Couleur locale op Cyprus

Corine Merkus-de Rooij on 02 November 2008

Deel dit:

Veel mensen denken niet aan Cyprus voor een vakantie in het voor of najaar. Zelf heb ik Cyprus in november bezocht, verwacht niet dat je elke dag strandweer hebt, maar het klimaat is aangenaam. Vooral in het voorjaar bloeien er volop bloemen en planten. De plaatsen zijn niet overvol meer met toeristen maar met de lokale bevolking wat ook zo zijn charme heeft. Uiteraard zijn alle restaurants en winkels het gehele jaar open.

Het eiland nodigt uit om met de auto verkent te worden, ik raad dan ook aan om op verschillende locaties te verblijven. Zo ben ik mijn couleur locale reis begonnen in het westen van Cyprus, Paphos. Deze plaats straalt een relaxte sfeer uit, in de authentieke vissershaven zijn vele terrassen te vinden. De plaats is ook wel bekend vanwege zijn vele bezienswaardigheden niet voor niets staat Paphos op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Mijn eerste hotel bevindt zich in het nog authentieke gedeelte van Paphos, ik wordt welkom geheten door een goedlachse Cyprioot en al gauw zit ik aan een tafel te genieten van een heerlijke meze. De volgende dag vervolg ik mijn reis naar mijn volgende bestemming het Troodos gebergte, maar niet voordat ik eerst een schitterende weg langs de kust heb gevolgd. Hier zijn de mooiste baaitjes van Cyprus te vinden, gecombineerd met een diepblauwe zee. Wat is nu heerlijker dan om te genieten van een lunch op een verlaten strand, was het nu leven als Aphrodite in Cyprus …….

Platres is een prachtig bergdorp gelegen in het hart van het Troodos gebergte, vooral voor wandelaars een waar walhalla. Hier lijkt de tijd stil te hebben gestaan, oude mannen zittend in de schaduw van enkele cederbomen een potje triktrak te spelen. Neem de tijd om alle mooie kloosters, kapelletjes en prachtige traditionele woningen te ontdekken. Grappig om te weten is dat je in het Troodosgebergte ook kunt skiën.

Als je in Cyprus bent mag een bezoek aan Nicosia , de hoofstad van Cyprus natuurlijk niet ontbreken. Wat mij intrigeerde was de scheidingslijn tussen het Griekse en Turkse gedeelte. De grens loopt dwars, van oost naar west, door de stad, ook wel ‘De Groene Lijn’ genoemd. Sinds april 2008 is de Ledrastraat in het centrum van Nicosia na 34 jaar weer opengesteld. Als ik aankom in Nicosia ben ik in eerste instantie teleurgesteld, door het moderne karakter van de stad en de hoge flatgebouwen. Maar al gauw kom ik er achter dat er achter de stadsmuur een schitterend bewaard oud stadscentrum te vinden is. Hier vind je kleine straatjes met boetieks, cafés, kraampjes met allerlei exotisch lekkers. En je vindt er zelfs een hamman. Ook kun je hier je hart ophalen aan de vele musea’s.

Een heerlijke afsluiter van deze reis is een verblijf in een Cypriotisch dorpje, omgeven door wijn- en olijfgaarden, in het zuiden van Cyprus zijn er vele mogelijkheden. Mijn keus is gevallen op Tochni, een authentiek en relaxed dorpje. Ik voel mij even een local, want mijn onderkomen een eeuwenoud dorpshuisje is nu gerenoveerd tot een luxe appartement. Verspreid over het dorp liggen deze verbouwde dorpshuisjes met eeuwenoude luiken en leistenen muren. Wat is nu heerlijker de dag beginnen met een duik in je eigen zwembad en dan langzaam naar de taverne te slenteren voor je ontbijt.

Ook de couleur locale sfeer proeven en ervaren op Cyprus, neem contact met mij voor de vele mogelijkheden!

Deel dit:

Terug Naar Boven