Avontuur in Bolivia

Vivianne Bongers - Duchateau on 01 October 2003

Deel dit:

Eind 2003 heb ik een paar maanden in Bolivia rondgezworven. Ik had er de mogelijkheid om er de mooiste plekjes te zien, een aantal plekken wil ik graag met jullie delen.

Per Cessna vlogen we in 2 uurtjes over de jungle naar Noel Kempff Mercado National Park, één van de plekken met de meeste biodiversiteit ter wereld, genoeg te zien hier dus! De piloot maakte een klein ‘ommetje’ en vloog over de immense watervallen in het park, wat een geweldig uitzicht was dat!

Aangekomen in Flor de Oro, aan de grens met Brazilië, namen we onze intrek in de goed verzorgde cabana’s. ’s Avonds zochten we per boot naar kaaimannen die in de Iténiz rivier leven. De gids scheen met zijn lamp over de rivier en de ogen van de honderden kaaimannen lichten op in het donker. Het was ontzettend spannend om 1 meter van deze wilde dieren veilig in ons bootje te zitten!

De dagen erna gingen we te voet en per boot op zoek naar dieren en we kwamen dan ook van alles tegen. Sporen van Tapirs, tijgers en panters, we kwamen oog in oog met verschillende apen en capibara’s, zagen rivierdolfijnen zwemmen en vlogen er veel verschillende vogelsoorten voorbij in alle kleuren en maten. De wandelingen waren heerlijk en het uitzicht op het Caparu Plateau was fantastisch. In Flor de Oro werd elke dag vers en heerlijk eten voor ons gekookt. Helaas zat deze tour er na 4 dagen alweer op en mocht ik op de terugweg zelfs nog even het vliegtuigje besturen!

Een andere keer reisden we van Santa Cruz naar La Paz. Per 4WD werden we afgezet in Samaipata een gerieflijk dorpje op 120km van Santa Cruz. Hier bezochten we de oude Incaruïnes die net buiten het dorp te vinden zijn. We bezochten ook het Amboro Natonal Park, waar we over vlonders een schitterende wandeling maakten door de oeroude reuze-varenbossen.

Vanuit Samaipata namen we de nachtbus naar Sucre. In de buurt van Sucre, de witte stad, bezochten we iets heel unieks, namelijk de Dinosaur Footprints in Cal Orcko. In de cementfabriek zijn er in een wand verschillende soorten afdrukken van dinosaurusvoetstappen gevonden. Het lijkt wel of je je in Jurassic Park bevind, maar dit is echt!

Na een busrit van zo’n 3,5uur kwamen we aan in Potosi. Tijdens de reis kwamen we steeds hoger en zowel de lucht als het landschap werd alsmaar droger. Potosi staat bekend om zijn Cerro Rico, een berg waarin zich de zilvermijnen bevinden. We bezochten de mijn. De gangen zijn er heel nauw en af en toe kwam er in volle vaart een karretje over de rails langs gezoefd. Het was heel spannend, maar voor de mijnwerkers keihard werken!

Vanuit Potosi reisden naar Uyuni en deden een 4 daagse tour over de zoutvlakten en Zuid Lipez, een landschap dat bestaat uit afwisselend; gekleurde meren, woeste vlaktes, gigantische stenen (woestijn van Salvador Dali) en geisers. Al deze natuurverschijnselen waren zo puur, dat het net leek alsof we ons op een andere planeet bevonden. ’ s Nachts was het steenkoud, maar onder de warme dekens en met een lekker drankje voor het slapengaan merkten we daar bijna niets van. In de ochtend konden we ons bij zonsopgang opwarmen in het warme geiserwater, heerlijk!

Na deze onvergetelijke tour werd het tijd om naar La Paz te reizen voor ons laatste onderdeel van deze reis. We bezochten hier o.a. het Titicacameer, het grootste meer ter wereld op een hoogte van bijna 4000 meter! We werden opgehaald bij ons hotel en bezochten eerst Huatajata, waar we een rondleiding kregen in het museum en meer info kregen over het Titicacameer en de bewoners van de drijvende eilanden. Per draagvleugelboot vaarden we naar Isla de la Luna en Isla del Sol. We sliepen in een fijne accommodatie op Isla del Sol en dat was ook wel nodig want we hadden een trekking van 20km op bijna 4000meter hoogte op de planning staan. De trekking was heavy, maar absoluut de moeite waard, de vergezichten zijn onvergetelijk!

Uiteraard is dit een beknopt verslag van alles wat ik in 3 maanden gezien heb, neem dus voor meer informatie over Bolivia gerust contact met mijn op.

Deel dit:

Terug Naar Boven