Veel liefs uit: Lissabon

Wanda Spohr op 18 March 2023
Veel liefs uit: Lissabon

Ik ben dol op citytrips en vooral in een verrassende stad zoals Lissabon. Een bruisende stad met vele gezellige plekken, leuke bezienswaardigheden, veel heuvels, gastvrije en vriendelijke bevolking en vooral een hele fijne sfeer. Daarnaast is het ook nog eens superbetaalbaar. Er is zoveel te doen dat je zeker 3 dagen nodig hebt om Lissabon goed te verkennen, los van de mooie dagtrips die je vanaf hier kunt maken.

Dat laatste heb ik gedaan naar Sintra, een stadje wat 40 minuten met de trein van Lissabon afligt. Zodra je uit het station komt heb je het idee dat je in een sprookje bent beland. Hier vind je kleurrijke kastelen, paleizen en landhuizen die vaak omringd zijn door de mooiste tuinen. Tip: Quinta da Regaleira. Overal zijn verstopte paden, tunnels, bruggetjes en grotten. Wat je zeker niet mag missen in deze tuin is de ‘Initiation Well’. Dit is een 27 meter diepe put die via een wenteltrap negen verdiepingen onder de grond afdalen. Leuk feitje is dat de put nooit als waterput is gebruikt maar voor ceremoniële doeleinden.

Tips: Maak een ritje met de iconische tram 28 door de historische wijken Graca, Alfama en Baixa met smalle straten en steile hellingen. Voor 3 euro kun je zo lang blijven zitten als je wilt.

Proef een Pastéis de Belém. De gelijknamige bakkerij maakt ze al sinds 1837 volgens een geheim recept, dat alleen bekend is bij de eigenaar en de twee hoofdchefs. Pastéis de Belém is ook de enige bakkerij die het zo mag noemen. In de rest van het land worden ze daarom Pastéis de Nata genoemd. Er staat vrijwel altijd een lange rij voor de bakkerij maar het is het wachten waard. Het krokante bladerdeeg is gevuld met room en wordt rijkelijk bestrooid met poedersuiker en kaneel.

Ook het Jerónimos Monastery is gelegen in de wijk Belém en dit is één van de meest mooie gebouwen van Lissabon. Het klooster is gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. De ontdekking van deze zeeweg zorgde ervoor dat koning Manuel I de rijkste monarch van Europa werd. Het klooster is gemaakt van kalksteen en rijkelijk versierd met Oosterse en Moorse decoraties.

Fotografeer de bijzondere Santa Justa Lift. Dit is misschien wel een van de mooiste liften ter wereld.

Scoor leuke vintage op de rommelmarkt Feira da Ladra (dinsdag en zaterdag vanaf 09.00 uur)

Gezelligheid vind je in Lissabon overal maar een bar die je niet mag overslaan is Park Bar. Bovenop een parkeergarage vind je deze hippe rooftop bar met uitzicht op de gigantische rode brug Ponte 25 de Abril, het kleine broertje van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Rond zonsondergang draait er vaak een dj die tot laat in de avond doorgaat.

Meer tips? Ik help je graag!

Muito amor, Wanda

T. 06 - 23 44 91 29 www.travelcounsellors.nl/wanda.spohr Aangesloten bij ANVR, SGR, IATA en Calamiteitenfonds