Patara

Madelon Pieters op 20 September 2018
Patara -Turkije De eerste keer dat ik in Patara was, kan ik mij nog goed herinneren.. Het was gewoon een dagje op pad vanuit Olu Deniz waar we toen verbleven.

Als je bij Patara aan komt rijd je eerst door de antieke stad Patara heen. Er zijn hier veel archeologische resten te vinden. Bijzondere zijn het Theater, en de Triomfbogen. Verder zijn er tempels, altaren en wegen. Je betaald hier een paar Lira om binnen te komen. Hiervan word het gebied onderhouden. Er word nog steeds gezocht en heropgebouwd door archeologen.

Na deze stad kom je bij het begin van een van de mooiste stranden. Patara plaji. Het strand is 22 km lang en word ook wel zijdestrand genoemd omdat het zo zacht is. Op dit stand komen ook de zeeschildpadden hun eieren leggen, en is daarom ook beschermd.

Het is een heerlijk strand, geen massa toerisme maar rustig. Er zit heen strandrestaurant waar je wat kunt eten en drinken. Ook zij hier douches en kleedruimtes. De zee is rustig en loopt heel langzaam af naar het diepe water. Er zijn niet veel golven. Dus ook heerlijk voor kleine kinderen.

De jaren erna zijn we een aantal keer in het dorpje Gelemis gaan overnachten. Dit dorpje ligt naast Patara. Er rijd een treintje naar het strand, maar ook lopend is het goed te doen (20 miniuten) Het dorp is klein maar erg gezellig. Het telt een aantal hotels. Geen grote all-inclusief concepten, maar vooral familie hotelletjes. De vriendelijkheid en behulpzaamheid staan hier boven aan. Gelemis telt ook een aantal restaurants en een paar kleine winkeltjes. Het is er rustig en trekt vooral mensen die rust willen, wat van de mooie omgeving willen zien en backpackers die de Lyciaway aan het lopen zijn. Excursies zijn er ook te doen. Kanovaren, Satlikentkloof bezoeken, paardrijden, dagje Kalkan en Kas, of een stuk van de Lyciaway lopen. In een volgend blog zou ik hier over meer vertellen. Wat je zeker niet moet missen hier is de zonsondergang in de duinen. Prachtig! Er is een grote berg duin die elke keer weer iets verplaatst. Prachtig om hier te zitten en te genieten van het mooie uitzicht! Om bij deze duinen te komen heb je wel een taxi nodig of zoals wij, een behulpzame hoteleigenaar die je graag de mooiste plekjes laat zien. En als het donker is, kijk een naar boven! Zoveel sterren!

Geniet in dit dorpje van de rust, de natuur en het heerlijke verse eten wat met veel liefde gemaakt word. Hier proef je Turkje