Omgeving Fethiye ontdekken

Madelon Pieters op 09 June 2016
Fethiye en omgeving

Fethiye ligt aan de de Lycische Kust . Het internationale vliegveld van Dalaman ligt slechts op 50 kilometer afstand van het centrum. Fethiye heeft een Middellandse zee klimaat met hete, droge zomers en warme, natte winters. Fethiye is omgeven met hoge grijze bergtoppen waaronder pijnboombossen tot aan de stranden in de helder blauwe baaien lopen. Het is een grote stad met een gezellige haven en een groot winkelcentrum.

Naast Fethiye ligt een strand, Calis genaamd. Hier zitten ook veel hotels, appartementen en villa’s, die je huren kunt. Calis kent veel restaurantjes en wat winkeltjes. Het centrum van Fethiye kent vele winkeltjes en een kleine bazaar. Een ding wil ik zeker aanraden in Fethiye Centrum. De vismarkt! Zo ontzettend lekker en gezellig! Midden op een plein staat een grote vismarkt. Hier kies je zelf je vis uit. Alles is er en vers gevangen. Daarna zoek je zelf een restaurantje uit wat er om heen zit. Je vis word gebracht en bereid zoals jij dat wilt. Je kan eerste lekkere mezes kiezen en natuurlijk moet je de Turkse raki proberen. Vaak is er ook live muziek die langs de tafeltjes komt. Hou je niet van vis kun je ook gewoon vlees bestellen. Maar proef de sfeer! Verder in het centrum veel leuke winkels. Je kunt vanuit het centrum maar de haven lopen. Hier liggen veel boten die dag trips doen. Ook zeker een aanrader, je komt op de leukste en mooiste plekjes om te snorkelen en te zwemmen en in de middag lekker BBQ-en. In deze regio kom je veel zeeschildpadden tegen. In de haven verblijven ook een paar grote!

Ölüdeniz is zeker een paradijselijk plekje. Met de Dolmus kom je hier in 20 min vanuit Fethiye. Van De Blue Lagoon zie je dan ook op veel foto’s van Turkije voor bij komen. Ölüdeniz is een klein dorpje aan zee met gezellige restaurantjes barretjes en leuke winkeltjes. Het staat bekend om de Blue Lagoon maar ook om het paragliden. Kijk om je heen en je ziet talloze paragliders naar benden komen. In het dorpje zelf zitten een tal van aanbieders hier mee. Een sprong duurt ongeveer 45 minuten. Naast de excursiewinkels zitten er gezellige restaurantjes en winkeltjes. Durf je de sprong niet aan dan is het zeker aan te raden om wel een keer de bus naar boven op de Baba berg te nemen. Hier heb je een prachtig uitzicht! De Blue Lagoon ligt in het verlengende van het stads strand. Om hier naar binnen te kunnen betaal je een paar lira. Van dit geld word het gebied onderhouden. Het is een blue Flagg strand wat inhoud dat het beschermd is en heel schoon. Je kan rond om de lagoon lekker aan het strand liggen. Prachtig helder water waar de visjes uit je hand eten als je een stukje brood meeneemt. Ook kunt hier een waterfiets en kajak huren. Er zit een restaurant waar je eten en drinken en ijsjes kunt bestellen. Vanuit Ölüdeniz kun je met verschillende boottrips mee. Deze gaan onder andere naar de vlindervalei waar zeker in het voorjaar talloos verschillende soorten vlinders zijn. Maar ook als je een stukje loopt bij een waterval uitkomt. Ook ga je naar mooie baaitjes en strandjes. Verder zijn er excursies te doen als een jeep of quad safari. Ook is het bezoeken van Karakoy een aanrader. Een spook stad. In 1922 is het dorpje verlaten door de Grieken. Leuk om hier door heen te wandelen en aan te raden om er te ontbijten. Heerlijk Turks ontbijt met verse ingrediënten en vers brood! Voor de sportieveling kun je een stuk van de Lyciaway lopen. Je komt op de plekken met het mooiste uitzicht!

Heb je een rijbewijs dan is het ook zeker de moeite waard om een paar dagen een auto te huren. Zo zie je toch weer andere mooie verborgen plekjes dan als je met het openbaar vervoer gaat. Goed om te weten is dat je in Turkije een goede verbinding hebt met Dolmus busjes die overal heen rijden voor een paar Lira.

Wil je nog meer tips en informatie over Turkije of een ander land, neem contact met mij op door mij bellen of te mailen.