Weekend Parijs

Margriet Noort on 01 July 2014

Deel dit:

Weekend Parijs

Het leek zo kort, 2 dagen Parijs, maar als je per Thalys reist, ben je snel ter plaatse en kun je in die 2 dagen toch nog heel wat doen en zien.

Op zondagmorgen zat ik om 09.30 in de trein richting Parijs, het weer was prachtig en de reis verliep heel voorspoedig en voor de middag ben je al op de plaats van bestemming. Er is wel wat te zeggen voor het reizen per trein, geen uren voor vertrek al op de luchthaven rondhangen, 10 minuten voor het vertrek op het perron staan is voldoende!, geen vervelende veiligheidscontroles en een stuk meer beenruimte. Omdat ik 1e klasse reisde, was er koffie en een ontbijtje inbegrepen, evenals gratis wifi. Tot Brussel gaat de Thalys nog niet heel hard, maar daarna komt hij echt op gang en vliegt het landschap voorbij. Je komt midden in de stad aan, op het Gard du Nord en vandaar kun je per metro alle kanten op. Eerst natuurlijk naar het hotel om de weinige bagage weg te brengen, want wat het je per saldo nodig voor 2 dagen…………..

Het was niet mijn eerste bezoek aan Parijs, maar toch is het altijd weer leuk om er even te zijn. Ik heb heerlijk over de Champs Elysee geflaneerd, natuurlijk de Arc de Triopmphe bewonderd, evenals de Opéra en Hotel des Invalides (het graf van Napoleon) en genoten van de mooie bruggen over de Seine. Aan het eind van de eerste dag heb ik een picknick gehad bij de Eifeltoren, dat was ontzettend leuk. Je kan dit in allerlei variaties doen, ook leuk als je je “lief” ten huwelijk wilt vragen, of een huwelijksdag wilt gedenken. Je kan er zelfs voor kiezen om een compleet diner te laten verzorgen. Echt een aanrader! Na de picknick ben ik de Eifeltoren opgegaan, met voorrang naar de 2e etage (ook dat is vooraf te boeken), scheelt een heleboel wachttijd bij de altijd drukke liften. En toen verder naar de 3e etage. Inmiddels was het donker en wat heb je dan een mooi uitzicht over de Lichtstad, ze doet haar naam eer aan. Overigens, een goedkoper alternatief is Tour Montparnasse, minder druk, sneller boven en en voordeliger. Bovendien heb je daarvandaan dan zicht op de Eifeltoren, ook bijzonder. Tour Montparnasse is ook vooraf te boeken, al dan niet met een glas champagne op de 56e verdieping.

Maandagmorgen had ik een fietstocht o.l.v. een gids. Je fietst langs een aantal bekende plaatsen: de Eifeltoren, het Louvre, een aantal bruggen, Place de la Concorde, het monument voor Diana (bij het viaduct waar ze haar dodelijke ongeval heeft gehad), langs de Seine, kortom, je ziet de stad weer eens van een andere kant. De metro is natuurlijk supersnel, maar je ziet zo weinig van de stad. Alternatief is natuurlijk een wandeling, je kan kiezen voor diverse thema's, ook onder leiding van een gids, maar deze keer dus de fietstocht. Het is prettig om dit vooraf te regelen, ter plaatse is het vaak niet meer mogelijk, omdat het gewoon volgeboekt is.

Na de fietstocht met de metro naar Montparnasse en de Sacre Coeur, deze ligt een stukje hoger en ook hiervandaan heb je een leuk uitzicht. Het is er altijd druk met mensen die op de trappen zitten en op het schilderspleintje moest ik echt even op een terrasje zitten, met een wijntje en genieten van alle mensen die langslopen en het zonnetje natuurlijk.

Rondom Montmartre heb je veel leuke winkeltjes waar het relatief goedkoop is. Er zijn ook tal van restaurantjes en barretjes, dus volop vertier. Natuurlijk ben ik ook even de Sacre Coeur binnen gegaan.Vanaf beneden zijn het aardig wat treden voor je boven bij de basiliek bent, maar als je een ov-kaart hebt, kun je met de Furnicolare, een schuin treintje die je de heuvel op of af brengt. Ik heb de trap genomen, het was prachtig weer en ik vind het leuk om langs al de mensen die op de treden zitten te lopen. Je hoort allerlei talen en dat geeft weer aan hoe populair Parijs is onder de toeristen. Boven gekomen kun je de basiliek bezoeken. Het interieur is misschien niet zo indrukwekkend als de Notre Dame, maar zeker een bezoekje waard. Beide kerken kun je eigelijk ook niet met elkaar vergelijken, het zijn totaal andere bouwstijlen.

Helaas was er geen tijd om naar Versailles te gaan, het paleis vind ik zo indrukwekkend, evenals de tuinen. De symmetrie is geweldig, evenals de vele fonteinen. Je kan er heerlijk wandelen en je kan tegenwoordig ook een lunch gebruiken in een van de stijlkamers van het paleis, zeker niet goedkoop, maar wel heel bijzonder natuurlijk. En zo was er nog meer waar er dit weekend geen tijd voor was: de gezellige vlooienmarkt, de Notre Dame, Place Vendome - ik vind dit een van de meest statige pleinen in de stad - het nieuwe stadsdeel of het Louvre of een van de vele andere musea bezoeken.Wat ook een beetje jammer was, is dat ik geen tijd had om naar een show te gaan. Dat is toch eigenlijk wel een "must" in Parijs. Zelf vind ik de Moulin Rouge erg leuk, en dan met name door de ligging, maar de Folies is natuurlijk ook prima. Maar wat ik nu niet kon doen, is een goed excuus om weer een keer terug te gaan naar Parijs.

Ja, en dan is het alweer tijd om terug te gaan naar het Gare du Nord, terug met de Thalys naar Amsterdam. Dit keer reis ik 2e klasse, er is dan geen maaltijd of drankje inbegrepen, ook geen wifi, maar er is wel een barrijtuig waar je dingen kunt kopen, of je kunt een broodje in de stad kopen en die in de trein opeten. De stoelen in de 2e klasse zijn ook heel comfortabel en kijkend uit het raam, naar het voorbijrazende landschap, laat ik het weekend nog even de revue passeren. Ik moet snel weer terug naar deze leuke stad ………………..

Wilt u ook een leuk weekend Parijs, of misschien wel een paar dagen, al dan niet in combinatie met Disneyland? Ik maak graag een leuk voorstel, dat kan met of zonder programma (fietsen, wandelen, entreekaarten met skip-the-line, bezoek aan Versailles of een show), per trein of per vliegtuig. Wilt u liever een georganiseerde reis, dan zijn er hele leuke meerdaagse excursiereizen met Nederlandse gids. Ik vertel u er graag meer over.

Deel dit:

Terug Naar Boven