Zomer in Ueno Park, Tokio en Fushimi Inari, Kyoto

Maaike Boots op 01 August 2018
Als je denkt aan zomer in Japan denk je misschien wel aan stranden en de zee. Nederlanders trekken in de warme zomer graag ter verkoeling naar het water. Japanners doen dat ook, maar daarnaast hebben zij ook nog de Japanse alpen. De zomer begint op 20 juli, wanneer meestal het regenseizoen (van midden juni tot midden juli) voorbij is. Het is dan ook alsof er een warme deken over je heen valt als je in Japan arriveert: hoge luchtvochtigheid. De schoolvakanties beginnen en de stranden worden ingericht om te kunnen zwemmen. Er zijn strandwachten en er zijn op sommige plekken zoals in Kamakura, maar ook in Chiba, de SetoNaikai binnenzee en langs de oostkust op veel meer plekken door het hele land, strandpaviljoens. Zeilen is ook in Japan populair en fijn om te doen in de zomer. Wat de Japanners vooral graag doen is lekker de bergen in! Wandelen in Kamikochi of elders op Honshu of Hokkaido. De paden tussen Tsumago en Magome of in Nikko zijn heerlijk deze tijd van het jaar.

In 2018 heb ik mijn dochter die dan net 18 is geworden uitgenodigd voor een rondreis door Japan. Voor het eerst gaat ze mee naar Kyoto, samen met haar vriend. We overnachten in ryokan, minshuku en hotels, en zien veel authentieke plekken. Natuurlijk is het ook heel leuk om Japanners te ontmoeten, zoals de familie Katsuzaki waar we in een plaatsje net buiten Kanazawa verblijven. In Nikko gaan we raften. Er zijn ook drie zussen, dertigers, mee. Zij gaan in een grote boot om zich de wilde rivier af te laten roeien. We gaan naar Hakone, doen een boottochtje op het meer en nemen de kabelbaan over de vulkanische heuvels van de spectaculaire Owakudani-vallei. Aan het Chuzenji-meer staat ook een tempel met een grote rode torii- poort aan het water; de toegang tot de goden.

Luchtige kleding, een zomerse Japanse katoenen kimono draag je heerlijk nadat je in een verfrissend bad bent geweest voor het avondeten wordt geserveerd in de ryokan. Altijd op tijd. Daarin kun je na het eten ook nog de straat op. Voor een festival bijvoorbeeld. Er zijn deze tijd van het jaar veel oogstfeesten, maar ook vuurwerkfestivals, zoals het laatste weekend van juli in Tokio bij de Sumida-rivier. En dan zorg je natuurlijk altijd dat je een waaier -sensu of uchiwa- bij je hebt. Een mooie plek om te bezoeken in Tokio is het Ueno-park met een grote vijver met heel veel lotusbloemen die begin augustus in bloei staan. In de tempel in het midden van het complex kun je aanschuiven als er sutra's worden gelezen of mantra's gezongen door de monniken. Een mooi moment voor meditatie en reflectie.

In Kyoto is het pad van de Fushimi-Inari heel fijn om te wandelen. De duizenden rode poortjes die door donateurs zijn geschonken, leiden naar het heiligdom op de top van de berg en naar een andere tempel via een mooi pad. Omdat de warmte tussen de bergen blijft hangen die Kyoto omringen, is het niet aangenaam om lang in de stad te blijven. Gelukkig hebben de hotels en winkels, musea allemaal goede air-conditioning, maar het is het beste om alleen 's ochtends vroeg of na zonsondergang naar buiten te gaan, of anders gewoon lekker aan de poolside of op een terras langs de rivier op een koele plek te verblijven. De vele tempels en mooie zen-tuinen zijn vaak al vroeg open en het is heerlijk wandelen langs het filosofenpad en rondom Kodaiji voor het ontbijt. Gion, de geisha-wijk begint pas in de avond tot leven te komen. In de middag is het wel de moeite waard om een show te bekijken in Gion corner of om een thee-ceremonie bij te wonen. Fietsen door Kyoto is ook erg populair geworden en goed te doen, vooral onder begeleiding van een gids. Als je het leuk vindt, kun je je ook in een kimono laten aankleden en als een Japanse/ Japanner door de stad lopen. Wij genoten van het spirituele Obon-festival dat drie dagen lang duurt in augustus om de voorouders te eren. We genoten van het eten bij de stalletjes op straat en natuurlijk op zijn tijd een heerlijke bento voor de lunch. In Kyoto steken ze na zonsondergang houten staafjes in brand die zijn beschreven en door de Shinto-priesters zijn gewijd, hoog boven op de bergen in de vorm van de kanji 'dai' dat 'groot' betekent. Vanaf de oever van de rivier konden we het zien. Lampionnen worden aangestoken met daarin een aandenken aan een overledene. Een heel bijzondere, emotionele, indrukwekkende gebeurtenis.