Ontspannen genieten in de Algarve

Minke Smits-Steintjes op 14 October 2022
Vorig jaar juni schreef ik het al, “Algarve, till we meet again!” Toen kon ik nog niet weten dat ik nog geen anderhalf jaar later alweer terug zou zijn :-) dit keer niet met collega’s en niet super kort en in sneltreinvaart zoveel mogelijk zien en doen, maar nu een relaxt lang weekend samen met mijn moeder en zusje.

Na een super vroege vlucht (05.10 uur vertrek vanaf Schiphol!) reden we al heel vroeg uit Faro op weg naar onze eerste overnachtingsplek, Aqualuz Lagos by The Editory. Een super leuk hotel op loopafstand van het oude centrum van Lagos. Natuurlijk was Lagos weer net zo leuk en gezellig en hebben we heerlijk door het knusse centrum gewandeld en er super lekker gegeten op het terras van een van de restaurantjes. Doordat we een nacht overgeslagen hadden, hebben we ook heerlijk liggen lezen aan het zwembad en lagen we ’s avonds niet laat op bed ;-)

Op zaterdagochtend zijn we gestart met de ruige kust dichtbij Lagos; Praia Dona Ana, Praia do Camilo en Ponta da Piedade zijn super gave plekken om naar toe te gaan en ze liggen dichtbij elkaar waardoor een bezoek goed te combineren is. Vervolgens zijn we via een prachtige route door de binnenlanden naar Monchique gereden. Het binnenland bestaat uit kleine dorpjes en veel heuvels waardoor het een echte slingerweg is met achter iedere bocht een nieuw prachtig uitzicht. Na een kort bezoek aan Monichique zijn we opzoek gegaan naar de watervallen Barranco dos Pisões, maar die hebben we niet gevonden… dus zijn we doorgereden naar het hoogste punt van de Algarve, Mount Fóia (902 meter). Het uitzicht vanaf hier is spectaculair, mits je natuurlijk helder zicht hebt. Helaas was dat bij ons niet het geval, dus we hebben er rondgelopen, wat gedronken en zijn snel weer verder gereden. Via een mooie route west en zuidwaarts reden we via Aljezur en Bordeira naar Sagres in het uiterlijke zuidwestelijke puntje van de Algarve. Hier heeft mijn nichtje Sharim haar boutique winkel Shaz, dus een bezoek kon natuurlijk niet ontbreken. Samen hebben we genoten van Sagres inclusief het fort van Sagres en de vuurtoren bij Cabo de São Vicente en het schitterende uitzicht op de ruige kust.

Ik ben de zondag actief gestart en ben vanaf het hotel via Praia Dona Ana naar Ponta da Piedade hardgelopen. Wat heerlijk om hier al zo vroeg te zijn zodat er super weinig andere bezoekers op deze prachtige plekken te vinden zijn. Via de Boardwalk ben ik teruggelopen naar Praia do Camilo en toen terug naar het hotel voor een ontbijtje en een koude douche ;-) Zo, mijn dag was goed gestart!

Verder hebben we de dag lekker rustig aan gedaan. Een relaxte ochtend rustig rondrijden in de omgeving van Burgau, Salema en Raposeira en genieten van een lekkere lunch aan zee voordat we de auto weer instapten. Met een paar druppeltjes onderweg kwamen we begin van de middag aan in Vilamoura. Geen oud centrum maar een bewust aangelegd recreatieoord met veel luxe hotels, golfbanen en een grote jachthaven. De rest van de dag hebben we lekker gebubbeld en ontspannen in de spa van ons hotel, Domes Lake Algarve.

Op de laatste dag hebben we een hele mooie stadswandeling door Faro gemaakt. Deze stad wordt vaak overgeslagen, maar is ontzettend leuk! Vooral het oude gedeelte binnen de oude stadsmuren is schitterend en super gezellig. Vanuit hier hebben we een korte boottocht door het Ria Formosa Nationale Park gemaakt en na een verlate lunch was het tijd om de huurauto weer in te leveren en terug te vliegen naar Nederland.

Ook na de tweede keer in de Algarve te zijn geweest heb ik nog lang niet alles gezien en gedaan, dus ook nu zeg ik Algarve, till we meet again!