Vriendelijk Oman

Vivianne Bongers - Duchateau on 29 May 2013

Deel dit:

Nadat Oman jaren lang op mijn 'wish-list' heeft gestaan, werd mijn reis eind mei eindelijk concreet. Oman, het land van 1001 nachten... Ik kom eraan! Laat in de avond landen we op Muscat Airport, buiten is het nog steeds heerlijk warm. Ons hotel ligt in een schitterende baai op een half uur rijden van Muscat. Al is het midden in de nacht, het uitzicht beloofd nu al veel voor de komende dagen.

Vroeg in de ochtend is het tijd om op pad te gaan en Muscat te ontdekken. Tijdens mijn Muscat City Tour mag ik natuurlijk de Grand Mosque, het Paleis en de Muttrah Souk niet overslaan. Van enkels tot polsen bedekt en met hoofddoek betreed ik de moskee en deze is werkelijk prachtig. Een hele grote kroonluchter van Swarovski stenen siert de ruimte op en geeft een mooie weerkaatsing van het licht. In de souk is er bedrijvigheid alom. Vleeswaren, groenten, maar ook kleding, zilverwaren en prularia, alles is hier te koop. Heerlijk, ik hou van die bedrijvigheid! De sfeer is goed hier!

En dan is het tijd om Muscat achter me te laten en het binnenland in te trekken. Het droge woeste landschap van Oman trekt langzaam aan mij voorbij. Vanuit de jeep geniet ik met volle teugen, ik knijp mezelf nog even.. Ja ik ben echt in Oman! In Nizwa maak ik een stop om de geitenmarkt te bezoeken. Op het plein probeert men de dieren te verkopen en kopers laden de gekochte dieren in hun open trucks. Het lijkt alsof ik terug ben gestapt in een ander tijdperk. Oude Omani mannen keuvelen gezellig op een bankje op het plein en dadels worden uit een dadelpalm geplukt. Via de Nizwa Souk loop ik naar het Nizwa Fort waar ik in 47 graden C. de beklimming via de trappen naar boven doe. Eenmaal boven word ik beloond met een prachtig uitzicht over het stadje Nizwa dat omzoomd is door een palmenbos met daar achter de ruige hoge bergen.

Na een heerlijke uitgebreide Arabische lunch vertrek ik de woestijn in. Voordat we de verharde weg afgaan, worden de banden van de jeep half leeg gelaten zodat we meer grip hebben in de zandwoestijn. Er gaat een kriebel door mijn buik.. YES, de woestijn van OMAN! Hier ga ik vannacht slapen! De rit door de woestijn is werkelijk fantastisch! Eigenlijk wil ik van iedere zandheuvel wel een foto maken, maar dan zou ik nooit voor zonsondergang bij het woestijnkamp zijn.. Het kampement waar ik die nacht slaap is eenvoudig maar ontzettend leuk. Ik slaap in een grote vierkante arabisch geweven tent, met eigen badkamertje en normaal bed. Er is een gezellig 1001- nachtjes restaurant bij en een zwembad. Uiteraard is er ook een plek met lage banken waar na het diner nog 'shisha' gerookt kan worden. De stemming is goed en de zonsondergang in de woestijn mooi! Als ik na een gezellige avond bij de shisha-hangplek naar mijn tent loop word ik verrast door een lynx die me aankijkt en dan weer verder gaat met zijn orde van de nacht.. Dan kijk ik naar boven... Ongelofelijk.. Zo'n mooie sterrenhemel als hier in het tentenkamp in Oman heb ik nog nooit gezien!

De zonsopgang in de woestijn is een perfect begin van deze dag. Het is tijd voor wat avontuur! Ik ga 'Dune-Bashen' oftewel met een jeep de zandduinen van de woestijn op- en afscheuren! De ervaren chauffeur weet steeds weer een lichtelijke oerkreet uit me te krijgen als hij schuin de duin over rijdt of stijl naar boven of beneden scheurt.. Wat een super ervaring is dit!!

Na deze avontuurlijke rit is het tijd voor verkoeling. Er wordt een stop gemaakt in een echte oase -Wadi Bani Khalid-. Het lijkt wel of ik in een filmdecor van een sprookje terecht ben gekomen. Helder water, een strook palmbomen, bergen, rotsen, mooie lichtinval van de zon... Een perfect plaatje voor een ansichtkaart. Hier neem ik een duik!

De volgende avond is heel bijzonder, die avond slaap ik in een heus Schildpadden reservaat en zie ik maar liefst twee enorme zeeschilpadden hun eieren leggen in het strand. De schildpad moet heel wat werk verzetten om een gat te graven, de eieren te leggen, het gat dicht te gooien en weer terug te kruipen naar de zee. Het is een indrukwekkend schouwspel, heel ontroerend.

Mijn laatste avond in Oman. Het is tijd om terug te keren naar Muscat. Een laatste rit door het woeste landschap van Oman, een laatste bezoek aan een Wadi en een heerlijk afscheidsdiner in The Chedi!

Deel dit:

Terug Naar Boven