Per trein naar Peking...

Vivianne Bongers - Duchateau on 31 May 2005

Deel dit:

Eén continent doorkruisen in drie weken: een treinreis van Moskou naar Peking dat leek ons wel wat! We kozen de Trans Mongolië Express, deze trein rijdt een gedeelte over het traject van de Trans Siberië Express, maar buigt af bij Mongolië, waardoor je dit prachtige land ook kunt bezichtigen.

We vlogen naar Moskou waar we 2 dagen de tijd hadden om de stad te bezichtigen. We bezochten het Rode Plein en namen een kijkje bij Lenin in het Mausoleum. We deden alles per metro wat op zich al een hele belevenis was. De metrostations zijn complete bezienswaardigheden , alles is afgewerkt met marmer en prachtige lampen.

We verlieten Moskou per trein in de avond. We hadden een 4 persoonscoupé in de 2e klasse geboekt en sliepen met 2 andere toeristen in een coupé, het was ook mogelijk om een 4-persoonscoupe te boeken voor 2 personen of natuurlijk 1e klasse te reizen. Na ons geïnstalleerd te hebben in onze coupe werd het tijd om de trein te verkennen. Aan het einde van de gang was de ‘samovar’ een soort warm water ketel waar men altijd heet water kan tappen om bijvoorbeeld een soepje, instant-maaltijd of een lekker kopje koffie of thee mee te kunnen bereiden. Verder waren er in onze wagon 2 toiletten en het kantoortje van de ‘provodika’s’. We keken onze ogen uit in de trein, de reizigers waren allemaal zo verschillend. Er reisden toeristen, families met kinderen, Russen, maar vooral veel Mongoolse handelaren met deze trein.

Bij bijna elk treinstation waar we stopten, werd er druk gehandeld op de perrons; spijkerbroeken, lampen, remkabels en weet ik wat nog meer, werden door de Mongoolse handelaren verkocht aan de Russen die speciaal hiervoor naar het treinstation kwamen. De Russische baboesjka’s kwamen naar het station om hun thuisbereide eten aan de treinreizigers te verkopen.

De 5 dagen in de trein van Moskou naar Ulan Bator vlogen jammer genoeg zo voorbij. Het binnenrijden van Mongolië was onvergetelijk, het was al donker en we zagen in de uitgestrekte steppegebieden een enkele ger-tent (yurt) van waaruit een rookpluim omhoog kringelde. Het leek alsof we in een sprookje beland waren.

Ulan Bator was een drukke stad, tussen de hoge gebouwen stond zo nu en dan een verdwaalde ger-tent of een tempel. We bleven niet lang in ‘UB’ en reisden naar Terelj National Park waar we zelf in een ger-tent sliepen. In Terelj maakten we prachtige wandelingen en reden we paard over de uitgestrekte gebieden. Tijdens het paardrijden stopten we bij een Mongoolse familie thuis en dronken warme paardenmelk en aten deegwaren.

Tijdens onze tour naar Hustai National Park, kwamen we heel erg dichtbij de wilde Prezwalski paarden die ons niet opmerkten omdat wij uit de wind zaten. We genoten van de prachtige vergezichten tijdens een wandeling door dit uitgestrekte gebied, er was hier geen bebouwing, alles hier was puur natuur!

Na een week Mongolië, werd het tijd om de trein naar Peking te nemen, een reis van 2 dagen. Eerst reden we door de Gobi-woestijn en ’s avonds laat zagen we de eerste Chinese tekens en lampionnen. We waren in China! We beseften ons dat we ons eindpunt bijna bereikt hadden. Voordat we Peking binnenreden zagen we stukken van de Chinese muur, hier zouden we over een paar dagen een trip naartoe maken om deze zelf te gaan beklimmen!

Peking was fantastisch! Het was drukte van jewelste in deze miljoenenstad. Overal werd gebouwd, we keken onze ogen uit, wat een contrast vergeleken met Mongolië! Bij een koud biertje maakten we plannen en bezochten per metro, taxi en riksja een heleboel bezienswaardigheden. We slenterden uren door de Verboden Stad, genoten van het uitzicht over de oude ‘hutong’-buurten vanaf de drumtoren, smikkelden van het heerlijke Chinese eten en pingelden flink op de Silk Market.

Helaas zat de reis er alweer op en in het vliegtuig terug naar huis spraken we nog lang na over deze unieke reiservaring.

Een reis van 3 weken per trein van Moskou naar Peking is uniek! Door mijn eigen ervaring kan ik u goed adviseren over het maken van deze reis. Wilt u meer info, neem dan gerust vandaag nog contact met mij op!

Deel dit:

Terug Naar Boven