Colourful Cuba (2) - Playa Larga/Cienfuegos/Trinidad

Maaike Oostdam op 24 September 2018
Met “Quantanamera” schallend over de boxen vervolgden wij onze weg naar Playa Larga. Al snel was duidelijk dat we langs de kust reden. Niet zozeer omdat we de zee zagen, maar meer vanwege de krabben die de weg overstaken richting zee. Probeerden we in eerste instantie nog om de krabben te ontwijken, al snel waren het er zoveel dat ontwijken niet meer mogelijk was. Dat was onze voorgangers duidelijk ook niet gelukt. Wat een invasie van krabben! Tussen de bomen door konden we plots de azuurblauwe zee onderscheiden. We parkeerden de auto en liepen het strand op waar we één van de mooiste plekjes van de Caraïbische kust aanschouwden. Wow!!! Tijdens onze lunch genoten we van dit adembenemende uitzicht. Wij zijn geen duikers, maar het koraalrif voor de kust schijnt hier prachtige duikmogelijkheden te bieden.

Een heel andere aanblik heeft Cienfuegos. Het historisch centrum van deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Cienfuegos betekent honderd vuren. De stad is vernoemd naar de gouverneur-generaal José Cienfuegos. Voor mensen die van indrukwekkende bouwwerken houden is deze stad een echte aanrader. Het hoogte punt is het Palacia del Valle. Dit paleis heeft wel iets weg van het Alhambra in Granada.

Een ander stadje dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat is Trinidad. Trinidad is echt een must-see. Het centrum is autovrij en er zijn allerlei pittoreske smalle beklinkerde straatjes met marktkraampjes. Ze verkopen vooral textiel, maar je kunt er ook leuke kleine souvernirs kopen. Of zoals ons een leuk Cubaans hoedje! De kleine straatjes komen allemaal uit op het Plaza Mayor waar ‘s avonds op de trappen de salsa gedanst wordt. Nu overdag waren er nog geen mensen aan het dansen, maar er was wel (zoals eigenlijk overal in Cuba) een gezellig bandje aan het spelen. In Trinidad zijn genoeg mogelijkheden om te eten en dat is ook waarom wij geen keuze konden maken waar te gaan eten. Een Cubaanse man pikte onze keuzestress op en nodigde ons uit om bij hem in zijn restaurant te komen eten. We werden meegenomen naar één van de kleine zijstraatjes en kwamen uiteindelijk in een huiskamer terecht, waar wat tafeltjes en stoeltjes stonden. De kinderen van het gezin waren op de bank spelletjes aan het doen. Wij waren de enige gasten. We waren een beetje sceptisch, maar besloten om het een kans te geven. Op de kaart was keuze tussen vis, vlees of kip. Onze ervaring met de Cubaanse keuken was tot nu toe dat het simpel en puur eten was. Het was dus niets nieuws dat er weinig keuze was en voor ons eigenlijk ook beter. Zo konden we sneller beslissen! De moeder van het gezin kwam de gekozen gerechten brengen. Het eten was lekker, maar niet heel bijzonder. De belevenis van deze huiskamerlunch maakte het echter wel een bijzondere ervaring en iets om over na te praten. Wij stonden op om te vertrekken en op dat moment kwam de man aanlopen met een jong Europees uitziend stelletje met dezelfde sceptische blik in hun ogen als wij hadden gehad. Lachend bedankten we de man!

Waar de Cubaanse keuken weinig creatief is, maken de Cubanen dit met het mixen van drankjes zeer zeker goed. Hadden we eerder al de meest heerlijke drankjes met rum geproefd, hier in Trinidad hadden ze iets heel speciaals. In één van de oudste gebouwen van Trinidad kun je “La Canchánchara” drinken. Dit is een traditioneel 19e eeuws bevrijdingsleger drankje gemaakt van water, limoen, honing en suikerrietlikeur. Het wordt in een soort terracottapotjes geserveerd en is echt “yammie”.

Lees verder over Colourful Cuba in mijn volgende blog!