Unbelievable Uganda

Vivianne Bongers - Duchateau on 18 December 2018

Deel dit:

Uganda, een land met een hoofdletter U, een land waar je U tegen zegt als het om beleving gaat. Uganda, wat ben ik blij dat ik dit land bezocht heb. Ik raak er niet over uitgepraat. Lees gauw verder, je krijgt er geen spijt van!

Oke, afgelopen november was ik op reis in Uganda. Mijn reisgenoot was net zo in de jubelstemming als ik toen we elkaar op Schiphol troffen. "We gaan naar de Gorilla's en de Chimpansees!" herhaalden we steeds in koor. Het zou echter nog lang duren voordat we deze primaten zouden ontmoeten. We hadden nog een hele rondreis voor de boeg alvorens we bij hen op bezoek gingen in de jungle.

Na een nachtje heerlijk geslapen te hebben in Kampala worden we door onze gids opgehaald en vertrekken we richting de Source of the Nile bij Jinja. We slapen in een heerlijke lodge op een eilandje in de Nijl. Het uitzicht op de kolkende watermassa werkt bijna hypnotiserend.

Een lange reisdag naar Murchison Falls NP, maar goed te doen. Het Afrikaanse leven trekt aan ons voorbij. Kraampjes, stalletjes, schoolgaande kinderen en de welbekende roodkleurige "dirt-roads". Dit is Afrika! We maken een stop bij de Ziwa Rhino Sanctuary waar we TE VOET deze enorme viervoeters bezoeken. SPANNEND! Aangekomen in Murchison Falls NP snap ik gelijk waarom dit park tot de mooiste Nationale Parken ter wereld hoort. De savanne is oneindig. Het past zo in een decor van een National Georgrafic natuurfilm! In het park is van alles te doen. Van game-drives tot boottochten en wandelingen naar de watervallen. Dit park moet je bezocht hebben! Tijdens de boottocht richting de waterval trekt het wild op de oevers aan ons voorbij. Buffels, nijlpaarden, Olifanten en ontzettend veel verschillende soorten vogels.

Dan is het tijd om naar Kibale te gaan en de chimpansees te bezoeken. Een wandeling van 2uur met een fantastische gids brengt ons bij deze primaten. Ze schreeuwen en slingeren door het bos. Mijn hartslag gaat omhoog en ik probeer tegelijkertijd foto's en filmpjes te maken en ook nog te genieten. Ik weet niet waar ik kijken moet. Dit is werkelijk fantastisch!! In de avond slapen we in een mooie lodge iets verderop. Hier praten we nog lang na over wat we meegemaakt hebben vandaag. De Gin-Tonic en het prachtig uitzicht maakt het plaatje helemaal compleet.

Van de chimps weer terug naar de Big Five en dat blijft altijd leuk. In Queen Elisabeth en Ishasha genieten we weer van mooie game-drives. Ishasha staat bekend om de boomklimmende leeuwen. Een bijzonder fenomeen welke alleen hier in Uganda en in Tanzania voorkomt. De leeuwen klimmen hier in de vijgenbomen in het park. Het is een prachtig schouwspel om de leeuwen de bomen in te zien gaan en dan vervolgens de hele dag liggen te slapen in een (mijns inziens) oncomfortabele houding.

Tijdens de reis naar Bwindi Impenetrable NP veranderd het landschap. De bergen worden hoger en we zien meer en meer theeplantages en in de verte de ondoordringbare bossen waar de gorilla's zich bevinden. Het is zover. Voorbereid met stevige wandelschoenen, lunchpakket, 2 liter water en vol goede moed beginnen we aan de trekking naar de gorilla's. We hebben een helper die onze tas draagt en ons van een wandelstok voorziet. Mijn helper is goud waard. Steeds als ik dreig onderuit te gaan over een glibberige weg of struikel over een tak, grijpt zijn hand mij uit het niets stevig vast... Dat heeft hij vast vaker gedaan! De gids kapt een pad voor ons vrij in dit dichte bos.. en ja hoor.. oog in oog sta ik met.. een SILVERBACK! Het dominante mannetje, of zeg rustig MAN, hij is 2 koppen groter als ik als ie staat! Toch ben ik niet bang. We blijven een uur bij deze gorilla-groep en ik geniet. Ongelofelijk hoe het is om op nog geen 2m afstand van deze dieren te kunnen staan. Deze ervaring neemt niemand me meer af.

Voordat we terug naar Nederland vliegen genieten we nog even in Mburo NP. Een heel leuk gebied wat uitermate geschikt is om een paar dagen te chillen na een intensieve reis door Uganda. Maar waar wij ook nog leuke game-drives hebben gedaan. Dit park heeft veel mogelijkheden zoals safari's te paard of per mountainbike, te voet of per auto. Maar het zwembad van de fijne lodge waar wij verbleven trok ook wel erg aan geef ik toe.

Wat was het een mooie reis. Uganda is een echte aanrader, een bucketlist bestemming en een land wat echt heel veel te bieden heeft.

Interesse? vivianne@travelcounsellors.nl T: 043-3212103

Deel dit:

Terug Naar Boven