Welcome! Singapore

Wanda Spohr op 30 March 2022
Welcome! Of...selamat datang Huanyíng of Varave?pu! Dit zijn de 4 welkomstgroeten die je in de wereldstad Singapore, wat maar liefst vier officiële talen kent, hoort!

Bij Singapore denk je wellicht meteen aan een stopover bestemming om vanuit daar zo snel mogelijk weer door te vliegen naar Indonesië of nog verder door naar Australië. Toch is dat zonde! Singapore heeft zoveel te bieden en je kunt je makkelijk meerdere dagen in deze bruisende metropool vermaken. Singapore heeft echt voor ieder wat wils!

Singapore telt 5,7 miljoen inwoners en kent een enorme diversiteit. Er wonen Chinese, Maleisische en Indiase inwoners o.a. en dit zie je terug in de cultuur maar zeker ook in het eten en in de gebouwen. De meest levendige wijk is Little India. In Serangoon Road en aangrenzende straten zie je een mix van hindoeïstische en Chinese tempels, moskeeën en kerken, en stalletjes met typisch Indiase producten en bloemenslingers die geluk brengen. Één van de meest prominente religieuze gebouwen van Singapore is de Sultan Moskee die je in Kampong Gelam vindt. In deze wijk vind je tevens rond Arab Street en Haji Lane vele vintagewinkeltjes, jonge designers en hippe cafés.

Singapore kent een geschiedenis die zeker zes eeuwen terugvoert. Toen al was er op de plek waar je tegenwoordig Singapore vindt, sprake van een haven en een stad en heette het hier nog Temasek. Het was een redelijk belangrijke handelsplaats. In de 15e eeuw kreeg de stad de naam Singapura, waarmee de basis is gelegd voor het latere Singapore. Na enkele eeuwen waarin er verschillende machthebbers geweest zijn hebben de Britten het gebied waar Singapore lag gekoloniseerd in 1819 en stichtte Sir Thomas Raffles hier een handelspost. In het tegenwoordige Singapore zul je de naam Raffles nog met regelmaat tegenkomen. Aan de noordoever van de Singapore River staat bijvoorbeeld een wit standbeeld van Sir Raffles op de plek waar hij destijds aan land gekomen zou zijn

Singapore is een waar culinair paradijs. Je vindt er de oosterse en westerse keuken en zowel traditionele kraampjes met goedkope gerechten (de hawker stalls) als chique restaurants met Michelinsterren. . Sinds eind 2020 staat de hawkercultuur van Singapore op de UNESCO-lijst met immaterieel cultureel erfgoed. De hawkercultuur omvat een belangrijk deel van de identiteit van Singapore als een multiculturele samenleving. Door de eetkraampjes is er een levendige eetcultuur in Singapore.

Aanraders: - Bezoek Markthal Lau Pa Sat, Central Business District, een combinatie van historie, fascinerende architectuur en lokale eettentjes. - Ga vooral naar Hawker Chan, één van de restaurants met een Michelinster. De chef Chan Hong Meng is begonnen met een hawkerkraampje en is uitgegroeid tot internationaal gerenommeerde chefkok. Zijn befaamde kip en rijst in sojasaus is 's werelds goedkoopste Michelingerecht en kost nog geen 2 euro - Wandel door het 163 hectare grote Bukit Timah Nature Reserve waar naast vele vogelsoorten je ook Java-apen kunt vinden. - Laat wat ruimte over in je koffer of backpack want Singapore is een waar walhalla voor shopliefhebbers - Zoef met 60 km per uur naar beneden met de MegaZip tokkelbaan waarmee je van het bladerdak van de Imbiah-heuvel naar beneden gaat naar het witte zand van Siloso Beach - Bezoek een van de 11 bars die in Asia’s top 50 Best Bars ranking staan. Singapore is dé cocktailhoofdstad van Azië - Moedig Max Verstappen aan tijdens de nachtstraatrace in september. Het circuit wordt opgebouwd in het Marina Bay gebied, langs stadsiconen als Marina Bay Sands, de Singapore Flyer en Esplanade theater. -- Wandel over de Treetop Walk, een 250 meter hoge hangbrug in het Mac Ritchie Reservoir Park of kajak over de heldere wateren in dit park. - Ontsnap aan de stadsdrukte en bezoek een van de vele verrassend groene plekken zoals de Singapore Botanical Gardens of Sungei Buloh Wetland Reserve - Vergaap je aan de bekende iconen van de skyline van Singapore in Marina Bay: van Sands SkyPark, Marina Bay Sands tot Gardens by the Bay waar je geniet van een spectaculair uitzicht vanaf de Supertree Grove te midden van weelderige tuinen - Snorkel in een lagune met 20.000 vissen die verstoppertje spelen in het kunstmatige rif bij het Rainbow Reef bij Adventure Cove Waterpark

Toch minder tijd te besteden dit keer? Changi Airport een heuse bezienswaardigheid en toeristische attractie. Een sprankelende mix van restaurants, winkel en opvallende ruimtes. Kunst en natuur zijn op een unieke manier met elkaar verweven in de SHISEIDO Forest Valley, met een bos van 2000 bomen. In deze indoor oase bevindt zich een 40 meter hoge Rain Vortex, ’s wereld grootste overdekte waterval. Wel meer tijd? Informeer dan bij mij voor een 4-daags reisschema vol afwisseling.

Wanneer bezoek jij Singapore?

See you! Wanda