Santorini, Griekenland: Voor een bijzonder romantische zonvakantie

Tessa Korenhoff-Sciarone on 17 April 2018

Deel dit:

We kennen Santorini van de witgekalkte huisjes en kerken met blauwe koepels. En met de meest gefotografeerde zonsondergang ter wereld zijn de verwachtingen hoog gespannen. Onze grotkamer met hottub, de uitzichten en fantastische gastronomie bezorgen ons een uiterst romantische vakantie. Met een Smart cabrio crossen we het eiland rond en genieten ook van de beste wijn, het strand en traditionele dorpen. De verwachtingen zijn dubbel en dwars overtroffen.

Het vulkanische Santorini is het meest zuidelijke eiland van de Cycladen. De dorpen aan de westkant liggen op steile kliffen, 300 meter boven zee. Wij hebben dan ook een typische ‘grotkamer’ boven zee, met privé terras en hottub. Vanaf ons terras hoor je werkelijk niks. We brengen uren door in de hottub, terwijl we van de rust en het waanzinnige uitzicht op de vulkaan, Caldera, genieten. Iedere ochtend wordt ons ontbijt op het terras geserveerd. Wat een bijzonder plekje!

Via steile trappen lopen we vanaf onze kamer omhoog, het dorp in. Wat een contrast! Zo rustig als het bij onze kamer is, zo druk is het in het dorp. Dat is natuurlijk niet voor niks. In Oia heb je veel (exclusieve) winkels, horecagelegenheden en natuurlijk die mooiste zonsondergang. Al ruim voor ‘golden hour’ zijn alle terrassen met de beste uitzichten overvol. Wij kopen wat drankjes en hapjes bij de supermarkt, net als zovelen, en kiezen een plekje met goed zicht. Ondanks de extreme drukte, zien we hier een onbeschrijfelijk mooie zonsondergang. Iedere dag weer. Heel speciaal hoe het witte dorp met molentjes op de klif oranje kleurt door de laatste zonnestralen van de dag.

Na zonsondergang is het tijd om te dineren en dat geldt natuurlijk voor iedereen. In Oia maar ook de andere dorpen op de kliffen, Fira (hoofdstad), Firostefani en Immerovigli, moet je dus echt reserveren. Het eten in de restaurants is van zeer hoog niveau. Naast typisch Grieks is er veel verse vis te krijgen. Vanuit het hoge Oia kan je met een ezel naar beneden om in een haventje vis te eten. Er liggen daar een paar hele goede visrestaurants naast elkaar aan het water. De vis komt hier letterlijk direct vanuit de zee op je bord.

De gastronomie wordt afgemaakt met geweldige wijnen. Door het klimaat en de vulkanische grond komen de beste Griekse wijnen van Santorini. Er liggen aan de vlakke oostkant een paar grote wijngaarden en wijnhuizen. Uiteraard bezoeken wij er een, waar we wijn proeven terwijl we tussen de druiven zitten en ook heerlijke hapjes en uitleg krijgen. Hoe leuk is dat?

Aan de oostkant liggen ook de stranden. Door het vulkanische karakter zijn de stranden zwart (lava) en met kiezelstenen. Iets anders dan gewend, maar wel het bezoeken waard. Er is zelfs een strand met ‘rood’ zand, Red Beach. Op loopafstand vind je hier ook de archeologische ruïnes van Akrotiri. Wij brengen een dag door in Perissa, met zwart zand. Langs het strand loopt daar een leuke boulevard met winkels en restaurantjes.

Wij zijn positief verrast door Santorini! Een betere bestemming als huwelijksreis zonder kinderen hadden we niet kunnen hebben. Kinderen vind je bijna niet op Santorini. Met een kinderwagen door de straatjes met keien en steile trappen is gewoonweg niet te doen. Het eiland is niet groot en buiten Oia in het hoogseizoen (wij waren er half augustus, 2016) zal rust overheersen. Toch heeft het eiland veel te bieden. Ook boottochten naar Caldera en hete bronnen of tijdens de zonsondergang behoren tot de mogelijkheden. Wij huurden voor het gehele verblijf een Smart cabrio en dat is een aanrader als je meer dan je hottub wil zien.

Deel dit:

Terug Naar Boven