Lesbos...authentiek en charmant

Suzanne Boekee on 11 June 2014

Deel dit:

Van de bestemmingen binnen Europa behoort Griekenland wel tot mijn favorieten. Je hebt er zo veel: mooie stranden, oude stadjes, veel bezienswaardigheden, leuke kleinschalige accommodaties en heerlijk eten! Er is geen massatoerisme en er zijn geen grote hotelcomplexen en die zullen er ook niet komen, aangezien het hele eiland een beschermd gebied is. Ik ben twee keer op Lesbos geweest, eerst met z’n tweeën en later met mijn gezin. Er is voor elk wat wils!

Na aankomst op de luchthaven halen we onze huurauto op en na ongeveer een uur rijden komen we in onze verblijfplaats aan: Anaxos. Dit ligt in het noordwesten en heeft een lang zandstrand. Het plaatsje zelf is vrij rustig, Petra ligt op vijf autominuten afstand.

Tijdens ons verblijf op dit prachtige, groene eiland hebben we het volgende bezocht:

Anaxos Is een rustig plaatsje met enkele souvenirwinkeltjes, supermarktjes en restaurants. Heeft een mooi zandstrand met typisch Griekse tavernes.

Molyvos Dit super sfeervolle dorp ligt op de hellingen van een heuvel waarboven een kasteel uittorent. Het heeft een kleurrijke vissershaven en pittoreske smalle straatjes. De aanblik van de gekleurde huisjes tegen de berg, met er bovenop het kasteel is prachtig. Molyvos is gericht op het toerisme, maar de bewoners zijn erin geslaagd de traditionele stijl zeer goed te bewaren. Opvallend in deze stad zijn de stenen huizen, alle huizen moeten van natuursteen worden gebouwd, volgens de wet, om het authentieke karakter te behouden. Er zijn veel leuke en goede restaurants en tavernes, de meesten hebben een prachtig uitzicht op de baai van Molyvos.

Met een klimmetje naar boven komen we bij de burcht. Vanaf de burcht heb je een mooi uitzicht over het stadje, de zee en de prachtige omgeving.

Eftalou Vanuit Molyvos ben je binnen een paar minuten rijden in Eftalou, waar de geneeskrachtige warmwaterbronnen zijn en een badhuis met thermale baden. Het plaatsje zelf is klein, het zand/kiezelstrand is uitgestrekt.

Skala Sykaminia Nog wat oostelijker ligt dit typisch Griekse havenplaatsje. Wat een plaatje! Griekser kan je het niet krijgen. Er zijn diverse restaurantjes en in het haventje hangt de inktvis aan een soort waslijn te drogen. Er zijn gezellige terrasjes. Ook is er een klein kerkje. Alles is klein hier! Erg pittoresk allemaal, je blijft foto’s maken!

Petra Dit kleine dorpje heeft een haventje, van waaruit boottochtjes vertrekken. Petra valt op door de hoge rots die zich in het midden van het dorp bevindt. Op die rots is een kerkje gebouwd. Petra is een gezellig toeristenplaatsje met smalle straatjes en steegjes en een mooi zandstrand. Langs het strand zijn diverse terrassen en tavernes.

Skala Kallonis Aan een grote baai in het zuiden van Lesbos ligt deze leuke plaats. Op het strand staan ligbedden en parasols die je kunt huren. Het strand loopt heel langzaam af, waardoor het hier echt ideaal is voor kleine kinderen. Verder zijn er diverse eettentjes voor een heerlijk Griekse maaltijd.

Het Versteende Woud We rijden richting Sigri, waar zich vlakbij het versteende woud bevindt. Dit woud is het grootste van de twee belangrijkste versteende wouden in de wereld. Het is ontstaan nadat een vulkaanuitbarsting de bomen heeft bedolven onder vulkanische as, twintig miljoen jaar geleden. Het is indrukwekkend om te zien dat de boomstammen zijn veranderd in steen en de kleuren zijn intens. Prachtig!

Lesbos is zeer geschikt voor de liefhebber van mooie natuur, oude, typisch Griekse plaatsjes en voor degenen die de authentieke Griekse keuken houden. Omdat het eiland in het oosten ligt van het Griekse archipel, is het eiland ook in het voorjaar al prima te bezoeken.

Deel dit:

Terug Naar Boven