straatjes, steegjes, veel winkels, kerken en enorm veel horecagelegenheden. Iedere namiddag komen traditionele vissers hun vangst tonen en verkopen, dat is erg leuk om te zien. Aan de haven is ook een soort markt waar je de net gevangen vis kan uitkiezen en netjes opgediend aan tafels kan nuttigen, onder het genot van een fantastische wijn.

Wij zijn zeer positief verrast door Puglia. Een grote rol speelde onze fantastische villa, eigenlijk 2 villa’s op 1 terrein, met groot zwembad. We verbleven daar 2 weken in de zomervakantie met onze vrienden, die dezelfde gezinssamenstelling hebben als wij, 2 dochters van 3 en 5 jaar oud. Ideaal! Privacy als we wilden, maar bovenal gezelligheid met z’n allen. In dit gebied vind je nauwelijks hotels, dus een villa met auto is een must. Misschien moet ik dit gebied geen Puglia noemen, want het is erg ver van de Pugliese trekpleisters als de trulli in Alberobello. Op weg naar het vliegveld in Bari reden we erdoorheen. Leuk om even gezien te hebben, maar ik ben blij dat wij de vakantie hebben doorgebracht in het authentieke zuiden.

Deel dit:

Terug Naar Boven