Forget Paris, Visit Nancy!

Lianne Jonker op 05 August 2022
Nancy. Nog nooit van gehoord? Dat is niet zo gek. Deze stad is relatief nog wat onbekend, maar eigenlijk vind ik dat totaal onterecht. Ik verbleef hier tijdens mijn zomervakantie voor de tweede keer en was wederom verbluft door de schoonheid. Het heeft een van de mooiste en gezelligste pleinen die ik tot nu toe in Frankrijk heb gezien en staat bol van de art-nouveau en art-decorgebouwen, waar de stad dan ook bekend om staat.

Nancy, ligt dus in Frankrijk. Om precies te zijn, in het noorden van Frankrijk en behoort tot de regio Grand-Est. Vanaf Nederland ligt het op zo’n 500 km afstand en je rijdt er in ongeveer 5 uurtjes naartoe. Als je, net zoals wij, vanuit het zuiden van Frankrijk weer terugrijdt naar Nederland is dit de perfecte plek voor een tussenstop.

Parc de la Pépinière Parc de la Pépinière is een belevenis op zichzelf en heeft ons dan ook zeer positief verrast. Overal zitten mensen gezellig te picknicken in het zonnetje, er wordt hardgelopen, gesport in de buitengym en kinderen kunnen er heerlijk spelen. Er is een dierenparkje waar verschillende dieren verblijven, zoals eenden, pauwen, konijnen en zelfs een aantal bavianen. Erg leuk! Wat misschien nog wel leuker is voor kinderen is de kleine kermis die zich daar vlakbij bevindt. Met een aantal draaimolens en kraampjes is dit voor de kleintjes een geweldige beleving. Wanneer je even doorloopt staat de volgende verassing voor de kinderen te wachten. Het park bevat sinds dit jaar (2022) namelijk en splinternieuw waterplein. Een vrij groot plein met allemaal fonteintjes die steeds van vorm veranderen. Hier kunnen de kinderen heerlijk spelen en spetteren.

Place de Stanislas Wanneer je door dit park wandelt, kom je vanzelf uit bij Place de la Carrière. Dit plein staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Vervolgens loop je door de mooie Arc Héré. Dit is de toegangspoort naar Place Stanislas en werd gebouwd tussen 1752 en 1755. Het is een prachtige poort van wit marmer, bladgoud en ornamenten. Hierna kom je uit op het enorme plein, Place de Stanislas. Dit plein is zo mooi dat het ook op de Unesco-Werelderfgoed lijst staat. Het plein is versierd met veel goud en fabelachtige fonteinen. Het is aangelegd in 1752 op voormalige moerassen, in opdracht van de laatste hertog van de Lorraine en verbannen Poolse koning Stanislas Leszczynski.

In de zomermaanden tref je op Place Stanislas het evenement Rendez Vous aan: een gratis lichtshow van ongeveer een half uurtje, waarbij de gebouwen om je heen tot leven komen vol kleur. Bereid je voor op een heus spektakel, want er wordt echt uitgepakt en het is nog gratis ook! Tussen juni en September is het te zien. Voor actuele informatie kijk je op de website: http://www.rendez-vous.nancy.fr/

Porte de la Craffe Het monument Porte de la Craffe is de hoofdingang aan de noordkant van de middeleeuwse stad. De 14e-eeuwse stadspoort heeft twee torens die dienden als vestingwerk en later als gevangenis. In de martelkamers werden heksen opgesloten voordat ze werden gedood. Nergens anders was heksenvervolging zo groot als in het Hertogdom van de Lorraine. ’s Avonds is de stadspoort prachtig verlicht. Als je onder het stenen gewelf de oude stad binnenloopt kom je in de Grande Rue, een oude smalle straat met leuke winkeltjes en restaurantje waar je heerlijk doorheen kunt struinen.

Art-Nouveau In Nancy vind je meer dan 30 kunstwerken door de hele stad en ieder jaar komen er weer nieuwe bij. Een van de bekendste is de knalrode stier op Place de la République. Er is een parcours uitgestippeld langs de mooiste street art. Om een paar voorbeelden te noemen: de felgekleurde Giulia van de Engelse graffitikunstenaar David op de kruising van Rue Léopold Lallement en Rue Saint-Thiébaut. In die laatste straat heb je ook de drie ijsberen van Bordalo II op de voorgevel van een kleuterschool. Op de muur van het Aquarium Museum zie je een walrus hangen aan een parachute, een origineel werk van Gilbert Coqalane.

Stadwandelingen en fietstochten Er kunnen in Nancy verschillende stadswandelingen met verschillende thema’s gelopen worden. Natuurlijk kun je in Nancy een ‘Art Nouveau wandeling’ lopen langs de verschillende huizen en panden die in deze stijl gebouwd zijn. Andere routes nemen je mee langs de verschillende bezienswaardigheden in de stad of door het Parc de la Pépinière. De verschillende stadswandelingen door Nancy zijn verkrijgbaar bij het VVV van Nancy is te vinden in het Hotel de Ville aan de Place de Stanislas. Één van de leukste manieren om een stad te zien is door een fiets te huren. Zo kom je makkelijk in andere delen van de stad.

Musea Museum L'Ecole, is een echte aanrader voor kunstliefhebbers. Dit museum is toegewijd aan de gehele kunststroming; Art Nouveau, eén van de bekendste kunstenaars van zijn tijd, Émile Gallé, woonde in Nancy. Veel van zijn kunstwerken zijn in het museum L'Ecole de Nancy te aanschouwen, maar ook andere meubels, glaswerk en keramiek van L'Ecole de Nancy.

Street Art in Nancy De mooiste kunstwerken vind je op de muren van de stad. In de binnenstad van Nancy is er veel streetart te vinden. In 2015 is er ook een Street Art festival. Internationale en lokale kunstenaars geven de muren van de stad kleur. Een aantal van deze kunstwerken blijven permanent te zien.

Hotels Maar waar kun je dan lekker slapen? Er zijn tal van geweldige hotels te vinden die op loopafstand van het centrum liggen. Ik help je graag bij het zoeken naar de perfecte plek om deze mooie stad zelf te ontdekken!

Lieve groet!