Activiteiten Mauritius

Elles Baks op 12 February 2021
Mauritius is een heerlijke strandbestemming. Maar het land biedt zoveel meer! Het bergachtige, groene binnenland met watervallen en rivieren is een prachtig gebied voor mooie wandelingen. Daarnaast is het stadje Port Louis leuk om te bezoeken en zijn er verschillende outdoor activiteiten mogelijk. Uiteraard is er ook vertier te vinden op het water, het blijft natuurlijk een eiland. Hieronder mijn tips voor de leukste activiteiten!

1. Hike naar de top van Le Morne Brabant

Letterlijk een hoogtepunt van je reis. De berg Le Morne Brabant ligt op het gelijknamig schiereiland in het zuidwesten van Mauritius. Het is een behoorlijke klim naar de top die op 556 meter hoogte ligt, maar eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de lagune én vang je een glimp op van de onderwaterwaterval. Dit is geen echte waterval, maar een optische illusie veroorzaakt door verschillende stromingen. Het geeft een prachtig plaatje die je alleen vanaf de berg of vanuit de lucht kunt zien. (Tip: je kunt ook een helikoptervlucht boeken!). De klim naar boven kan goed op eigen gelegenheid gedaan worden. Neem uiteraard dan genoeg water mee en bescherm je tegen de felle zon.

2. Bezoek het Black River Gorges National Park

Dit park in het zuidwesten van Mauritius is het grootste nationaal park van het eiland en biedt prachtige groene vergezichten. Er zijn een aantal mooie wandelingen te maken, maar je kunt ook met de auto naar een aantal uitzichtpunten gaan. Onderweg word je vergezeld door tropische vogels en nieuwsgierige apen. Sla zeker de 80 meter hoge Chamarel waterval niet over en breng ook een bezoek aan de Seven Coloured Earth. Dit is een gekleurde zandduin in jawel, zeven kleuren (rood, blauw, groen, geel, bruin, paars en violet). Dit bijzondere natuurfenomeen zou ontstaan zijn door verschillende vulkaanuitbarstingen en de regen en afkoeling die daarop volgde. Bijzonder is dat de kleuren zich nooit met elkaar vermengen, zelf niet na een tropische storm. De zandduin is niet heel groot en er is een wandelpad omheen aangelegd. Niet ver van de zandduin leven ook een paar reuzenschildpadden, loop hier zeker ook even langs. De Chamarel waterval en de Seven Coloured Earth liggen in hetzelfde park, deze is elke dag geopend en de entree bedraagt circa € 5,- per persoon.

Tip: in het plaatsje Chamarel kun je een rumfabriek bezoeken. Hier kun je een rondleiding krijgen, rum proeven en uiteraard kopen. Voor een lunch met uitzicht ga je naar Le Chamarel Restaurant, vanaf hier heb je een prachtig vergezicht over de oceaan en Le Morne.

3. Ontdek de cultuur en streetfood van Port Louis

De hoofdstad van Mauritius ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de kust en heeft een leuk havengebied waar je kunt winkelen en lekker kunt eten. De mix van culturen op Mauritius komt terug in de lokale keuken: verse vis, curries, röti en klassieke Franse gerechten staan vaak op het menu. Het stadje Port Louis is de ideale plaats om traditionele gerechten te proeven. Erg leuk om te doen is een streetfood tour waarbij je samen met een gids de beste streetfood plekken ontdekt en uiteraard lekker gaat eten. Tussendoor wordt er meer verteld over de stad en geschiedenis en kom je langs pleinen, tuinen en oude gebouwen waar invloeden uit de koloniale tijd goed te zien zijn. Ook de Central Market is leuk om te bezoeken. Hier vind je kleurrijke stalletjes met groente, fruit en verschillende kruiden.

Tip: in het noorden van Mauritius kun je ook nog een bezoek brengen aan de botanische tuinen van Sir Seewoosagur Ramgoolam in Pamplemousses. Hier vind je naast tropische planten en bomen een vijver met enorme waterlelies en er leven hier reuzenschildpadden. Of bezoek de opvallende katholieke kerk met rood dak bij Cap Malheureux. Door de ligging aan de baai met veel kleurrijke bootjes geeft dit een mooi plaatje.

4. Maak een boottocht vanaf Le Morne en spot dolfijnen en walvissen

In n het zuidwesten van Mauritius worden verschillende boottochten aangeboden waarbij je dolfijnen en walvissen kunt spotten. Dolfijnen vind je het hele jaar door aan de westkust van Mauritius. Je kunt het beste vroeg in de ochtend gaan, dan zijn ze het dichtst bij de kust en het meest actief. Walvissen zijn wat moeilijker te spotten omdat ze wat verder uit de kust zwemmen. Potvissen komen het hele jaar voor, maar de bultruggen zwemmen hier alleen vanaf ongeveer eind juni t/m oktober. In deze periode heb je dus dubbel zoveel kans op het spotten van walvissen! Het is ook mogelijk om te zwemmen met de dolfijnen en hier gelden gelukkig strikte regels voor. Je blijft op afstand en de dieren worden niet gelokt met voedsel. Zodra er een groep dolfijnen wordt gespot kun je met een snorkel het water inspringen en de dieren onder je door zien zwemmen.

Tip: ga liever vanuit Le Morne een boottocht maken dan vanuit Tamarin, hier is het een stuk rustiger met bootjes en toeristen.

5. Voed je adrenaline door verschillende outdoor activiteiten

De heuvels in het binnenland zijn ideaal voor bijvoorbeeld quadbiken, een e-bike tour of een off-road buggy tour. Tijdens een quadbike tour ga je samen met een gids op pad en rijd je door de bossen en langs rivieren en watervallen. Uiteraard stop je bij een paar mooie uitzichtpunten over de oceaan en kustlijn. Vaak zit er een lunch bij inbegrepen en kun je even afkoelen bij een waterval. Ook een e-bike tour is zeker aan te raden. Samen met een gids rijd je door een heuvelachtig landschap met sfeervolle dorpjes en suikerrietvelden. Je leert meer over de lokale bevolking en luncht in een lokaal restaurant. Nog iets meer spanning? Je kunt ook een buggy tour doen waarbij je off road gaat! Deze tour wordt in het noorden van Mauritius aangeboden. Er zijn ritten van 1 of 2 uur en je rijdt door prachtige natuur, tropische bossen en over rotsachtig terrein.

Wil je ook graag watersportactiviteiten doen? Hier zijn uiteraard ook veel mogelijkheden voor. Veel hotels bieden gratis activiteiten aan zoals windsurfen, suppen, kajakken en snorkelen. Tegen een meerprijs kun je vaak ook kitesurfen, waterskiën of duiken.

Extra tip! Mauritius is erg goed te combineren met Zuid-Afrika. Stel je voor: eerst prachtige safari’s maken en de Big Five spotten en daarna afsluiten op een paradijselijk strand… Neem voor meer informatie over reizen naar Mauritius en de combinatie met Zuid-Afrika contact met mij op!