Zuid Afrika Krugerpark

Anja Gröbel on 01 May 2010

Deel dit:

Tijdens eerdere reizen had ik al gezien dat Zuid Afrika zich van andere Afrikaanse landen vooral onderscheidt door de diversiteit. Bij andere Afrikaanse landen komen de meeste mensen vooral voor de safari. Zuid Afrika heeft dat natuurlijk ook te bieden in vele soorten en maten. Nu was ik al vaak op safari geweest op verschillende manieren en op verschillende plaatsen. Meestal was dat in een “traditioneel” safariland. Tijd dus om eens te proeven hoe de safari in Zuid Afrika smaakt.

Begin mei ging ik een week een kijkje nemen in en rond het Krügerpark. Nu weet ik dat er in Zuid Afrika veel meer (private) safari mogelijkheden zijn, echter deze keer wilde ik mij concentreren op het Krügerpark en zijn omgeving. Dat is toch waar de meeste mensen, eenmaal op vakantie in Zuid Afrika, naar toe gaan. Het Krügerpark is eigenlijk enorm uitgebreid. Om de dieren meer ruimte te geven is een groot gedeelte van het hek met Mozambique weggehaald. Ook aan de west kant zijn veel hekken weg en zijn grote farms wat nu privé lodges zijn bij het park getrokken. Zo is er een gebied ontstaan wat veel groter is dan Nederland. Buiten sommige privé lodges mag je in het Krügerpark niet van de weg af. Ook is er een snelheidslimiet van 50 km/u op asfaltwegen en 40 km/u op zandwegen, en er wordt gecontroleerd! Dit alles natuurlijk voor de dieren en het beschermen van de natuur. Als je dan ook nog eens bedenkt dat je vanaf de wegen in het park maar 3% van de totale oppervlakte van het park kunt zien, dan kunnen de dieren zich goed verschuilen en is het echt hun park.

Er zijn vele biotopen in en om het park maar de meeste zijn toch al dan niet voorzien van dichte bosschages. Waar je bijvoorbeeld in de Keniaanse Masaai Mara over een vlakte kijkt en bijna tot aan de dieren kunt rijden, zou je denken dat het zien van dieren hier erg lastig is. Het tegendeel is waar. En juist omdat de wegen zo goed zijn is het ook erg laagdrempelig voor elke vakantieganger. Iedereen kan in principe zelf rijden, mits je je aan enkele regels houdt. Rijdt rustig en kijk goed om je heen. Vergis je vooral niet in de afstanden. Men moet voor donker het park uit zijn of in één van de kampen in het park. De grote kampen hebben alles, zowel rondavels die netjes zijn en van alle gemakken voorzien, als ook camping plaatsen voor de kampeerders. Restaurants, winkels, een bank, etc,etc. Er zijn ook voor de echte avonturier wat meer basale kampen waar alleen gekampeerd kan worden en men eigen proviand mee moet nemen. Er is alleen maar sanitair aanwezig.

Buiten het park liggen de privé lodges in vele soorten en maten. Van erg luxe tot erg basic. Vaak zijn dit oude farms die tot natuur farm zijn omgetoverd. Het nadeel kan zijn dat de farm relatief klein is en je safari gebied beperkt is. Soms heeft men afspraken met de buren en wordt er op elkaars terrein gereden om de dieren te vinden waardoor het gebied direct wat groter wordt. Je hebt hier wel een heerlijk gevoel van privé safari en dat vaak tegen zeer redelijke prijzen.

Binnen een dag zag ik in het Krügerpark, zonder gek te doen, de “Big Five”. Natuurlijk is dat geluk maar als je dan ook nog jagende wilde honden ziet (bijzonder) en sabel antilopen (zeer bijzonder) dan zie je dat er in het Krügerpark veel te zien is. Al met al kun je in Zuid Afrika van een fantastische safari genieten die je als je wilt helemaal in eigen regie kunt doen of je laat je heerlijk all inn verzorgen in een mooie privé lodge. Voor elk wat wils.

Deel dit:

Terug Naar Boven