Het Oosten van Duitsland: Mecklenburg Vorpommern

Walter Colijn op 12 August 2013
Actief luieren aan de Duitse Meren

En dat is wat ik deze zomer deed met mijn gezin en nog 25 andere families in een onbekend stukje Duitsland in de voormalige DDR. Via Osnabrück, Bremen en Hamburg reden we de zon tegemoet.

In Mecklenburg-Vorpommern, een deelstaat in het Noordoosten van Duitsland, stonden we met onze caravan de eerste week aan de Müritzsee: een van de grootste meren van het 1000 Meren tellende Mecklenburgs Merenplateau.

Genoten werd er volop op deze goed uitgeruste camping met nette toiletgebouwen, ruime staanplaatsen en tegenwoordig niet onbelangrijk: (gratis) Wifi !

Dat de meeste mensen het zuiden van Duitsland en verder als bestemming kiezen bleek wel tijdens het bezoek van velen van ons aan het leuke stadje Waren: Nederlanders zijn zelden geziene toeristen en daarom van harte welkom.

Vanaf de camping brachten we een bezoek aan een klim- en klauterpark zoals dat tegenwoordig in veel landen is terug te vinden. Ook de zomerrodelbaan in Malchow kon op onze warme belangstelling rekenen. Meer serieus was ons bezoek aan het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Hier werden o.a. (met name) vrouwen (en later ook mannen) naar toe gebracht om vernederd en mishandeld te worden, uitputtend te werken, te zweten, kou en honger te leiden, om in barakken met te veel vrouwen te leven, stenen te sjouwen naar nergens, urenlang op appèl te staan, in de modder te liggen, zich zelf te verliezen en vermoord te worden.

Wij kregen er een rondleiding van een Nederlandssprekende Westduitser die je gedurig kippenvel bezorgde met zijn verhalen over gesprekken met overlevenden. Je zag het voor je! Tegenwoordig is het kamp te bezoeken en fungeren de huizen die werden bewoond door de leiding als jeugdherberg. Pabo studenten komen er regelmatig en hebben er bijeenkomsten met overlevenden die dan ook in de jeugdherberg slapen. Het lijkt luguber, maar de mensen die er zijn geweest ervaren dat niet zo.

De tweede week stonden we op een mooie camping aan de Schwerinersee. De Nederlandse eigenaar trekt hier wèl grotendeels Nederlandse gasten naar toe. Ook hier waren ruime plaatsen, goed sanitair en Wifi voorzien.

Aan het meer ligt de stad Schwerin met Schloss Schwerin. Hier zetelt de deelstaatregering. Het Slot is een kort bezoek waard, de tuin en de buitenkant van het zijn echter veel interessanter. De stad zelf heeft een mooi centrum, waar het maken van de een stadsrondrit in een omgebouwd Volkswagenbusje met aanhanger een aanrader is.

Andermaal werd vanaf de camping plezier met serieuze zaken afgewisseld.

Wij gingen 14 kilometer kanovaren in de regio op een prachtige zomerdag, maakten met een boswachter in de omgeving een wandeling, hadden in de stad Wismar een rondleiding en een Sektproeverij en gingen naar Lübeck en Rostock (Hanzesteden).

Ook brachten we een bezoek aan voormalig DDR grenspost Schlagsdorf. In het museum daar kreeg je een goed beeld van hoe men van de barbaarse omstandigheden van de Duitsers tegen de rest van de wereld tijdens WO II eigenlijk moeiteloos doorrolden (onder invloed van de Sovjet-Unie) in onderdrukking binnen Duitsland zelf. En dit heeft 40 jaar geduurd totdat op 9 november 1989 de Muur viel en er daarmee een einde kwam aan de Duits-Duitse grens.

Zoals je kunt lezen maakt een bezoek aan de regio indruk. De geschiedenis, maar ook het natuurschoon is de moeite waard.

Er zijn nog niet veel georganiseerde reizen naar ‘MV’, zoals de deelstaat veelal wordt afgekort; als je persoonlijk Travel Counsellor ben ik zeer goed in staat via diverse kanalen zelf een reis samen te stellen!

Dus verlaat het gebaande pad naar het zuiden en maak kennis met dit deel van Duitsland. Scheelt ook aardig wat files…