Velkommen! Oslo

Wanda Spohr op 20 March 2022
Velkommen! Een Noorse welkomstgroet die je overal hoort in Oslo!

Oslo is misschien niet de 1e stad waar je aan denkt voor een stedentrip maar is een bezoek meer dan de moeite waard!

Het is een stad voor alle seizoenen! Terwijl de herfst de perfecte tijd is voor leuke kunsttentoonstellingen, staat de lente gelijk aan buiten een biertje drinken, tweedehandsmarktjes en het bruisende leven in de parken en straten van Oslo. In de winter kun je van het stadsleven genieten, en ook gaan kajakken op het fjord, op een slee van een heuvel naar beneden glijden en de skipistes verkennen die een korte metrorit van het stadscentrum verwijderd zijn. Omdat Oslo zo noordelijk ligt, zijn de zomerdagen ontzettend lang. Het wordt pas schemerig na middernacht en twee uur later komt de zon alweer op. Dat betekent dat het op heldere dagen nooit helemaal donker wordt. Genoeg tijd voor drankjes in het park en lange avondwandelingen dus! Daarnaast is het hèt seizoen voor allerlei festivals met als bekendste festival Øya, een vijfdaagsfestival in augustus: https://oyafestivalen.no/

Oslo is verrassend en één van de meest charmante hoofdsteden van Europa. De stad is historisch en modern tegelijk en ligt tussen groene heuvels en de blauwe Oslofjord.

Aanraders: - Voor een fascinerende reis terug in de tijd, bezoek het Vikingschipmuseum, het Kon-Tiki Museum en het Noorse Museum voor Cultuurgeschiedenis (Norsk Folkemuseum) - Als het nieuwe Munch Museum open gaat (met het strand vlakbij), kun je de werken van de beroemdste artiest van Noorwegen, Edvard Munch, bewonderen. Nu hangt dit nog in Nasjonalgalleriet - Geniet van het uitzicht op de stad en het fjord vanaf het dak van het moderne operagebouw met haar ijsbergachtige structuur - Wandel door Aker Brygge en Tjuvholmen, twee aan elkaar grenzende wijken die ooit Oslo’s scheepswerven waren. Vandaag zijn het de hipste delen van de stad. Hier ontdek je trendy boetiekjes, cafés, restaurants, bars, nachtclubs en galerijen. - Neem de ferry B1 van Aker Brygge, langs de eilandjes in het Oslo Fjord, weer tot Aker Brygge. De totale tocht duurt een uurtje en hiervoor heb je gewoon een ticket nodig voor het openbaar vervoer. Genoeg water gezien? Trek dan verder de stad in, naar wijken Tøyen en Grünnerløkka waar je echt ontzettend veel toffe streetart kan spotten - Bezoek in de zomer het eiland voor de kust, Hovedøya, een van de grotere eilanden, en vooral geschikt voor een dagtripje. Zo heb je hier diverse strandjes, kun je echt heel fijn wandelen én mag je hier barbecueën. - Oslo heeft zich al sinds lange tijd weten te profileren als culinaire bestemming. Eetgelegenheden variëren van gerenommeerde Michelinrestaurants tot trendy foodhallen en hippe foodtrucks. Een restaurant wat je eigenlijk niet mag missen is Arakataka. Zalig!

Kortom: er is meer dan voldoende te beleven in deze verrassende stad! Van cultuur tot natuur tot shoppen tot overheerlijk eten. Wanneer bezoek jij Oslo?

Ha det! Wanda