5-daagse roadtrip Sicilië

Corine Borgmeijer op 13 April 2022
Een paar dagen voor Pasen vertrekken we al vroeg vanaf Schiphol naar Catania aan de oostkant van Sicilië. Tijdens de landing zien we de vulkaan de Etna liggen met nog wat sneeuw op de kap. Aangekomen op de luchthaven, halen we onze huurauto op en onze 5-daagse roadtrip door Sicilië kan beginnen! Wij hebben zin in onze trip met een mix van cultuur, natuur en natuurlijk het heerlijke Italiaanse eten.

Onze eerste bestemming is Villa Romana del Casale. Dit is een Romeinse villa, waar circa 4.000 vierkante meter zeer goed bewaarde mozaïk vloeren te bewonderen zijn. De mozaïken zijn heel gedetailleerd. Je ziet onder andere jachttaferelen, goden-en heldensagen en de sportende vrouwen gekleed in bikini. In het voorseizoen is het er heerlijk rustig, zodat we alle mozaïken goed kunnen bekijken. Daarna rijden we door naar de belangrijkste archeologische opgravingen van Sicilië, de Vallei van de Tempels bij Agrigento. Gelegen op een heuvel met mooi uitzicht over zee, bezoeken we het archeologische park met de restanten van acht tempels. De Tempel van Concordia lijkt op het Parthenon in Athene en is één van de best bewaarde tempels ter wereld. Het is inmiddels het eind van de middag en we rijden naar onze B&B voor vanavond. Wanneer het donker wordt, zien we de verlichte Tempelvallei vanaf het balkon van onze B&B.

De volgende morgen na het ontbijt bezoeken we het oude centrum van de stad Agrigento. We wandelen door de smalle straatjes en drinken een cappuccino op een terrasje. Daarna rijden we door naar de Scala dei Turchi, ook wel de Trap van de Turken genoemd. Dit is een witte kalkstenen rots die uitgesleten is door de zee en de wind. De rots lijkt op een trap. Het verhaal is dat piraten afkomstig uit Turkije in de Middeleeuwen via deze rotsen aan land geklommen zijn. De witte kalksteen steekt mooi af tegen de zee en de lucht. Tussen tussen Marsala en Trapani ligt de zoutroute, de via del sale. Hier wordt zeezout gewonnen. Langs de weg liggen de zoutpannen, salines genoemd. Op diverse plaatsen staan typische Siciliaanse molentjes. Vlak voor Trapani ligt de Saline van de familie Culcasi. In de oude molen is het Museo del Sale gevestigd, waar je alles over de geschiedenis van de zoutwinning te weten kunt komen. We maken een rondwandeling rond de bassins en de zout hopen. Daarna rijden een paar kilometer door naar onze volgende overnachtingsplaats, Trapani. Aan zee gelegen en voor het grootste gedeelte autovrij. Trapani heeft een verrassend leuk centrum. We wandelen langs de Via Garibaldi en de Corso Vitorio Emauelle en bewonderen de weelderige barokke paleizen en kerken. Ook wandelen we over de stadsmuur en bezoeken we de vismarkt, waar de vis vanaf de vissersscheepjes en vanaf karren op de kade verkocht wordt. We overnachten midden in het centrum.

De volgende morgen na het ontbijt rijden we met onze huurauto al slingerend omhoog, over de vele haarspeldbochten, naar het Middeleeuwse stadje Erice, dat boven op de berg gelegen is. Erice is ook per kabelbaan bereikbaar vanuit Trapani. Het uitzicht is er schitterend. Door de stadspoorten komen we Erice binnen en lopen door een straat met diverse winkeltjes. Hier eten we één van de specialiteiten van Sicilë; Cannolo. Dit is een rolletje van knapperige opgerolde koek, gevuld met ricotta. We volgen de wandelroute door de oude stad, met vele kerken en kastelen. Na de lunch rijden we verder voor een stukje natuur. We gaan naar het natuurgebied Lo Zingaro. Hier vind je diverse idyllische, azuurblauwe baaitjes. Er loopt een wandelpad van Scopello tot aan San Vito lo Capo. Wij hebben maar kort de tijd en wandelen naar de eerste baai, die Cala Capreria heet. Hier dalen we af naar het strandje, dat we in de verte zien liggen. Geweldig mooi! Omdat we nog naar Cefalu moeten rijden, houden we het hier bij. Hier wil ik zeker nog eens naar terug en dan wat meerder baaitjes bezoeken. Neem wat te eten en drinken mee en picknick onderweg aan een van de strandjes. Draag goede schoenen als je hier heen gaat. De paden zijn erg rotsachtig. Wij rijden verder naar Cefalu, een charmant badplaatsje met een autovrijcentrum met smalle straatjes, strand en een boulevard. Het is er gezellig druk. We overnachten in een B & B in één van de smalle straatjes. Voor het diner gaan we naar Piazza del Duomo, waar de Kathedraal aan staat. Het is Goede Vrijdag en hier begint de Paasprocessie. Mooi om mee te maken.

De volgende morgen ontbijten we op het smalle balkon van onze B&B in het zonnetje. We genieten van een heerlijk ontbijtbuffet, met een vers gebakken taart door de moeder van de eigenaresse van de B&B. Daarna pakken we de trein naar Palermo. Aangekomen in het centrum bezoeken we de markt van Ballaró. Hier is het erg levendig. De Palermitanen doen hier hun boodschappen terwijl de marktkoopmannen hard schreeuwend hun waar aanprijzen. We proeven wat streetfood. Ik probeer een Arrancino. Dit is een rijstbal met ragú vulling en gefrituurd aan de buitenkant. We wandelen rond in Palermo en bezoeken onder andere de Chiesa di Santa Maria del Carmine. Het interieur is schitterend, zeer rijk versierd. Verder zien we de indrukwekkende Kathedraal, de Quatro Canti, de vier opvallende hoekhuizen en komen op de Piazza Pretoria met de mooie fontein met zijn vele naakte beelden, ook wel de fontein van de schaamte genoemd. Via de Corso Vittoro Emanuelle komen we uit bij de haven. Via de diverse wijken wandelen we terug naar het station. Palermo is een wat ruwe, indrukwekkende stad met prachtige gebouwen, hoewel veel gebouwen aan de buitenzijde wel wat onderhoud zou kunnen gebruiken. We rijden terug naar Cefalu, waar we aan de boulevard toasten met een koel drankje en alle indrukken van Palermo verwerken. Voor het diner, bezoeken we de oude Arabische wasplaats.

De volgende morgen wandelen we nog even door Cefalu en drinken een cappucino op de Piazza del Duomo, waar het gezellig druk is op de vele terrassen. Daarna rijden we terug naar de luchthaven van Catania en komt onze 5 daagde roadtrip op Sicilië ten einde. We kijken terug op een veelzijdige trip. We hebben veel gezien en gedaan in deze 5 dagen. Heerlijk gegeten en genoten van het prachtige eiland, wat in het voorjaar mooi groen is en vol staat met prachtige bloemen. Het voorjaar is daarom een goed seizoen voor een rondreis op Sicilië. De temperaturen zijn nog niet te hoog en de natuur is op zijn mooist. Wil je het hele eiland zien, reken dan op twee weken. Meer weten? Bel mij voor een reisadvies op maat.