Kameroen a life experience!

Vivianne Bongers - Duchateau on 01 June 2006

Deel dit:

Kameroen??!! .. was mijn eerste reactie toen ik hoorde dat mijn man er een baan kreeg aangeboden.. Binnen een aantal weken was alles geregeld en vertrokken wij richting dit voor ons nog totaal onbekende land in West Afrika. Een jaar lang woonden wij in de havenstad Douala, waar wij veel bijzondere mensen hebben ontmoet en van waaruit wij mooie trips hebben gemaakt naar andere delen van Kameroen.

Een van onze trips ging naar het noorden van Kameroen. Vanuit de hoofdstad Yaounde vertrokken we per trein naar Ngoundere, een reis die tussen de 16 en 24uur duurt en je voornamelijk ´s nachts aflegt. Aangekomen in Ngoundere overnachtte we in een ranch en maakten een prachtige wandeling langs het kratermeer. De aap die ons in de ochtend een bezoekje bracht op het terras was een aangename verrassing.

Aan de oever van de Benoue River maakten we een tussenstop bij ´Mama Africa´, een wild nijlpaard dat zich door een vissersjongen naar de kant laat roepen en die je kunt aaien. Het was natuurlijk super spannend, want een nijlpaard is een van de gevaarlijkste dieren op aard. Maar toch nam ik het risico en deed het… Unbelievable!

In Maroua dronken we het door de lokale bevolking zelf gebrouwde Bili-Bili-bier en reden naar Waza-park in het uiterste noorden van Kameroen. Toerisme staat in Kameroen nog in de kinderschoenen en een bezoek aan dit nationaal park is dan ook echt puur! Geen luxe range-rovers met drommen toeristen tijdens de game-drives.. nee in een gammelbak op zoek naar wild.. fantastisch! De accommodatie was eenvoudig en het zwembadwater helaas groen.. een frisse duik zat er dus helaas niet in.. dan maar even onder de koude douche staan!

In Rumsike deden we een trekking waar vroeg vertrekken een ´must´ is, want als de zon opkomt is het al snel warm. De wandeling was prachtig en we liepen zelfs een stukje door Nigeria waar wij werden omringd door kinderen die vonden dat wij naar melk roken. We bezochten er ook een krabwaarzegger en toen het begon te regenen schuilden we bij de pottenbakkersvrouw, waar we meteen een aantal souvenirs kochten.

In Benoue NP hadden we geluk. Het droge seizoen was net afgelopen en op het moment dat wij voor onze hut zaten te relaxen staken er een heleboel antilopen, bavianen, waterbokken etc. de rivierbedding over. Later begrepen we waarom… Het eerste water van het jaar vulde de rivier met water! Het personeel van onze lodge/kampement joelde en klapte! Zeer bijzonder!

Toen mijn ouders op vakantie kwamen in Kameroen bezochten we vanuit Villa Luciole in Melong de watervallen van Ekom, zoveel water heb ik nog nooit gezien! In Foumban bekeken we het paleis van de Sultan en kregen de Sultan ook te zien. Buiten het paleis werd alles in gereedheid gebracht voor de Sultans bezoek en wij waren erbij!

In Bamenda bezochten we de grote markt van Mankon. Hier verkoopt men werkelijk alles! Kleding, stoffen, plastic spullen, pruiken, slippers, etenswaren, etc. We kochten de halve markt leeg en vertrokken naar de chefferie van Bafut. We werden er rondgeleid door een van de koninginnen van de Fon. Deze chefferie is meer dan 500 jaar oud en is waarschijnlijk de oudste in West Afrika.

De weekenden brachten mijn man en ik vaak door aan het stranden van Limbé of Kribi. Limbé ligt slechts een uurtje rijden ten noorden van Douala. We maakten eens een excursie te voet door de mangrovebossen. Af te raden als je engtevrees hebt, de afstand van hemelsbreed 800m, was daadwerkelijk 3 uur wurmen door de mangroven! Aan het eind zag ik de zee en rende ik op het water af, maar moest gelijk hard terugrennen want ik liep over drijfzand!

In Kribi komt de Lobé waterval uit in zee en hier is dan ook een heerlijke plek om de beste garnalen van het land te eten. Voor ons was het altijd een feestje om met de voetjes in het warme goudgele zand te smikkelen van de overheerlijke en verse garnalen met een koud biertje erbij!

In Douala was er behalve voor mijn man ook voor mij werk aan de winkel. Het hele jaar heb ik mij ingezet voor Fondation Edoli. Een Kameroenese stichting die de zorg voor hulpbehoevende weeshuizen, schooltjes en ziekenhuizen op zich neemt. Samen met deze stichting hebben we bergen werk verzet en dit heeft ervoor gezorgd dat ik voor altijd verbonden zal zijn met het prachtige Kameroen. Nog steeds zet ik mij in voor Fondation Edoli in Kameroen.

Nieuwsgierig geworden naar Kameroen? Mail mij op vivianne@travelcounsellors.nl

Deel dit:

Terug Naar Boven