Lente in Nara

Maaike Boots op 04 April 2019
De vergankelijkheid van het bestaan

Poëzie in het neerdwarrelen van de kersenbloesem, door de wind weggeblazen op het tempelgebied van de Horyuji.

In 2014 op 4 april bezoek ik de Horyuji in Nara als onderdeel van een heerlijk lente-reis door Japan. Ik tref het, want juist op die enigszins grijze dag ontdek ik dat het fragiele kersenboompje in een hoek van het terrein door de kille, gure wind die ook de banieren van de tempel omhoog blaast, zijn blaadjes verliest. Ze fladderden door het tempelcomplex en geven het geheel iets van luchtigheid. Ik wist het al ronddraaiend vast te leggen met mijn smartphone. Een uniek mooi moment...'ichi-go, ichi-e' zeggen ze in Japan. Dat betekent: 'Iedere ontmoeting is uniek'. Het is een tekst die bij theeceremonies wordt gebruikt voor een moment van contemplatie. Zen.

Er zijn veel haiku's, gedichten geschreven, en andere kunstwerken gemaakt over 'sakura', het symbool van de lente in Japan. Het heeft ook altijd iets weemoedigs. Het is zo mooi, die bloei van de kersenbloesem, maar het duurt maar zo kort. Voor je het weet is het alweer voorbij. Gelukkig is Japan een langgerekt eilandenrijk en kun je als je rondreist door Japan in de periode eind maart - eind april altijd wel ergens een fruitboom in bloei zien: laat je verrassen door de juiste locatie, het juiste moment.

Vanaf eind januari worden er ieder jaar plattegronden gepubliceerd met de voorspellingen per locatie voor heel Japan en ook per stad: het front van zuid naar noord, van warme gebieden naar koudere (hoger gelegen) delen van het eilandenrijk. In Kyoto geven de tempels aan wanneer ze verwachten dat de kersenbloesem in volle bloei zal staan. Op veel plekken wordt ook speciale avondverlichting georganiseerd. Men kleedt zich in kimono voor de gelegenheid. Japanners gaan na het werk met collega's of in het weekend met het gezin heerlijk picknicken in parken onder de kersenbloesem om te genieten van dit moois en elkaars gezelschap: 'Hana-mi' (letterlijk: kijken naar de bloemen). Een levendig spektakel vaak met karaoke, lekkere bento-lunchdoos of sushi en sake. Leuk om te zien en erbij aan te sluiten, bijvoorbeeld in het Ueno-park in Tokio.

Nara ligt zo'n 40 km ten zuiden van Kyoto. Ideaal voor een dag-excursie of om een of meerdere nachten door te brengen. De Horyuji is de oudste tempel van Japan. Een heilige plek met een pagode die de meest mystieke relikwieën huisvest. In een ernaast gelegen museum zijn de originele kunstobjecten en tempelschatten te bewonderen. Op het terrein bevindt zich het oudste houten gebouw ter wereld, in 607 door prins Shotoku gemaakt. De Yume-dono, Hal der Dromen, uit 739 op de plek waar de prins zijn soetra's bestudeerde, is het mooiste achthoekige gebouw in Japan. De tempelwachters dateren van 711, toen Nara de hoofdstad was van Japan (710 - 784). In die periode werd het Boeddhisme in Japan vanuit China geïntroduceerd. Alleen al hier kun je een hele dag doorbrengen.

Naast een bezoek aan deze bakermat van de Japanse cultuur zijn redenen om naar Nara te gaan natuurlijk de vele hertjes -boodschappers van de goden- die er rondlopen, Het Nationaal Museum, de Kasuga-jinja-schrijn met zijn botanische tuin, festivals met Noh-theater, en de grote bronzen boeddha in de Todaiji-tempel: het grootste houten gebouw ter wereld. Indrukwekkend!

Ook in andere seizoenen kun je verrast worden door de schoonheid van de Japanse natuur. Zowel de zomer als de herfst, de winter, en zelfs het regenseizoen in juni heeft zijn charmes waardoor reizen door Japan het hele jaar door uitstekend mogelijk is. Neem gerust contact met mij op als je wilt weten wat de beste opties zijn, zodat ik de perfecte reis voor je kan opstellen.