Curaçao

Walter Colijn op 25 March 2004
Bon bini en Bon Dia!

Een flink aantal jaren ben ik naar Curaçao geweest. Familie van mij had daar een huis en met een bepaalde regelmaat konden wij daar naar toe: Livingstone Jan Thiel Resort.

Curaçao is een heerlijk eiland: thuiskomen, maar dan in de tropen. Want je kunt gewoon Nederlands praten en er zijn een hoop Nederlandse producten en winkels. Zoals een DA drogist, een Albert Heijn, drop, pindakaas en voor ons destijds heel belangrijk: Pampers!

Curaçao heeft zich in de loop der jaren razendsnel ontwikkeld. Diverse restaurants zijn erbij gekomen, hotels werden gebouwd, de TV ontdekte de aantrekkingskracht van het vakantie-eiland.

Door de TV (het geflopte Bonbini Beach, maar ook het wel succesvolle The Bachelor van Mr. Love Robert ten Brink) kwamen er steeds meer Nederlanders.

Onze kinderen waren slechts een paar maanden oud (en soms nog niet eens geboren) en hup daar gingen we weer…heerlijk.

Bij aankomst op de luchthaven Hato huurden we vaak een auto of namen we een taxi. De rit naar onze accommodatie duurde een half uurtje. Soms hadden we boodschappen laten komen of zorgden we in ieder geval voor een wijntje. Want de avonden vallen vroeg in (18.00 uur is het donker) en met een jetlag heb je dan nog even te gaan. De ochtenden beginnen vroeg (06.30 uur is het licht) en dat betekent de eerste dagen snel wakker, maar wel gelijk lekker luisteren naar de trupial (vogeltje) in de hammock.

De Jan Thiel Baai bestond destijds uit Papagayo, Chogogo en sinds 1998 Livingstone Jan Thiel. Tegenwoordig heb je er ook het Morena Resort en Amalia Vacation Apartments. Op de andere delen van het eiland zijn ook voor elk wat wils accommodaties te vinden. Een aanrader is, wanneer je in een appartement verblijft, je boodschappen te doen in een lokale supermarkt. Vooral de versafdeling is een feest: stoba kabritu, lomito, bakkeljouw, bokkel, Papaya Banana, Funchi. Wel uitkijken als je in de lokale supermarkt op zoek bent naar pindakaas: ze hebben er het merk Jif. Dat was toch bij ons iets heel anders. Voor die pindakaas kan je dan beter naar de Albert Heijn ? Duiken kan je op diverse plaatsen uitstekend. Wij hebben gedoken bij de Jan Thiel Baai, Car Pile (stapel autowrakken), Mushroom Forest, Blou Baai. Mijn ultieme uitdaging was Superior Producer, een in 1977 gezonken schip dat op 30 meter diepte ligt voor de baai van Willemstad, dichtbij de cruiseterminal. De horecafaciliteiten zijn zeer uitgebreid; de meeste gelegenheden zijn eigendom van Nederlanders. Toch is het ook leuk eens te eten bij een stalletje langs de weg. Meet-the-locals! Aan de Caracasbaaiweg (naar Jan Thiel) zit bijvoorbeeld Kabuja Snack. Voor heel weinig geld heb je hier een heerlijke maaltijd. En zo zijn er vele anderen.

Een auto is toch wel aan te raden om iets van het eiland te zien: Hofi Pastor, de struisvogelfarm, de kruidenvrouw Dinah Veeris, de landhuizen en Chobolobo (de plek waar Blue Curacao wordt gemaakt). Het rijden zelf gaat heel gemoedelijk. Haast moet je niet hebben op Curacao, alles gaat even iets trager dan in Nederland.

Nog een tip: drink veel water ! Niet alleen om dat het nodig is, maar het is ook nog eens erg lekker. Let er wel op dat het water 1. Lauwwarm is (ijsklontjes of een kan in de koelkast zetten) en 2. Prijzig is. Want men distilleert dit uit zeewater en dat is een kostbaar proces.

Wil je toch iets anders proberen: een Amstel biertje of een Amstel Bright (soort Corona, inclusief limoentje in de hals) Dit bier wordt op het eiland gemaakt, van dat heerlijke water. Naar Curaçao kun je alle maanden van het jaar, echter in september is de luchtvochtigheid nog net ietsje hoger waardoor het benauwd kan zijn.

Op Curaçao luisterden we altijd naar de radio op 105.1 (Radio Hoyer 2, een soort SkyRadio), lazen we de Amigoe (amigoe.com) of het AD (www.antilliaansdagblad.com/) en keken we voor uitgaanstips in K-Pasa (www.K-pasa.com)

Om helemaal in de stemming te komen met een muziekje, klik deze link: http://youtu.be/UqsdA24mYTU en deze http://youtu.be/iWszqTjunO0

Zin gekregen in Dushi Korsou? Bel of mail me en ik maak graag offerte.

Ajó !