Prachtig Noord-Ierland

Renata Schoon op 04 October 2019
Samen met een klein groepje Nederlandse en Belgische reisagenten mocht ik met het verkeersbureau van Noord-Ierland mee om een aantal mooie plaatsen te bezoeken. We vliegen met Aer Lingus naar Dublin, waarna we de bus omhoog rijden richting Newcastle. Onderweg maken we een stop in Warrenpoint voor een heerlijke lunch in het Whistledown Hotel, met zicht op het water, mooie locatie. Via een prachtige route komen we bij de Spelga Dam in de Mourne Mountains voor een korte fotostop, waarna we de route vervolgen naar het Tollymore Forest Park (bekend uit de serie Game of Thrones). Hier krijgen we een Cape om en krijgen we een Game of Thrones Experience d.m.v. een prachtige wandeling langs rivieren en mooie natuur, sprookjesachtig! Tussendoor vertelt de gids over scenes uit de serie en laat ons daarbij diverse foto’s zien. Aan het einde van de middag checken we in bij ons hotel, een keurig hotel en ik ben blij met het bad en ga daar eerst even van genieten. In de avond eten we in het hotel, een 1e dag vol inspiratie.

Na het ontbijt rijden we naar Belfast. Deze stad is sterk in opkomst. Het is de hoofdstad van Noord-Ierland en tevens een belangrijke havenstad. De Titanic is hier ook gebouwd en een bezoek aan het Titanic Belfast (museum) is ook zeker een aanrader. Wij krijgen eerst een oriënterende tour met de bus en stoppen bij diverse punten, waaronder de Queens University Belfast en de Belfast Peace Wall (wat een grote indruk op mij maakt). De vredesmuren zijn een reeks barrières die werden opgericht om katholieke en protestantse buurten in Noord-Ierland te scheiden. Op de muren zie je diverse tekeningen die dit uitbeelden, maar ook van muren/grenzen over de hele wereld (zoals de Berlijnse muur en een grens pal over een treinrails in Mexico). Hierna bezoeken we het Titanic Belfast, via de Titanic Experience loop je door 9 galerijen die je het verhaal van de Titanic vertellen, een unieke ervaring en het gebouw op zich is al prachtig en zeer fotowaardig. Naast het museum is het Titanic Hotel waar wij mogen genieten van een heerlijk lunch en een kort bezoek in het hotel (de High Tea in dit hotel is ook een aanrader). De bus brengt ons hierna bij Crumlin Road Gaol, een oude gevangenis waar je tegenwoordig een tour kunt doen, er waren hier tot 1961 zelfs nog executies. Hierna worden we afgezet bij de Belfast Cathedral (ga hier zeker ook even naar binnen, een prachtige kathedraal). We ontmoeten hier de gids voor de unieke Street Art Tour. Helaas begint het wel wat te regenen, maar daar zijn paraplu’s voor uitgevonden. Onze gids leidt ons langs de diverse schilderingen, de een nog mooie dan de ander en zo verschillend, dit is echt een aanrader om te doen en dan wel met een gids, want hij kan je alles vertellen over de achtergrond van de schilderingen. Na een lange dag checken we in bij ons hotel om even op te frissen en daarna gaan we dineren in Café Parisien, alweer een aanrader, gezellige sfeer en goed eten en uiteraard een keer het diner afsluiten met een echte Irish Coffee mmmmm.

De volgende ochtend is het na een heerlijk ontbijt alweer tijd om de stad te verlaten. We rijden via de Causeway Coastal Route en stoppen als eerste bij de Gobbins Visitor Centre, waar we veiligheidsinstructies krijgen en een helm om vervolgens met een gids “The Gobbins Path” te gaan lopen. Een prachtige wandeling langs de ruige kust en kliffen, over bruggen en door een grot en we zien zowaar ook een dolfijn in de verte en even later nog een zeehond. Je moet wel goed ter been zijn om deze tour te doen en hoge wandelschoenen zijn verplicht (als je die niet hebt dan kun je ze huren). Op naar het Ballygally Castle Hotel voor onze lunch. Hier zien we ook een deur uit de Game of Thrones (Door No9). Ik besluit voor de Fish en Chips te gaan en dat blijkt een goede keuze te zijn. Op naar het noorden, eerst nog een stop bij Portnareevy View Point waarbij je zicht hebt op de Carrick a Rede Rope Bridge (deze kun je ook op als je dat wilt, maar wij hebben daar geen tijd voor). We reizen verder naar Bushmills waar we naar de Bushmills Distillery gaan voor een Whisky proeverij, zeker leuk om te doen en na afloop kun je uiteraard Whisky kopen. We checken in bij het nabij gelegen Causeway Hotel. Ik heb het luxe deze reis, want we hebben overal een 1-persoonkamer en ook hier is een bad, dus na een lange en indrukwekkende dag maak ik daar dankbaar gebruik van. We eten vanavond in het hotel en ook hier worden we weer culinair verrast. Na een afsluitende borrel in de bar sluiten we de dag af.

Dan breekt onze laatste dag al aan, wat is de tijd snel gegaan, voor mijn gevoel ben ik hier al een week terwijl het nog maar de 4e dag is. We bezoeken The Giant’s Causeway, pal naast ons hotel. In het Visitors Centre kun je leuke souvenirs kopen. We gaan met een gids de route lopen, zo uniek hoe deze steenformaties zich hebben gevormd door het water, te bizar voor woorden eigenlijk en je moet het gewoon een keer zelf ervaren. Je loopt langzaam naar beneden en mocht je het te vermoeiend vinden om terug te lopen dan kun je met de bus terug (tegen een kleine vergoeding). Wij nemen ook de bus, maar meer omdat we anders tijd te kort komen voor de rest van ons programma deze dag. We gaan weer richting Belfast en maken onderweg een stop bij “the Dark Hedges” bekend uit de Game of Thrones. Het is niet groot, maar een weg met sprookjesachtige bomen. Helaas ook erg toeristisch en het is dus bijna onmogelijk om dit zonder mensen op de foto te krijgen. Aangekomen in de stad krijgen we een lichte lunch waarna we afscheid moeten nemen van onze Belgische vrienden, want zij vliegen vanaf Dublin terug en gaan dus met de bus die kant op. Wij vliegen vanaf Belfast rechtstreeks met KLM naar huis. KLM vliegt vanaf George Best Airport, een luchthaven dicht bij de stad (Belfast heeft nog een luchthaven, maar die ligt verder weg). Dit is echt ideaal en zou ik ook aanraden als je een stedentrip Belfast zou willen doen. Het waren enerverende dagen waarbij we een hoop hebben gezien en gedaan. Ierland is een heerlijke bestemming, zowel het zuiden als het noorden (het zuiden heb ik al eens eerder bezocht en het noorden kan ik nu dus ook afvinken). Laat je zeker niet afschrikken voor het weer, daar zijn paraplu’s voor uitgevonden en dat mag de pret zeker niet drukken.

Wil je meer weten over deze mooie bestemming? Ik vertel je er graag meer over.

Hartelijke reisgroet, Renata