Stedentrip Riga

Natascha van Dam op 18 May 2015
In de eerste week was ik op stedentrip naar Riga. Wat een leuke stad is dit!

Riga is de bruisende hoofdstad van Letland, één van de Baltische staten gelegen in het uiterste oosten van de Oostzee. Sinds de onafhankelijkheid van Letland in 1991 is de stad zich snel aan het ontwikkelen tot een moderne Europese stad.

Doordat de vliegtickets naar Riga voordelig zijn en heel veel Europeanen de meeste steden in West-Europa al gezien hebben geniet Riga van een toenemende belangstelling. En terecht, want het is echt een bijzonder leuke stad met aardige mensen met een rijk verleden en soms prachtige architectuur. Je vind hier een mooie mengelmoes van moderne architectuur met jugendstilgebouwen, gotische kunst verwerkt in indrukwekkende gevels en ook de Oostblok periode is op sommige plekken nog goed zichtbaar. Meest kenmerkende voor Riga en heel Letland zijn de houten huizen, die soms in uitstekende staat zijn maar helaas zie je door gebrek aan geld voor onderhoud steeds meer vervallen exemplaren. Vooral op de duurste locaties in het nabijgelegen Jurmala is dat zeer goed zichtbaar. Op de duurdere locaties zie je regelmatig een dure villa die vaak eigendom is van rijke Russen tussen vervallen houten huizen staan. Vanwege de populariteit van de locatie wil men het huis (en de grond) niet verkopen, ook al liggen de prijzen daarvoor vaak op een veelvoud van wat er ooit voor betaald is. Maar omdat de eigenaar zelf te weinig geld heeft om het pand op te knappen maar ook niet wil verkopen krijg je deze mengelmoes van stijlen en staat van onderhoud.

We zin er 3 volle dagen geweest en in 2 dagen heb je de stad wel gezien. De derde dag is leuk om te gebruiken om de omgeving te verkennen.

Ook naar Riga? Laat het mij weten en ik stuur je een passend voorstel!

Natascha van Dam

Jouw Persoonlijke Travel Counsellor