Formentera… Zon, zee, strand en hippies

Vivianne Bongers - Duchateau on 01 July 2009

Deel dit:

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Formentera verschijnt er een lach op mijn gezicht.

Jaren geleden heb ik gewerkt op dit prachtige eiland en in 2008 en 2009 ben ik hier met mijn gezin terug op vakantie gegaan. Wat mij meteen opvalt is dat er vrijwel niets veranderd is en dat is hier een heel goed teken!

We landen op Ibiza en gaan vervolgens met de boot in een half uurtje naar ‘mijn’ eiland. Het voelt als thuiskomen of eigenlijk alsof ik nooit ben weggeweest. De taxichauffeur zet ons af bij appartementos Castavi in Es Pujols dat niet direct aan zee ligt, maar een prachtig uitzicht biedt op de zoutmeren die Formentera rijk is.

Formentera is slechts 82km² groot en het eiland gevoel overheerst overal. Er is maar 1 geasfalteerde weg op het eiland met wat vertakkingen in de ‘steden’ en voor de rest zijn er alleen landwegen waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen.

In de ochtend als het nog niet zo warm is trekken Laurent, Tim en ik er te voet op uit. Tim zit heerlijk in de rugzak en wijst naar alles wat hij ziet. De zee, de planten en natuurlijk de salamander die het symbool van Formentera is, hij vind het allemaal even prachtig.

Eén ochtend lopen we in een uur naar het eind van de landtong van Playa de Ses Illetes waar de zee van beide kanten elkaar ontmoet en je Isla d’ Espalmador en Ibiza goed kunt zien. Aan het begin van de landtong van Ses Illetes zijn verschillende barretjes en komen ‘jetsetters’ met hun boot een dagje genieten van dit stukje ‘bounty-strand’. Hoe verder we lopen, hoe minder mensen we tegenkomen. Bijna aan het einde van de landtong zit een Duitse Hippie die kunstwerken met stenen maakt, al 17 jaar lang!

De hoofdstad van Formentera is San Francesc, het is een kleine plaats met een marktplein, een kerkje en een voetgangersgebied. Hier zul je voornamelijk eilandbewoners tegenkomen en toeristen op souvenirsjacht. De boulevard en het nachtleven is echter te vinden in Es Pujols, ook dit is een klein dorpje waarvan het leven zich vooral afspeelt in de straatjes achter en aan de kleine boulevard. Elke avond zijn er kraampjes en verkopen oude en jonge hippies hun spulletjes. Ik kom er zelf een kennis tegen uit de tijd dat ik er werkte!

We huren een aantal dagen een auto en bezoeken de prachtige stranden van Cala Saone, eten ‘Pan con Aioli bij Blue Bar en ik laat Laurent Cap de Barbaria zien. Het lijkt het einde van de wereld. Een soort maanlandschap met stenen en een vuurtoren. We gaan opzoek naar de ‘geheime’ grot La Foradada, die je in kunt gaan via een gat in de grond. Het uitzicht op zee is fantastisch, de zonsondergang majestueus!

Aan de andere kant van het eiland ligt de berg La Mola met bovenop het dorp El Pilar de la Mola. Elke zondag is hier hippiemarkt en bezoeken vele toeristen deze kleine markt. Wij besluiten een stuk van de Romeinse weg te lopen richting La Mola en stoppen maar al te graag onderweg om te genieten van het uitzicht over dit ongelofelijke mooie eiland, waar de natuur op vele plaatsen haar gang kan gaan, de stranden zo mooi zijn en de bewoners uitermate relaxed.

Voor meer informatie over reizen naar Formentera neem contact met mij op via 043-3212103 of vivianne@travelcounsellors.nl

Deel dit:

Terug Naar Boven