Ontdek de parels van de regio Puglia in Zuid-Italië

Cisternino – goed begin van de rondreis

De rondreis begint in het plaatsje Cisternino. Cisternino is één van de mooiste plaatsen van Italië en een goed uitgangspunt van de rondreis. In de stad vind je smalle straten, steile trappetjes, balkonnetjes en kleurrijke bloemen. Loop richting het uitzichtpunt om het platteland met de kenmerkende muurtjes en trulli te bewonderen.

Florence van het zuiden

De volgende dag reis je af naar Lecce en Gallipoli. Lecce wordt ook wel het Florence van het zuiden genoemd en is één groot openluchtmuseum. Het is een echte barokstad met tientallen kerken en reusachtige pleinen. Ga uiteraard op zoek naar een echte Italiaanse lekkernij, de pasticciotti. Het valt op dat er naast de prachtige architectuur van de stad nog veel meer te bewonderen is, namelijk de basiliek. Na de lunch reis je door naar het vissersdorpje Gallipoli. Elke ochtend vertrekken de vissersboten vroeg om de restaurants van verse vis te voorzien. Het is makkelijk in te vullen waar je vanavond zal gaan eten. Maar voordat het zover is, slenter je door de smalle straatjes om te winkelen en loop je naar het zandstrand.

Otranto en Ostuni – la città bianca

Tijdens deze rondreis bezoek je ook de stad Otranto. Otranto is de meest oostelijke stad van Puglia. Het is tevens de eerste stad dat is ontdekt door de toeristen. De stad kent een bewogen geschiedenis en dit is goed terug te zien in de uitstraling van de stad en de kathedraal. Vervolgens reis je door naar Ostuni. Persoonlijk wel één van onze favoriete stadjes in Zuid-Italië. Ostuni wordt ook wel la città bianca genoemd (de witte stad). Als je komt aanrijden zie je de zon fel op de huizen stralen. Wat een prachtig gezicht. Wist je dat de inwoners van Ostuni elk jaar hun huizen verplicht wit moeten verven? Naast een wirwar van de charmante straatjes heeft Ostuni ook leuke winkeltjes en stijlvolle barretjes waar je heerlijk kunt genieten van de lokale specialiteiten.

Trulli en tradities

De volgende stop is Alberobello. En wellicht heb je ze weleens gezien, de trulli. Alberobello is de hoofdstad van de trulli. Het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele ronde witte huisjes staan. Ze zijn gebouwd zonder cement of fundering, alleen met kalksteen. De kegelvormige daken zijn soms versierd met symbolische, religieuze of ronduit mysterieuze symbolen om naar verluidt het kwaad buiten de deur te houden. Bezoek een trulli-huisje, wat bijzonder is het om dit van binnen te zien.

Het mysterieuze Matera

Het hoogtepunt van de rondreis is toch wel het bezoek aan Matera. Matera ken je misschien van films, maar in het echt is het nog meer bijzonder. Matera is een wirwar van witstenen huizen, kleine steegjes (rots)kerken en grotwoningen, bovenop, naast en soms in elkaar!

Bari, hoofdstad van de regio Puglia

De laatste stop is Bari, de hoofdstad van de regio Puglia. Bari is een heerlijke havenstad. Er hangt een mediterrane sfeer, niet alleen vanwege de eeuwenoude tradities, maar door de prachtige plekken en de geur van het eten. Bezoek onder andere de straat van de oortjespasta, waar de vrouwen overdag de lekkerste orecchiette (oortjespasa) maken. Kortom, Bari is een goede afsluiter van de rondreis.

Highlights van een Oman rondreis

18 juli 2024

Een reis van 8-12 dagen biedt je de perfecte gelegenheid om een goede indruk te krijgen van Oman. Je ziet verschillende historische, culturele en natuurlijke hoogtepunten en je zit geen dagen in de auto. In deze blog lees je welke plekken je niet mag missen tijdens je reis door Oman!

Unieke accommodaties van Oman

18 juli 2024

Oman biedt een enorme diversiteit van unieke accommodaties die je reis extra bijzonder maken. Van luxe 5-sterren resorts tot traditionele bedoeïenen kampen. Voor elk budget is er een bijzonder verblijf mogelijk. Wat heeft jouw voorkeur?

Hotelparels in de regio Puglia in Zuid-Italië

27 juni 2024

In deze blog delen wij insider-tips en aanbevelingen om jouw verblijf in de betoverende regio Puglia net zo memorabel te maken als het landschap zelf. Ontdek de beste plekken om te overnachten in Puglia!