Roadtrip met tieners door Frankrijk en Spanje

Ingrid van de Rijdt op 15 July 2019
Deze zomervakantie maakte ik met mijn gezin een roadtrip door Frankrijk en Spanje. Een Dordogne-Bordeaux-surfcoast Aquitaine-San Sebastian-Rioja roadtrip. Zes adresjes. 4000 kilometer. Van stad tot strand en van cultuur tot food. Alles zat in deze roadtrip. Genoeg afwisseling, en dat is ook nodig als je het kinderen van 17, 15 en 13 jaar naar de zin wilt maken. Iets voor hen, iets voor ons en iets voor samen. Zij blij, wij blij!

We begonnen onze vakantie op een prachtige authentiek Frans domein in de Dordogne. Beter gezegd in de Lot, want zodra je dichterbij de rivier de Lot zit dan bij de Dordogne, praten ze in dit gebied over de Lot. Of nog beter: de Lot & Garonne streek.

Op Mayne la Boulede verbleven wij in een prachtig gerenoveerde Franse schuur, onderdeel van een petit gehuchtje net buiten Monflanquin, met in totaal vijf vakantieverblijven voor gezinnen. Op het domein zijn twee zwembaden. Iedere dag organiseren de gastheer en -vrouw Rolf en Karen leuke activiteiten waaraan je kunt deelnemen: wijnproeverij, creatieve workshop, massage, yoga clinic, table d’hote. Vrijheid, blijheid, geldt hier. Je bent niets verplicht, en het is ook heel goed mogelijk om je een hele dag te vermaken op je eigen plekje, met alle privacy, of om er een dag op uit te gaan in de omgeving. En de dag begin je natuurlijk met heerlijk Frans baguette, een pain of croissantjes. Die bestel je een dag van tevoren en dan ligt het ’s ochtends voor je klaar in een mooie rieten mand in een oude Renault 5.

Actviteiten: - Met de kinderen gingen we een dag kanovaren op de rivier de Dordogne. We vertrokken vanuit La Roque Gageac. Over een afstand van 7 kilometer kanoden we met een lekkere stroming langs dorpjes als Castelnaud, Beynac en Les Milandes. Je kunt zo lang over de tocht doen als je wilt. Leuk om een picknick mee te nemen – in de waterdichte ton – en onderweg aan te leggen op een van de strandjes. In de dorpjes kun je ook je kano aanleggen en uitstappen om het dorpje op je gemak te bekijken. - Waterpark Aux Etangs du Bos was ook zwaar favoriet deze vakantie. Een uitdagend wipeout parcours van opblaasbare klimtoestellen in het water. Spierballen, uithoudingsvermogen en lef zijn hiervoor nodig. Waterpret verzekerd!

Eten & drinken: - Een paar keer per week konden we bij eigenaren Karen en Rolf aanschuiven voor een table d’hote. Een heerlijk diner onder de bomen in de prive tuin, met prachtige lichtjes en een sfeervol gedekte tafel. - Le Caillau – fantastisch restaurant met mooi terras en goede wijnen - Bassiviere – fijn restaurant van Nederlandse eigenaren, plus leuke brocante shop!

Dorpjes: Teveel om op te noemen en lekker Frans: Monflanquin, Belves, Monpazier, Villereal. En iets verder weg liggen Bergerac en Bordeaux en de wijngebieden. Of doe zoals wij: boek een paar dagen Bordeaux!

Lees alles over Bordeaux in het volgende blog. Wat een mooie stad! Over de onvergetelijke surfweek lees je binnenkort. En ook over onze Spaanse roadtrip lees je binnenkort meer. Over het fantastische eten in San Sebastian, het prachtige groene Spaans Baskenland en over de culinaire hoogstandjes en schitterende wijnbodega's in de Rioja streek. Wordt vervolgd!