Kleurrijk India!

Renata Schoon op 01 September 2017
India is een bestemming apart en daarom was ik des te blijer dat ik mee mocht op deze studiereis. Ervaren hoe het land is en de mensen, nou “Incredible”!

India is ongeveer 80 keer groter dan Nederland, dus wij zien slechts een klein deel. We vliegen met KLM rechtstreeks op Delhi aan, waar we worden ontvangen door onze eigen agent.

Na een relatief kort nachtje bezoeken we de volgende dag de Lotus tempel en Qutab Minar (de grootste steentoren in India). Het is onderweg wel even slikken als ik de vele mensen zie die op straat leven en slapen (zij zijn het gewend, maar wij kunnen ons dit niet voorstellen). Tevens bezoeken we een aantal accommodaties, waaronder een sfeervolle homestay (meer een kleinschalig hotel te noemen). De volgende dag beleven we het lokale leven en bezoeken we samen met een gids Old Delhi. We gaan per metro (prima te doen) naar onze startlocatie. Hier lopen we door de smalle straatjes, wat al een belevenis op zich is. Wat een chaos en drukte, iedereen loopt en rijdt door elkaar en kijk niet vreemd op als er opeens een koe (heilig dier in India) voorbij komt. Met meerdere personen op een scooter of een hele berg dozen versjouwen met een simpel karretje? Geen probleem in India. We bezoeken een Sikh-tempel en helpen mee in de gaarkeuken (iedereen kan hier dagelijks gratis komen eten, niemand hoeft dus honger te lijden). Per Riksja gaan we een stukje verder en krijgen we een hapje bij een lokaal tentje (het eten is echt heerlijk in India). De tour wordt afgesloten met een werkelijk fantastische lunch in een oude Haveli (traditioneel huis).

De volgende dag staat de volgende indruk al weer te wachten, we gaan per trein naar Agra. De trein is prima te doen en zeker aan te raden om dit een keer mee te maken. In Agra bezoeken we eerst het Agra Fort, een belangrijk 16-eeuws monument van het Mogolrijk, bekend als het Rode Fort van Agra (gemaakt van rood zandsteen). In de verte kunnen we de Taj Mahal al zien. De Taj Mahal is zeer indrukwekkend en een “must-see” als je naar India gaat! Het is een mausoleum, gebouwd in de mogulstijl, een mengvorm van islamitische en hindoe architectuur. Tevens een wereldwonder en dat is niet voor niets, ik ben er stil van, zo mooi! Toevallig is in deze periode het feest van Ganesh en zien we mensen die zich beschilderd hebben met gekleurd poeder (en hier ook mee gooien), muziek maken en dansen (wij dansen ook nog even vrolijk met ze mee en dit vinden ze prachtig).

Onze reis vervolgt zich naar Jaipur, ook wel de “Pink City” genoemd, aangezien ze roze zandsteen gebruikten voor de gebouwen. Onderweg stoppen we bij Fatehpur Sikri, deze stad was in de zestiende eeuw gedurende korte tijd hoofdstad tijdens de regeerperiode van keizer Akbar, maar werd na vijftien jaar weer verlaten. Vlakbij Jaipur, in het plaatsje Amer, bezoeken we het Amber Fort, een 16e-eeuwse fort met een mengsel van Hindoe-bouwstijl en Mogol-architectuur, majestueuze zalen, binnenplaatsen en schitterende uitzichten. Wij gaan per jeep naar het Fort (het kan ook op een olifant, maar dat is niet echt diervriendelijk te noemen en doen wij daarom ook niet). Tevens maken we een korte stop bij het Paleis der Winden. Uiteraard mag een bezoek aan het City Palace in Jaipur niet missen. Het ligt in het centrum van Jaipur en hier vlakbij ligt Jantar Mantar (een astronomisch observatorium), welke wij ook kort bezoeken. In de avond eten we bij een accommodatie waar we een kookdemonstratie krijgen en we krijgen een heuse “Sari” aan en mogen onze handen met Henna laten beschilderen, wat een ervaring.

De volgende dag hebben we een lange rit voor de boeg naar Udaipur, ook wel het Venetië van India genoemd. Onderweg bezoeken we een school wat ook veel indruk maakt. Daarna volgt een heerlijk lunch bij een accommodatie (welke overigens prima is als tussenstop als je van Jaipur naar Udaipur gaat, want je kunt hier heerlijk relaxen en dan hoef je ook niet zo’n flink stuk te rijden). In de avond hebben we diner op een dakterras van een accommodatie met een prachtig uitzicht over Udaipur. Onze reis schiet alweer aardig op, na een heerlijk ontbijt bezoeken we het City Palace van Udaipur en daarna gaan we met een bootje naar het Taj Lake Palace Resort, midden op 1 van de meren (ook wel bekend uit de James Bond film “Octopussy”). Normaal gesproken mag je hier niet heen als je er niet verblijft, maar voor ons wordt een uitzondering gemaakt (lucky us). In de avond bezoeken we een homestay (dit keer een echte homestay waarbij de familie zelf ook woont) en genieten we van een drankje met een prachtige zonsondergang in de tuin, met zicht op de mooie heuvels. Hier worden ook kooklessen gegeven. De volgende ochtend gaan we met tuk tuk’s naar diverse winkeltjes om nog even te “shoppen”. Bepakt en bezakt met diverse snuisterijen gaan we naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Delhi. Bij de luchthaven van Delhi hebben we nog een hotel om de tijd te overbruggen voordat we onze doorvlucht hebben. Dit is een vrij nieuw hotel en erg sfeervol en modern ingericht, totaal anders dan de andere hotels.

In India kom je overal koeien tegen, op straat, door de winkelpaden, op de snelweg. Je kunt het zo gek niet bedenken. De koe is heilig in India, dus die laten ze ook overal lopen.

Tijdens de reis hebben we in verschillende accommodaties geslapen en tevens diverse accommodaties bezocht, heel uiteenlopend qua stijl en beleving, genoeg keus dus.

Wat een geweldige, kleurrijke en indrukwekkende reis! Wil je ook naar India, neem dan contact met mij op.

Hartelijke reisgroet, Renata