Hurtigruten reis langs de Noorse kust

Walter Colijn on 13 February 2014

Deel dit:

Na al heel wat reizen op verschillende cruiseschepen gemaakt te hebben, was het nu tijd om midden in de winter langs de Noorse kust te gaan varen met de Hurtigruten. (Hurtig=snel) Het is dus een post/vrachtschip dat de kustplaatsen voorziet van de benodigde voorraden en post en ook nog passagiers meeneemt. De winterperiode gekozen om de kans op noorderlicht zo groot mogelijk te maken.

De route die we gevaren hebben is Bergen – Kirkness – Bergen. Voor deze reis hadden we het nieuwste schip (2003) de Midnatsol uitgekozen, een schip met veel openbare ruimten. De hut accommodatie is in vergelijking met de meeste cruiseschepen aan de kleine kant. Er zijn twee schepen in de Hurtigruten vloot, Midnatsol en Trollfjord, die suites met een grote erker hebben (Bay windows). Bij de keuze van een hut is het ook goed om te weten dat tijdens de reis er altijd aan de linkerkant (bakboord) wordt aangelegd in de havens, 34 van Bergen naar Kirkness. Wil je iets zien van de bedrijvigheid op de kade dan is een hut aan de linkerkant gewenst. Wil je rust en geen last van licht en bewegingen op het autodek en de kade dan is recht een goede keus. Ook de keuze voor een hoger of lager dek is dan van belang, het laden en lossen vindt op dek 4 plaats hoe hoger je zit hoe minder last je daarvan hebt. Er bestaat de keuze over het kopen van een speciale rode mok voor koffie en thee, hiermee krijg je de hele reis onbeperkt koffie en thee in de bars. Bij het wijnpakket hoort ook gratis karafwater tijdens lunch en diner. Zonder wijnpakket moet je ook voor het water betalen als je dat bestelt.

Reis je in een groep(je) zoals wij met 4 personen dan is het handig om nog even te checken of je wel allemaal in de zelfde dinerzitting bent ingedeeld en ook bij elkaar aan tafel zit. Er zijn ’s avonds twee diner zittingen en je hebt een vaste tafel die je soms moet delen met andere gasten. Het ontbijt en de lunch bestaan uit een buffet. Diner wordt meestal uitgeserveerd en bestaat uit driegangen. Als je niet erg dol bent op vis is het aan te raden om vooraf door te geven dat je geen vis eet. Er worden dan keurig netjes andere gerechten geserveerd. De bediening is heel vriendelijk en spreekt over het algemeen Noors, Engels en wat Duits. Er is een dagprogramma. Per dag worden er 6 a 7 havens aangedaan in de meeste wordt maar 15 tot 30 minuten aangelegd. 1 x per dag is er een lange stop van 2,5 tot 3,5 uur. Dit zijn de momenten om aan land te gaan en eventueel excursies te doen. Ondanks dat Hurtigruten zegt geen cruiseline te zijn hanteren ze wel cruiselineprijzen voor excursies. Soms is het noodzakelijk om een excursie te boeken als je ergens naar toe wilt zoals de Noordkaap. Zeker in de wintermaanden is de normale busverbinding uit Honningsvag al weg als het schip aankomt maar een stadwandeling kun je ook prima zelf doen. Er ligt bij de receptie op dek 4, bij de uitgang, altijd een plattegrond van het plaatsje waar op dat moment wordt aangelegd. Op onze reis hebben wij 4 avonden het Noorderlicht gezien, dit werd steeds netjes omgeroepen zodra het zichtbaar werd. Drie avonden was het Noorderlicht zichtbaar toen we boven de poolcirkel voeren maar ook op de laatste avond op weg naar Bergen was er nog Noorderlicht te zien. In deze wintermaanden is extra kleding zoals thermo ondergoed, goed gevoerde laarzen, dikke winterjassen en hoofdbedekking een “must”. Als er ’s avonds of ’s nachts een oproep komt dat het Noorderlicht er is, kleed je dan eerst warm aan en ga dan pas naar buiten. Meestal bouwt de licht intensiteit zich op en is het zeker 15 tot 30 minuten zichtbaar. In die tijd is het wel heel koud buiten en wil je niet halverwege het schouwspel naar binnen moeten omdat het niet meer uit te houden is.

Het is goed om je te realiseren dat het een echte kust reis is op een commerciële veerdienst er is dus tijdens de reis weinig aan boord te doen behalve eten, slapen en het winkeltje bezoeken. Het is dus genieten van het uitzicht van het steeds weer veranderende landschap en de Noorse fjorden. Er is dus ook echt wel tijd om een goed boek te lezen.

Deel dit:

Terug Naar Boven