Route 62 van Kaapstad naar Port Elizabeth

Corine Merkus-de Rooij on 15 May 2007

Deel dit:

Wie kennis wil maken met Zuid Afrika, maar ook van goed eten en heerlijke wijnen houdt kan ik de tuinroute van harte aanbevelen! Kaapstad is een heerlijke plaats om te starten, ik verblijf in een boutique guesthouse gerund door een Belgisch echtpaar. Met veel passie vertellen ze over de vele excursie mogelijkheden en krijg ik de laatste restaurant tips te horen. Als ik ’s ochtends de gordijnen open doe is het eerste wat ik zie de Tafelberg, wat wil je nog meer! Ik begin mij rijavontuur op het Kaapse schiereiland, het duurt even voor ik door heb dat robot Zuid- Afrikaans is voor stoplicht. Wat eigenlijk wel zo handig is om te weten als je de weg vraagt. Het Kaapse schiereiland is eigenlijk één grote dierentuin, smokingvogels (pinguïns), struisvogels, bontebokken, zeehonden je kunt ze allemaal tegenkomen.

De excursie welke bij mij veel indruk heeft gemaakt is Robben Island, de gids is een ex gedetineerde en neemt je mee terug in de tijd. Ongelofelijk om in de witte kalksteengroeve te staan waar de gevangenen elke dag moesten werken zonder bescherming voor de ogen. Om deze reden zijn veel gevangenen ook blind of slechtziend geworden.

Vanuit Kaapstad begin ik aan de beroemde Route 62 het Zuid-Afrikaanse antwoord op de Route 66 in de USA. Deze autoroute in Zuid-Afrika is ook erg bekend vanwege de vele wijngaarden die langs de route liggen in bijvoorbeeld Paarl, Worcester en Robeterson. Het zijn er zelfs zoveel, dat Route 62 de langste wijnroute ter wereld is. Mijn eerste stop is het schilderachtige plaatsje Stellenbosch, omringd door wijnboerderijen en te midden van de prachtige natuur. Een bezoek aan een wine-estate mag uiteraard niet ontbreken, er gaat niets boven een heerlijk glas Zuid Afrikaanse wijn!

Oudshoorn de struisvogelhoofdstad van de wereld is mijn volgende stop, je kan een ritje op de rug van een struisvogel maken maar meer besteed aan mij is de struisvogelbiefstuk. De eigenaar van de lodge is tevens eigenaar van een struisvogelfarm en beschikt over het lekkerst stukje vlees! Met een goed gevulde picknickmand rij ik de volgende dag vanuit de lodge naar de Swartberg Pass, één van de mooiste bergpassen ter wereld . Aangekomen op de top heb je een adembenemend uitzicht over de Karoo. Een fotomomentje.

Het wordt tijd om het binnenland achter mij te laten en mijn reis te vervolgen naar de kust, de lodge in Plettenberg Bay is weer een pareltje! De lodge is gelegen aan 3 grote vijvers met honderden waterlelies. Elke kamer heeft hier uitzicht op, de eigenaresse is een echte keukenprinses en samen met haar man doen ze er alles aan om je in de watten te laten leggen. Op aanrader van de Nederlandse eigenaren bezoek ik de volgende dag Tsitsikamma Natonal Park, schitterend gelegen aan de kust van de Indische Oceaan. Je kunt hier kiezen uit verschillende wandelroutes, en als je geluk hebt zie je de dolfijnen boven het water uit springen!

Als kers op de taart sluit in mijn reis af in het Addo Elephant National Park, zoals de naam doet vermoeden, zijn de olifanten in overvloed aanwezig in het wildpark: Het zou moeilijker zijn ze niet, dan wel te zien. Olifanten begeven zich veelal in grote groepen door het wildpark, er zijn er meer dan 400! Maar er is zoveel meer: je wordt vanzelf een ervaren wildlife-spotter als je kudu’s en stokstaartjes kunt ontdekken! In een aantal gebieden, met name bij de waterplaatsen, kun je makkelijk dieren van ver zien aankomen.

Met pijn in mijn hart neem ik afscheid, maar dat heb ik eigenlijk altijd als het weer tijd is om het Afrikaanse continent achter mij te laten.

Deze reis kan uiteraard ook gecombineerd worden met het noorden van Zuid Afrika, met alle plezier stel ik een onvergetelijke reis voor u samen!

Deel dit:

Terug Naar Boven