Top in Toscane

Walter Colijn on 13 May 2016

Deel dit:

Na 2 geweldige dagen in zonnig heet fantastisch Milaan vervolgden we onze weg richting Toscane. We reden helemaal naar het zuiden om daar neer te strijken op Tenuta Impostino in Casale di Pari/Civitella Marittima. Een prachtige agriturismo met maar 8 kamers. Wij waren het enige Nederlandse gezin, daarnaast nog een Vlaams stel met kleine kids, Fransen en Engelsen. Een heerlijk zwembad met en prachtig uitzicht over de vallei. Het 3 kamerappertement op de 2e verdieping was vol authenticiteit, echt heel leuk. De weg naar de kust nemen, was altijd een feestje: haaspeldbochtjes en lekker steil.

Het gegeven dat je er nagenoeg tussen de locals bivakkeert, spreekt me erg aan. We hebben er leuke tochtjes gemaakt o.a. naar Castiglione della Pescaia, waar we gewoon bij een beachclub zijn neergestreken in een cabana met verneveling. Even opletten daar, want de strandstoelen worden voor een seizoen verhuurd en staan vaak leeg te wachten op de huurder. Als ie dan niet komt, staan ze evengoed leeg. En moet je informeren waar je terecht kunt.

Na 3 nachten vertrokken wij richting Riparbella waar wij 7 nachten verbleven in een vééél grotere accommodatie: La Pieve Vecchia. Wij hadden er een nieuw 2 kamer appartement (nummer 32) met grote veranda aan het uiteinde van het terrein met uitzicht op de landerijen.

We zijn uiteraard naar zee geweest (Cecina Mare) en we hebben vrienden opgezocht die elders (via mij geboekt) verbleven voor een bezoek aan Siena. Wat een leuke stad; de markt in Siena is super. Van alles werd er verhandeld en parkeren deden we rondom het voetbalstadion. Snel een plekje gevonden? ‘Geluk moet je hebben’ is een kreet van mijn moeder welke wij ook gebruiken...

Het plein in Siena is leuk, hier wordt 2 x in de zomer Il Palio gehouden, een paardenrace tussen deelnemers uit verschillende wijken in de stad. 1 straat achter het plein tref je leuke tentjes. Pisa stond eveneens op het programma. Uiteraard hebben we de beroemde foto’s ook gemaakt.

Bijzonder hoogtepunt was voor ons het artistieke stadje Bolgheri. Heerlijke wijn op een terrasje en een eau de toilette en parfum voor haar en moi. Ook hier de wijn van het terras bij het wijnlandgoed Tenuta Guado al Tasso opgehaald in de buurt. Aanrader! De wijn, het dorpje en (voor de liefhebber) het ‘luchtje’. Ook het bergdorpje Castagneto Carducci (autovrij) vonden we erg leuk. Tenslotte zijn we even bootjes gaan kijken in Livorno. Kon het gewoon niet laten...

Onze laatste 4 nachten verbleven we in Pietrasanta in een prachtige B&B waar overwegend stellen naar toe gaan. Uiteraard zijn gezinnen ook welkom: Op de 2e verdieping hadden we de beschikking over de beide kamers en zo ontstond een familieappartement. Bijzonder aardige eigenaren, zij probeerde het in het Engels, wij in het Italiaans. Haar man sprak alleen Italiaans, waardoor communiceren met handen en voeten dan de charme geeft aan de de vakantie. Hij bleek de beeldhouwer van de regio te zijn en vertelde er vol trots over. .

Op een van de dagen maakten we een ritje naar een klimpark en dat stelde ons voor uitdagingen. Halverwege bleek de weg afgesloten en moesten we alles terug rijden. Toen bleek ik ook nog eens op de laatste druppels benzine te rijden....gelukkig vonden we op tijd een tankstation. Goede voorbereiding? Nee, avontuur!

Dan maar naar de marmergroeve (het bekende witte Carraramarmer komt hiervandaan) en tussen de kiepwagens door de weggetjes berijden. Een spannend moment hebben we gekend toen we dachten dat een tunnel een eenrichtingsweg zou zijn en wij op dat moment verkeerd reden….Die kiepwagens rijden weinig langzaam. Wilden we bijna omdraaien. Gelukkig niet gedaan, want wij reden goed en ja die truck achter ons reed erg hard….

Een complete industrie waar je zo maar een kijkje mag nemen middels een rondleiding in een groeve. Je kunt ook een jeeptour maken langs plekken waar de James Bond film Quantum of Solace gedeeltelijk is opgenomen.

Wij hebben ook een kijkje genomen in Forte dei Marmi en haar lido’s. Leuker is dan een bezoek aan Boca di Magra. Fijn gegeten, gezwommen bij een strandbad dat alleen door locals wordt bezocht en genoten van het prachtig uitzicht over de baai, Marina di Carrara en Marina di Massa. Tot slot hebben we fietsen gehuurd in Lucca en zijn we over de stadsmuur gereden.

Onze vakantie zat er (inclusief Milaan) na 2,5 week weer op en dus gingen wij vol mooie herinneringen huiswaarts. Heen kwamen we via de Gotthardpas (ter voorkoming van de wachttijden voor de tunnel) en terug gingen we wel via de tunnel, ik wilde dit meemaken. Aangezien we midden in de nacht vertrokken bij onze accommodatie hadden we een chauffeurswissel en reed Karen dat stuk zodat ik een dutje kon doen. Toen ik wakker werd vroeg ik: zijn we al bij de tunnel? Keek ik in 3 grijnzende gezichten: Pap, de tunnel? Daar zijn we allang doorheen!

Deel dit:

Terug Naar Boven