De L is van Laos

Wanda Spohr op 20 July 2022
De L is van Laos

Laos is nog een authentiek Aziatisch land en wordt ook wel beschreven als het Thailand van 40 jaar geleden. Zelf ben ik er ruim 20 jaar geleden geweest en het was absoluut alsof de tijd er stilgestaan heeft. Het is nog puur, ruig en ongerept en het toerisme heeft het land nog niet overspoeld. Laos is lange tijd geïsoleerd gebleven en kent nog vele gebieden waar de natuur heerst. Je kunt in Laos nog echt de binnenlanden in en genieten van bergen, valleien, dichtbegroeide bossen, uitgestrekte laaglanden en de kronkelende Mekong rivier en voor je het weet zit je in een lokale bus met bergstammen zoals Hmong of de Karen en de kans is groot dat je met een kip of varken op schoot komt te zitten omdat er voor dieren geen aparte zitplek is.

Naast natuur kent Laos ook veel historie en cultuur. In Vientiane, de hoofdstad van Laos, vind je nog gebouwen die stammen uit de Frans-koloniale tijd. Luang Prabang staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kent prachtige oude tempels die in de typische, lokale stijl zijn gebouwd en prachtig bewaard zijn gebleven. Het stadje zelf ademt ontzettend veel sfeer uit. Het is dan ook heerlijk om door het kleine centrum te wandelen.

Een andere bezienswaardigheid is de mysterieuze ‘Vlakte der Kruiken’ in Phonsavan met veel grote en kleine kruiken. Niemand weet waar die kruiken precies ooit voor gebruikt werden en door wie maar juist dit mysterie maakt ze bijzonder.

Als je van Zuid-Laos zuidwaarts langs de machtige Mekong rivier naar Cambodja reist passeer je het eilanden gebied Si Phan Don. In het droge seizoen, als het waterpeil langzaam is gezakt, worden veel eilanden drooggelegd en ontstaan er zo’n 4000 eilandjes.

Thailand en Laos combineren? Reis comfortabel vanuit Chiang Mai naar Luang Prabang en geniet onderweg van het uitzicht. Je vaart twee dagen over de Mekongrivier de slowboat, waarbij je uitkijkt over groene heuvels en zelfs kennismaakt met de mensen die aan de oevers wonen. Onderweg kun je je vingers aflikken bij de smakelijke lokale gerechten aan boord. Wil je de tocht liever andersom doen? Dat kan ook!

Interesse in een reis door dit laidback land? Ik denk bijzonder graag met je mee over jouw ideale reisroute. Over het algemeen is de beste tijd om Laos te bezoeken in de maanden november t/m maart overigens.

Sabaidi, Wanda