Droombestemming is als thuiskomen

Lianne Jonker op 21 February 2022
Mijn droombestemming

Als je aan mij zou vragen: Lian, wat is eigenlijk jouw droombestemming? Dan weet ik direct het antwoord: Frankrijk! Hoewel er vele plekken zijn die ik heb bezocht waarbij mijn mond openviel van verbazing qua schoonheid, maakt Frankrijk een ander gevoel in mij los. Het heeft alles te maken met de ontelbare dierbare herinneringen die ik daar door de jaren heen heb opgebouwd. Ik ben er dan ook van overtuigd dat droombestemmingen maar voor een klein deel te maken hebben met de schoonheid van een plek. Hoewel dit natuurlijk ''mind blowing'' kan zijn en zeker kan bijdragen aan onvergetelijke ervaringen, heeft het naar mijn idee veel meer te maken met het reisgezelschap waarin je verkeerd en de ervaringen die je ergens opdoet en samen weer deelt. Het zijn de gesprekken die je samen voert, banden die weer worden versterkt, oude herinneringen die opnieuw worden gedeeld en uiteraard het maken van nieuwe dierbare herinneringen. Deze zijn goud waard. Ze verrijken je leven, zoals reizen dat nou eenmaal met de mens doet als je eenmaal bent aangestoken met het reisvirus. Het doet er niet zoveel toe waar deze herinneringen worden gemaakt. Dit kan zijn op een hutje op de hei in Drenthe of op een bounty strand in de Filipijnen. Het gevoel erbij is hetgeen wat telt.

Dan terug naar mijn droombestemming. Al van kinds af aan mocht ik het mooie Frankrijk vrijwel ieder jaar bezoeken. Samen met mijn ouders en broer gingen we met de caravan op pad, meestal richting Zuid-Frankrijk. Hetgeen wat mij het meeste pakt als ik terugdenk aan deze vakanties zijn het gevoel van ultieme vrijheid die ik hier als kind heb ervaren. De vriendschappen die ik er ongedwongen kon maken en het mogen genieten van alles wat de mooie natuur in Frankrijk te bieden had. Het landschap is er zo divers! Je vindt er bergen, kloven, rivieren, goudgele velden met de mooie ronde strobalen, zonnebloemvelden, lavendelvelden, meren , de zee en ga zo maar door. Elk departement onderscheid zich door zijn eigen natuur met gezellige stadjes en dorpjes. De een nog charmanter dan de ander. Met name de gezellige pleintjes gevuld met platanen, fonteintjes, markten en terrasjes vind ik typisch Frankrijk en stelen direct mijn hart. Bovendien denk ik aan de (vrijwel altijd) stralende zon, de warmte op je huid en het geluid van de krekels die je eindeloos in slaap tsjilpen.

Mijn favoriete plek kan ik heel precies omschrijven, al is het geen exacte bestemming, het ziet er als volgt uit: Zittend op een kiezelstrand aan een stromend riviertje in een prachtige kloof in Frankrijk met niets dan zon en het geluid van stromend water op de achtergrond. Misschien nog het gelach van spelende kinderen die net zo hard, het zij nog harder, genieten van de omgeving als ik. Nu heb ik er meerdere van dit soort parel-plekjes mogen ontdekken in Frankrijk en ik zou niet zo 1-2-3 een favoriet kunnen aanwijzen. Hoewel het rivierwater van de Verdon wel het meest heldere water bevat wat ik ooit heb gezien en misschien stiekem wel bovenaan het lijstje staat. Komt mijn droombestemming erg overeen met die van jou? Ik zal onderaan mijn blog nog wat tips delen over een aantal plekjes waar je deze kunt vinden.

Een rivier verveelt mij nooit. Geen enkel moment is het aanzicht hetzelfde en je weet nooit wat er voorbij komt. Het zij een gigantische vis of een verloren slipper van je buurman 50 meter verderop. Hoewel ik er wel bij moet zeggen dat ik dit soort plekjes het liefst vermijd met massa’s mensen. Het liefst is het een plekje waar weinig mensen komen, omdat niemand het weet. Een soort geheime ontdekking. Die zijn het leukste! Daarbij helpt het vaak al, als je een beetje lekker vroeg op pad gaat. Een rivier is altijd dynamisch en nodigt uit om in te zwemmen. Het liefst spring ik dan ook altijd nog even van een mooi rotsplateau in het water, zodat het kleine kind in mij ook nog even haar lolletje heeft. Ik zie mijn kinderen op een dergelijke plek zich uren vermaken door in het water te spelen met steentjes, dammetjes te bouwen, bijzondere stenen te verzamelen, zogenaamd visjes te vangen en natuurlijk, als het even kan, met een opblaasbootje de rivier afvaren. Wat wil een kind nog meer? En misschien ligt daar wel een deel van het verhaal. Ee dergelijke plek laat je weer even kind voelen. Onbezorgd, vrij en gelukkig. Als ik aan zo’n plek denk, ervaar ik een nieuw soort heimwee en weet ik dat als ik er weer mag zijn, het zal voelen als thuiskomen.

TIP: Op onderstaande plekken In Frankrijk vind je tal van dit soort verborgen pareltjes! • Gorges du verdon • Gorges du tarn • Gorges de l’Ardeche • Purcaraccia- Corsica

Op welke plekken kom jij thuis? Deel ze met mij en wie weet kan ik jou weer naar huis brengen!