Verrassend Curacao

Elles Baks op 23 February 2023
Na een week met een huurauto over Curaçao rondgereden te hebben ben ik aangenaam verrast! Ja, ze spreken Nederlands, je kunt je boodschappen doen bij de Albert Heijn en tussen de andere Nederlanders liggen op het strand bij Jan Thiel. Maar dat het eiland zo mooi en veelzijdig was dat wist ik nog niet!

Baaien met stranden, Christoffel Nationaal Park en Shete Boka Nationaal Park

Het eiland heeft een mooi groen landschap afgewisseld met kleine baaitjes met azuurblauwe zee en prachtige witte stranden. In het Cristoffel Nationaal Park kun je wandelen en het hoogste punt van Curaçao beklimmen, de Christoffelberg. Ook kun je met de auto mooie routes door het park rijden. Als je toch in de buurt bent bezoek dan ook het Shete Boka Nationaal Park aan de ruige noordkust. Hier vormen woeste golven een natuurlijke attractie zoals bij Boka Pistol, waar het lijkt en klinkt alsof er een schot afgaat op het moment dat de golven op de kust slaan.

Van zeeschildpadden tot flamingo’s

Je kunt snorkelen tussen de zeeschildpadden bij Playa Grandi, waar de vissers hun visafval teruggooien in het water. Let op, je bent hier niet de enige ;) Zeeschildpadden kun je natuurlijk ook spotten op andere plekken tijdens een duik- of snorkeltour, maar dan moet je iets meer geluk hebben. Bij Sint Willibrordus vind je zoutpannen waar je een grote kans op het spotten van flamingo’s hebt. Wij zagen er twee, ietwat in de verte maar toch leuk! Iets verderop vind je Playa Porto Marie dat ik persoonlijk een van de mooiste stranden op Curaçao vind. Heerlijk rustig, maar wel met fijne faciliteiten en een leuk koffiebarretje.

Paardrijden langs cactussen en fruitbomen

Een wat minder bekende activiteit die wij wel hebben gedaan is paardrijden. Nou zijn wij zelf ervaren rijders, maar ook als beginner zou je dit kunnen doen. De ranch wordt gerund door een familie en de paarden (en vele andere dieren) worden hier met liefde verzorgd. Je maakt de rit privé met je eigen gezelschap en je gaat maximaal een uur op pad, in de vroege ochtend of late namiddag i.v.m. de warmte. Je rijdt door een prachtig groen en heuvelachtig landschap, langs cactussen en fruitbomen. De ranch beschikt over Zuid-Amerikaanse Paso paarden die de tölt kunnen, een aparte gang die net wat sneller is dan stap. Een leuke ervaring!

Kunst en cultuur

Het eiland heeft een indrukwekkende geschiedenis met donkere tijden ten tijde van de slavenhandel. Dit zie je bijvoorbeeld terug in de verhalen van de muurschilderingen in Otrobanda, een stadsdeel van Willemstad. Tip: boek hier een tour met een local die je meer vertelt over de geschiedenis en de verhalen achter de muurschilderingen. Ga dan zeker ook even de Netto Bar binnen, dit is de oudste bar van Curaçao en wordt gerund door een familie. Het knusse, kleine barretje maakt al sinds 1954 hun eigen groene rum. Leuk weetje: vroeger was het gebruikelijk dat hier alleen mannen naar toe gingen, maar sinds onze Koningin Maxima het barretje een keer bezocht heeft, weten de lokale vrouwen de kroeg ook te vinden. In het kleurrijke Willemstad vind je natuurlijk de Handelskade met de “Swinging Old Lady” – oftewel de Koningin Emmabrug. Ook leuk is hier de Plasa Bieu (oude markt), waar je heerlijke lokale gerechten kunt proeven. Voor een diner met uitzicht op de brug kun je terecht bij de Restaurant & Café Gouverneur De Rouville, reserveer hier dan wel een tafel op het balkon. Helaas hadden wij hier geen tijd voor, maar het museum Kúra Holanda in Otrobanda schijnt een goed beeld te geven van de geschiedenis en slavernijverleden in het Caribisch gebied.

Nog veel meer!

Veel te zien en te doen dus… en dan hebben wij nog lang niet alles gezien. Zo zijn er nog historische landhuizen en forten te bezoeken, kun je een boottocht maken naar Klein Curaçao en allerlei watersporten beoefenen zoals kitesurfen en suppen. Reis je met kinderen? Dan is een bezoek aan de struisvogelboerderij of het Curaçao Sea Aquarium ook leuk om te doen. Wie weet, misschien moet ik nog maar een keer terug…

Accommodaties

De meeste accommodaties bevinden zich bij Jan Thiel Beach, Mambo Beach, Blauwbaai of in Willemstad. Er zijn genoeg leuke plekken voor gezinnen waar je een eigen huisje met meerdere slaapkamers en een veranda kunt huren. Een huurauto (met navigatie!) zou ik zeker aanraden om veel van het eiland te zien.

Wil je op een iets minder toeristische plek verblijven? Dan kan ik de Mondi Lodge in Sint Michiel aanraden. Een rustige lodge midden in het groen met 6 huisjes verdeeld over het terrein, waarvan één boomhut! Er is een klein zwembad en keuken met barbecue voor gezamenlijk gebruik. Deze lodge is een ideale uitvalsbasis voor allerlei activiteiten ten westen van Willemstad. Er zijn ook huisjes met meerdere slaapkamers en dus erg geschikt voor gezinnen.

Tip: boek eerst een paar dagen verblijf in de Mondi Lodge en ga vanuit hier de omgeving verkennen en allerlei activiteiten ondernemen (de meeste van hierboven genoemde bezienswaardigheden liggen aan deze kant van Willemstad). Daarna kun je nog een paar dagen in een heerlijk resort aan het strand bij bijvoorbeeld Jan Thiel of Mambo Beach verblijven. Hier hoef je dan alleen nog maar te relaxen…

Kan ik je helpen met het boeken van een mooie reis naar Curaçao? Neem contact op en samen kijken we welke regio/hotels het meest geschikt zijn voor jouw wensen!