Betoverend Botswana

Minke Smits-Steintjes op 10 November 2017
Na een korte nacht in Johannesburg vloog ik naar Maun, de toeristische hoofdstad van Botswana. Hier startte mijn reis door Botswana pas echt. Met een klein Cessna vliegtuigje vloog ik boven de Okavango Delta en zag ik vanuit het kleine raampje de olifanten onder mij lopen. ‘Wauw wat gaaf!’ is het enigste wat ik denken kon tijdens die vlucht.

Mijn eerste verblijf was in de Linyanti, in het noorden van de delta, waardoor ik van een fijne lange vlucht boven de delta kon genieten. Linyanti is, ten opzichte van het hart van de Okavango Delta, een vrij droog gebied waar voornamelijk game drives gemaakt worden. ’s Ochtends vroeg en in de namiddag ga je met een safari jeep op pad om zoveel mogelijk wilde dieren te spotten. Meteen tijdens de eerste game drive zag ik al leeuwen, olifanten, grote groepen impala’s en bavianen. Wat een genot om weer in Afrika te zijn!

Na mijn verblijf in de Linyanti vloog ik naar het hart van de delta, waardoor de omgeving compleet veranderde. Hier was het gebied gevuld met rivieren vol met waterlelies, maar ook grote stukken land. Deze combinatie bood mij de mogelijkheid om naast game drives de omgeving ook te verkennen vanuit de boot, tijdens een wandelsafari en vanuit de mokoro. Een mokoro is van oorsprong een uitgeholde boomstam waarmee je over het water glijd. Een hele rustgevende manier van verplaatsen waarbij de nadruk ligt op de kleine wonderen, zoals de kleine, zeer kleurrijke kikkers, vogels en vissen. ’s Avonds genoot ik tijdens de sundowners van een glaasje Amarula terwijl de zon achter de horizon zakte. Wat is Botswana toch een heerlijk land om te verblijven... Wanneer mag ik weer terug..?