Riga, het Parijs van het Oosten

Vivianne Bongers - Duchateau on 12 September 2014

Deel dit:

Als je aan de Baltische Staten, Estland, Letland en Litouwen, denkt, dan verwacht je misschien kou, kil of zelfs ongezellig... Maar niets is minder waar.. Wij reisden half september af naar Riga, het zonnetje scheen zowaar en de prachtige Art Nouveau gebouwen in de oude stad zijn totaal niet kil te noemen. Het oude centrum is werkelijk prachtig. Het ene gebouw nog mooier dan het andere. Natuurlijk zie je wel een groot contrast tussen deze stijl en de gebouwen uit de Sovjet tijd, die de mensen hier dan ook 'non-architecture' buildings noemen.

We reisden in groepsverband en ons reisprogramma was dan ook afgestemd op groepsactiviteiten. Hier zijn in Riga legio mogelijkheden voor te bedenken.. Na een korte rit de stad uit werden we op een circuit geprepareerd voor een heuse kart-wedstrijd. De adrenaline gierde door mijn lijf.. Maar toen ik de smaak de pakken had drukte ik geregeld het gaspedaal helemaal in... en scheurde ik volle gas over het parcours. Eenmaal klaar had de organisatie nog meer voor ons in petto. We reden met 4x4 jeeps een avontuurlijk parcours af en sloten af met een bloedstollende rit in een personenwagen over een spannend parcours met ijssimulaties, water (aquaplaning), pionnen etc... Ik besloot zelf het parcours als bestuurder af te leggen... Zoooo spannend! En zoooo te gek!

Na al deze buitenactiviteiten moest er natuurlijk goed gegeten worden. Dat kan in Riga perfect! Wij aten met onze groep bij de 3 Pavaru (3 chefs) in het oude centrum van Riga. Niet duur, heerlijk eten en kunstzinnig opgediend.

In de avond veranderd Riga in een hippe stad. Er zijn vele clubs waar je een drankje kunt nuttigen of los kunt gaan op de dance-beats. Ook zijn er restaurants waar je in een hippe setting heerlijk kunt dineren en daarna nog kunt blijven hangen voor een drankje en muziek. De innerlijke mens komt hier niets te kort in elk geval. Het oog trouwens ook niet, want het uitzicht vanaf de Skyline bar is fantastisch!

Een must in Riga is ook de Central Market. Deze bezochten wij natuurlijk ook. De markt is verdeeld in verschillende secties waar men vlees, vis, groente, fruit, bloemen, kleding, prullaria etc, verkoopt. We kochten van allerlei typische Letse producten om lekker te proeven alvorens we middels een korte transfer naar de aanlegsteiger van de 'Libava' reden. We maakten een mooie tocht met dit historische zeilschip vanuit Jurmala en genoten ook hier weer van een prachtig uitzicht en het zonnetje. Jurmala ligt op ca. 25km van Riga en ligt aan het strand, een ideaal uitstapje als je een paar daagjes in Riga verblijft. Toen wij er waren was het lekker weer en konden we strandwandeling maken, een wijntje te drinken in de zon en een stevige pot beachvolley spelen en daarna genieten van een goed verzorgd en heerlijk diner in een strandtent.

De laatste dag in Riga namen we de tijd om per kanaalbootje de stad vanaf het water te zien. Langs de oever lagen mensen lekker in het gras te genieten van het zonnetje of waren verzonken in een boek. Een lunch in restaurant Biblioteca mocht natuurlijk als afsluiter van deze reis niet ontbreken.

Kort gezegd; Riga, stad van verassende kookkunsten, rustige straatjes, mooie Art Nouveau gebouwen, musea, de Central Market, oude Sovjet invloeden en een legio aan buitenactiviteiten.. Ideaal voor een combinatie met Vilnius en Tallin, maar ook als afzonderlijke stedentrip en zeer geschikt voor groepen en incentive reizen.

Zin gekregen om naar Riga af te reizen? Bel of mail mij vandaag nog! 043-3212103 / vivianne@travelcounsellors.nl

Deel dit:

Terug Naar Boven